STOR BETYDNING: Dekkbaron Tommy Sharif forteller til VG Nett at julen har en stor betydning for ham. Foto: Frode Hansen

Jul med muslimsk vri

(VG Nett) Det er jul, den viktigste høytiden i Norge. Nisser, ribbe, gaver og juletrær står sentralt i feiringen. Men hvordan feirer muslimer denne høytiden? VG Nett har spurt noen profilerte muslimer om deres tanker rundt jul og julefeiring.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Den profilerte millionæren og dekkbaronen Tommy Sharif, forteller til VG Nett at jul har en stor betydning for ham.

- Jul for meg betyr veldig mye. Jeg er ikke den som løper raskest for å kjøpe juletre, men det er viktig å ta vare på tradisjoner, sier Sharif.

Han har barn selv og sier at de liker å få besøk fra nissen, hele familien Sharif samles og spiser god pakistansk mat. Barna får også utdelt gaver, men dekkbaronen sier at han likevel ikke klarer å koble fullt av.

- Jeg jobber veldig mye i julen, når de andre ansatte skal ha fri så er det jeg som stepper inn. Jeg liker å forberede fyrverkeri til nyttår, det skjer så mye på slutten av året at jeg ikke klarer å koble av, sier Sharif.

Sharif sier at han ikke feirer tradisjonell norsk jul, men at det er likevel viktig å markere høytiden når man bor i Norge.

- Jeg har fått med meg feiringen av jul gjennom skolen, med Lucia-dagen og så videre. Mange muslimer ønsker at norske barn lærer om den muslimske høytiden Eid, og dermed så er det viktig for oss å lære om nordmenns tradisjoner, sier han.

I BETLEHEM: Bystyrerepresentant Aamir Sheikh i Betlehem ifjor. Foto: Privat

Fin høytid

Politikerparet Afshan Rafiq og Aamir Sheikh synes jul er en fin høytid.

- Jeg har feiret jul med norske venner før og jeg har vært i kirken et par ganger. Det var veldig hyggelig. Det er jo fridager for hele familien, så vi samles og spiser pakistansk mat og gaver blir delt ut til barna, sier Rafiq.

Rafiq mener at det er en privatsak hvordan man velger å feire jul, men hun legger til at Jesus også er sentral for muslimene.

- Jesus er en viktig profet i Islam, og hans fødselsdag er jo en viktig markering. Man trenger ikke å være kristen for å feire jul, og jeg tror at folk benytter disse fridagene på en fin og nyttig måte, sier Høyre-politikeren.

Hennes mann og bystyrerepresentant Aamir Sheikh er enig. Han legger til at han foretok en tur til Betlehem ifjor, som han beskriver som en fin opplevelse.

- Alle de store religionene har mye til felles, vi har en felles plattform. Jeg likte veldig godt opplevelsen av å være i Betlehem, sier Sheikh.

Artikkelen fortsetter under bildet

VARSLER OM STEINING: Mahmood Amiry-Moghaddam oppfordrer norske myndigheter til å protestere overfor Iran. Foto: STIAN EISENTRÄGER

Internasjonalt fenomen

Iraneren Mohamood Amiry-Moghaddam, som er forsker og menneskerettighetsforkjemper, sier til VG Nett at han forstår julen som et internasjonalt fenomen.

- Jeg ser på jul som et internasjonalt fenomen. Jeg jobber med menneskerettigheter og de to siste årene ved juletider har jeg mottatt mange meldinger om folk som blir henrettet i Iran. I stedet for å sende julehilsner sendte jeg brev til det offentlige og informerte om dette, sier han.

Men på kveldene har forskeren også tilbrakt tid med familien. Han legger til at feiring skal være spontant, og en fin anledning for familien til å samles.

- For de som ikke har mye familie er julen en fin anledning for å samles og fornye sine forbindelser, det er ikke mange andre slike anledninger ellers i året, sier han.

Forskeren legger til at han gjerne vil se til at verden blir et fredligere sted, men at dette er et vanskelig mål. Dette er det som motiverer ham til å fortsette sitt arbeid.

KOMMER SAMMEN: Leder for Somalisk Nettverk i Norge mener at folk fra forskjellige religioner bør komme sammen og har en dialog. Foto: Heiko Junge, Scanpix

Fri fra jobben

For lederen av somalisk nettverk Norge, Bashe Musse, betyr jul først og fremst fri.

- Jul betyr fri fra jobben først og fremst. Men det betyr også at man kan være sammen med venner og familie, samt reise rundt. Jeg pleier å treffe venner og familie i utlandet. I Oslo er det ganske øde for tiden, sier Musse.

Somalieren ønsker at folk fra forskjellige religioner kommer sammen og skaper en god dialog.

- Vi bor i et flerreligiøst land, det er viktig å respektere hverandres tradisjoner. Jul minner meg om vår Eid-feiring. Vi har akkurat de samme tankene om almisse og velsignelse. Folk fra forskjellige religioner kommer sammen og har en dialog om hverandres tradisjoner, sier Musse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder