TAS PÅ ALVOR: Assisterende politidirektør Vidar Refvik i Politidirektoratet sier han tar nordmenns oppfatning på alvor. Foto: NTB scanpix

Politiet fem år etter 22/7: - Det gjenstår mye arbeid før vi eventuelt kan unne oss en pust i bakken

Assisterende politidirektør Vidar Refvik sier at mange viktige tiltak er igangsatt etter 22. juli.

  • Mona Byrkjedal

Artikkelen er over tre år gammel

VG omtalte mandag at én av to nordmenn ikke mener politiet er godt nok rustet til å takle et eventuelt nytt terrorangrep.

Det forsikrer assisterende politidirektør Vidar Refvik i Politidirektoratet om at tas på alvor:

– Vi snur hver stein for å sikre at Norge har et politi som står bedre rustet til å kunne håndtere alvorlige situasjoner enn vi sto for fem år siden. Mange viktige tiltak er igangsatt, og politiet og sikkerhetstjenesten er bedre rustet enn noensinne til å forebygge og avverge terror, sier han til VG.

– En viktig drivkraft

Fredag er det fem år siden 77 mennesker ble drept i bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet i Oslo og skytemassakren på Utøya i Hole kommune.

Refvik understreker at 22. juli-angrepet har vært en viktig drivkraft for politiet.

– Det er ikke vanskelig å forstå at mange er bekymret for terror. Det kan være mange årsaker til det, blant annet at mye gikk galt den tragiske julidagen for fem år siden. Dessuten er dagens trusselbilde krevende. De siste årene har det vært flere alvorlige og skremmende terroraksjoner i mange land, sier han.

Professor i politivitenskap Tore Bjørgo mener ikke det er overraskende at nordmenn svarer som de gjør.

– De som har fulgt med vet at det er noen hull i det forventningene var. Jeg tror politiet er bedre rustet, men ikke godt nok. Det er atskillig bedring i trening og organisering, så mye av det som sviktet 22/7 er på plass, sier Bjørgo.

Ikke økt tillit

Infact-undersøkelsen viser at nordmenn heller ikke har fått økt tillit til politiet etter terrorangrepet 22. juli. Fem år senere, svarer seks av ti nordmenn at tilliten til politiet er uendret. 15 prosent av de spurte sier at de har mer tillit nå, mens like mange sier at de har mindre tillit til politiet nå, sammenlignet med tiden like etter terrorangrepet.

Refvik viser til at befolkningen opplever det som trygt å bo og ferdes i Norge.

– Det beste vi kan gjøre for å beholde den høye tilliten er å raskt og effektivt hjelpe publikum når de har behov for det. De siste fire årene er det gjennomført over tusen små og store lokale og sentrale tiltak for å styrke vår beredskap og operative evne, sier han, og fortsetter:

– Arbeidet med å forbedre beredskapen må pågå hele tiden, og det gjenstår mye arbeid før vi eventuelt kan unne oss en pust i bakken, sier han.

Statsminister Erna Solberg (H) uttalte nylig til VG at hun tar selvkritikk for at beredskapssenteret er forsinket, og sier regjeringen har valgt å nedprioritere nye politihelikoptre.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) mener nordmenns oppfatning også kan ha en sammenheng med at han ikke har vært flink nok til å formidle hva som er gjort, til tross for et iherdig forsøk med sin egen skrytevideo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder