UTSALG Her i Skaidi selger de mer dagligvarer enn drivstoff og kan derfor også selge øl. Foto: Morten Johansen

Bensinstasjoner vil selge øl

På Skaidi i Finnmark ligger en av de få bensinstasjonene i Norge som selger øl. Virke vil ha slutt på matbutikkenes enerett til ølsalg.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Bransjeorganisasjonen jobber med å styrke rammevilkårene for kiosker og bensinstasjoner, og retten til å selge øl er et viktig grep i dette arbeidet. Nå vil Virke endre alkoholforskriften, skriver Dagens Næringsliv.

– Vi kan selge øl like ansvarlig som alle andre, slik vi gjør i en rekke land i dag, sier Pål Heldaas som er kommunikasjonsdirektør i bensinstasjonskjeden Circle K.

Mens en matbutikk fritt kan begynne å selge drivstoff, kan ikke en bensinstasjon fritt bevege seg inn på matbutikkenes enemerker.

Politiker-forslag: Frp vil sette ned aldersgrensen på sprit

– Det var i realiteten et nytt monopol som ble innført da dagligvarebutikkene overtok ølsalget fra kommunale ølmonopol, sier Torstein Schroeder som er direktør for kiosk, bensin og service (KBS) i Virke. Organisasjonen mener bensinstasjonene ikke har mulighet til å innta rollen som nærbutikk når de må droppe en viktig del av sortimentet.

VÆSKESALG: Circle K som er det nye navnet på Statoil-stasjonene, vil gjøre som i utlandet: Selge både bensin og øl. Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

– Når vi ikke kan tilby en one-stopp-shop på samme vilkår som konkurrentene, så vet vi at slaget er tapt, sier Schroeder.

Når bensinstasjonen på Skaidi likevel får selge øl er det fordi eier Svein Arne Hansen har dokumentert at han selger mer dagligvarer enn bensin.
Sett denne? Listhaug vil tillate alkoholsalg fra gårder

Høyre vil ikke støtte salg av øl på bensinstasjoner, sier partiets helsepolitiske talsperson, Tone W. Trøen, til NTB.

– Norge har lyktes med å ha et klart skille mellom bilkjøring og alkohol, noe som har spart mange liv. Dette vil rokke ved den politikken, sier stortingsrepresentanten.

Trøen legger til at partiets avtale med KrF om hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk skal fastholdes.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder