FONDSTYRER? Naturvernforbundet foreslår at Gro Harlem Brundtland skal styre regjeringens milliarddryss til regnskogen. Foto: AFP

Ballo: - Gro viser sitt sanne ansikt

Mens WHO mener Brundtland kan gjøre hva hun vil

(VG Nett) Stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo (SV) mener Gro Harlem Brundtland skader sitt politiske ettermæle når hun blir rådgiver for Pepsi.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

- Hvis det hun er opptatt av er sitt politiske ettermæle burde hun ikke sagt ja til dette. Hvis hun er opptatt av å tjene penger på denne typen industri kan det hende at hun finner det riktig, sier Ballo til VG Nett.

Han sier hennes valg om å bli rådgiver for Pepsi påvirker hans vurdering av henne.

- Jeg tenker: Ok, så viser hun sitt sanne ansikt gjennom den typen handlinger, sier Ballo.

- Hva mener du med det?

- Jeg mener at i utgangspunktet når hun var i direktør i WHO oppfattet jeg at hun hadde et genuint helseengasjement. Men når man lar seg kjøpe opp av Pepsi blir jo på en måte Pepsi premissleverandøren. Da er det jo mer pengene som styrer enn en idealistisk tanke om å oppnå resultater, sier Ballo.

- Men hun gir helseråd og skal ikke brukes i markedsføring?

- Det er ikke tilfeldig at de lister henne opp på en hjemmeside og omtaler henne som tidligere direktør i WHO. Det er en legetimering av Pepsis arbeid, hevder Ballo.

- Bruker Gro som merkenavn

IKKE IMPONERT: Olav Gunnar Ballo (SV) mener Gro Harlem Brundtland viser sitt sanne ansikt hvis hun blir rådgiver i Pepsi. Foto: SCANPIX

Han mener det hele er et fremstøt fra Pepsi for å få tak i kjente navn som de kan bruke i markedsføringen av sine produkter.

- Jeg tror rådgiverrollen hennes har minimal betydning. Det som har betydning for dem er Gro som merkenavn for å selge, sier stortingsrepresentanten.

- Jeg tror ikke hun er så naiv at hun ikke skjønner det, legger han til.

- Kynisk

Ballo viser til at Brundtland som leder for Verdens helseorganisasjon (WHO) la frem en rapport i 2003 som tok til orde for en sterk reduksjon i bruk av sukker. Rapporten ble motarbeidet blant annet av sukkerindustrien i USA og av Coca Cola og Pepsi.

- Det synliggjør kynismen. Nå setter de henne øverst for å legitimere salget. Det er en vinn-vinn situasjon for begge. De kan bruke navnet og hun kan få betalt, sier Ballo.

Les hva Pepsi skriver om Gro Harlem Brundtland her

- Nødvendig med samarbeid

Gro Harlem Brundtland har vært utilgjengelig for kommentar på denne kritikken, men i ettermiddag kom Brundtland med en pressemelding som følge av den debatten som har kommet rundt hennes engasjement i Pepsi.

Hun mener at det er helt nødvendig å samarbeide med næringsmiddelindustrien.

- Det gjelder å få til positive endringer i produktene både når det gjelder sukker, type og mengde fettstoffer og andre mineraler og vitaminer. Dertil gjelder det praksisen i markedsføring og reklame, ikke minst overfor barn, heter det i pressemeldingen.

Det var i 2004 at Harlem Brundtland takket ja til å bli med i en rådgivende ekspertgruppe hos Pepsi.

- Vår erfaring i WHO var at PepsiCo var det mest positive og aktive i det samarbeidet vi den gang inviterte til for å følge opp våre viktige, faglige anbefalinger om en ny og bedre praksis omkring ernæring, sier hun videre.

- Ikke markedsføring

Hos Pepsi rister de på hodet over utstpillene fra stortingsrepresentant Ballo.

- Dette er ting vi ikke bruker i vår markedsføring overhodet. Det er et rådgivende organ som jobber inn mot vår satsing mot produktutvikling, understreker informasjonsdirektør Kristin Stormanger i Pepsico Norden til VG Nett.

Hun sier Pepsis agenda med å ta med Harlem Brundtland i panelet er å få innspill til produktutvikling.

- Hun sitter sammen med noen av de fremste ernæringsekspertene i USA. Hensikten er at vi ønsker å tydeliggjøre vårt fokus på å utvikle produkter som inneholder mindre sukker og mindre fett, sier Stormanger.

WHO: - Gro kan gjøre hva hun vil

I Verdens helseorganisasjon (WHO) bruser man ikke over av sinne over at deres tidligere sjef nå gir råd til Pepsi.

- Tidligere arbeidere kan velge hva de vil gjøre. Vår politikk er å engasjere oss konstruktivt med alle parter som kan bidra positivt til verdens helse. Vi har ett unntak, og det er tobakksfirmaer, sier informasjonsansvarlig Emma Ross ved WHOs kontor i Genève til VG Nett.

- Hva sier dere hvis hun begynner med å gi råd til et tobakksfirma?

- Vi har ikke noen mening om det. Hun gir ikke råd til et tobakksfirma, påpeker Ross.

- Bør trekke seg

Det var på NRK i går det ble kjent at Harlem Brundtland får betaling for å være en del av ernæringsutvalget for brusgiganten. Tidligere helseminister Dagfinn Høybråten sa til kanalen at det klokeste hun kan gjøre er å ta kritikken på alvor og trekke seg.

- Hun låner ut sin autoritet som hele verdens tidligere helseminister til et brusmerke som identifiseres med skyhøyt sukkerinnhold. Det er uheldig, mener han.

også Lagtingspresident Inge Lønning (H) ber Gro Harlem Brundtland stanse samarbeidet med næringsmiddelgiganten Pepsi.

- Jeg synes det hadde vært klokt om hun hadde trukket seg ut av dette. Da hadde vært klart at hun ikke ønsker å bli brukt i markedsføring av helseskadelige produkter, sier Lønning ifølge NRK.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder