Apenes forstår ikke eksklusjon fra Fredrikstad Høyre

Georg Apenes tror nesten ikke det er sant at Høyre i hjembyen vil kaste ham ut. Hovedmotstander Martin Engeset sier vedtaket er meget uklokt.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

EKSKLUDERT: Georg Apenes fikk mandag vite at Fredrikstad Høyre vil ekskludere ham. Foto: Scanpix

Sent mandag kveld ble Datatilsynets direktør og tidligere stortingsmann for Høyre Georg Apenes ekskludert fra Fredrikstad Høyre.

Vedtaket kom på et ekstraordinært styremøte etter at Apenes kritiserte fylkesledelsen og stortingsrepresentant Martin Engeset fra Østfold Høyre.

Takhøyde

Engeset er opprørt over at Fredrikstad Høyre vil kaste Apenes ut av partiet.

- Høyre har ikke tradisjon for å ekskludere folk, og vi bør heller ikke skaffe oss en slik tradisjon. Det skal være høyt under taket i vårt parti, og det skal være plass også til Georg Apenes. Derfor har jeg et sterkt behov for å si at vedtaket i Fredrikstad Høyre er meget uklokt, sier Engeset til NTB.

Han tviler på om vedtaket holder opp mot partiets lover, og sier at selv om det eventuelt kun er snakk om en form for innstilling fra lokalpartiet, så er det likevel meget uklokt.

VG-BLOGGER:- Dårlig oppførsel i pene partier

Hedret og kastet

Hovedpersonen selv vet ikke om han skal le eller gråte. Apenes forteller at han var i Oslo mandag for å motta heder for sin innsats i Datatilsynet. På vei hjem ble han ringt opp av sin kone, Fredrikstads varaordfører Ingrid Willoch, som kunne fortelle om vedtaket.

- Jeg synes synd på partiet og tror det skader Høyre både lokalt, regionalt og nasjonalt, sier Apenes til NTB.

Tvil om vedtaket

Ingrid Willoch sier at hun tviler på om vedtaket holder:

- Jeg sitter i styret i Fredrikstad Høyre, men deltok ikke på møtet fordi jeg visste dette var et tema. Men tanken på at eksklusjon kunne bli utfallet har vært så fjern at jeg ikke har gått skikkelig inn i temaet. Derfor vet jeg heller ikke om det er mulig for et lokallag å fatte vedtak om eksklusjon, men jeg noterer at mange allerede har stilt det spørsmålet, sa Willoch til NTB sent mandag.

Hun legger til at hun må tenke gjennom om vedtaket også får konsekvenser for hennes engasjement og medlemskap i Høyre.

Junta-ledelse

Det var i et intervju med Fredriksstad Blad nylig at Georg Apenes kritiserte ledelsen i fylkespartiet og kalte den en junta. Han gjorde det også klart at Engeset etter hans syn ikke er den beste kandidaten til å toppe partiets liste.

- Jeg sa offentlig at jeg ikke ville stemme på et parti som hadde Martin Engeset på topp, og ville advare andre om å gjøre det samme. Det er helt utrolig at man kan bli ekskludert for å si sin klare mening, sier Apenes.

Kona er helt enig:

- Jeg anser ytringsfrihet for en sentral verdi i Høyre og kan ikke helt tro at dette vedtaket er fattet. Jeg er både forbauset og skuffet, sier Willoch.

- Truet fritt ord

Leder i Fredrikstad Høyre, Bengt Morten Wenstøb, trakk seg i protest etter at eksklusjonen var stemt gjennom. Victoria Gjelstad har tatt over.

Hun sier at Apenes ble ekskludert fordi han har truet det frie ordet i partiet.

- Apenes har vært mye i media med hard kritikk av Høyre. I politikken skal det være rom for uenighet, men mange av våre medlemmer er skremt og har frykt for å uttale seg fritt. Han har kommet med personangrep, og slikt sømmer seg ikke. Vi kan ikke akseptere at Apenes skal kue andre fra å uttale seg fritt, sier Gjelstad til Dagbladet.no.

Det har ikke lyktes NTB å få kommentar fra Wenstøb.

Ute i 17 år

Apenes ble for øvrig partiløs da han forlot Stortinget i 1989 etter tre perioder. Først i 2006 meldte han seg inn i Høyre igjen.

Det forklarer han med at han ønsket å være politisk nøytral i stillingen som sjef for Datatilsynet.

Årsaken til at han meldte seg inn igjen i 2006 var at han ville støtte sin kone som da lanserte sitt kandidatur ved lokalvalget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder