FOTBALL I FJÆRA: Nils-Hugo Andersen fant denne fotballen i fjæra på øya Vanna utenfor Tromsø i forrige uke. Foto: NILS-HUGO ANDERSEN

Fra Aberdeen til Troms: Nils-Hugo (55) fant skotsk fotball i fjæra!

Ballen fra et skotsk fotballag forsvant i en elven under en trening. I forrige uke ble ballen funnet i Norge, 1800 kilometer unna.

  • Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

FANT BALL: Nils-Hugo Andersen sier historien har blitt en snakkis på hele øya der han bor. Selv tar ballfinneren, her avbildet med hørselvern og pose på hodet, saken med stor humor. Foto: PRIVAT

Nils-Hugo Andersen bor på øya Vanna, rundt 10 kilometer nord for Tromsø. Torsdag i forrige uke oppdaget han noe helt spesielt da han gikk en tur langs stranda.

– Jeg bor her ute i havgapet og bruker å gå ned til fjæra for å titte etter rekved og sånt, sier Andersen til VG onsdag.

– Her om dagen så jeg noe tømmer som hadde drevet i land. Inni der lå det en ball. Den så helt ny ut.

55-åringen trodde ballen umulig kunne ha reist så veldig langt, men ble overrasket da han leste hva som sto skrevet på ballen: «Banks o' Dee U19's».

Utrolig historie: Kim (20) fant flaskepost fra avdød bestefar

Ga bort ballen i 60-årsgave

Et raskt nettsøk viste at ballen tilhørte U19-laget til den skotske fotballklubben Banks o' Dee fra Aberdeen. Avstanden mellom den skotske byen og Vanna er rundt 1800 kilometer.

Andersen forteller at han ga ballen videre i 60-årsgave til kompisen Johnny Mikalsen, som driver den lokale butikken på øya. Nå er historien om ballen omtalt av BBC og flere andre britiske aviser, etter at kameraten tok kontakt med klubben.

– Ballen er bare litt skitten etter den lange reisen, men den er fullt brukbar, sier Mikalsen til NRK.

Mystisk funn i fjæra: Familie fant gull og diamanter

Saken fortsetter under bildet.

LANG REISE: Ballen tok sjøveien fra Aberdeen i Skottland til øya Vanna, rundt én mil utenfor Tromsø, det vil si en avstand på mellom 1750 og 1800 kilometer. Foto: GOOGLE

Klubbsekretær: – Som en norrøn saga

Sekretæren i Banks o' Dee, Tom Ewan, syns historien er meget artig og forteller at ballen trolig forsvant ned i elven Dee under en trening. Vanligvis forblir ballene som havner i elva borte.

– Dette er som en norrøn saga om langdistansefotballen, sier han til BBC, og legger til at de kanskje skal invitere nordmannen til å være æresgjest på en av klubbens neste kamper.

Sett denne? Ingebjørg fikk svar på flaskepost etter 16 år

Ifølge BBC sendte også Mikalsen en epost til klubben, der han informerer dem om det utrolige funnet. I meldingen spøker han med at klubben trolig har en veldig talentfull spiller:

«Hei! Dere har virkelig en av verdens beste spillere i verden på langskudd!»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder