Gravlagt i Norge 64 år etter

INNENRIKS

Her gravlegges frontkjemper Ran Lykke Himberg (22), som ble drept på Østfronten i Sovjetunionen i 1944.

  • Fridtjof Nygaard
  • Tor-Erling Thømt RuudReporter i VG. Dekker hovedsaklig kriminalsaker. Laget blant annet podkastene "Uløst" om drapet på Birgitte Tengs og forsvinningen til Therese Johannessen. Har tidligere jobbet i Smaalenenes Avis og NRK. Kommer fra Spydeberg i Østfold. Har bachelorgrad i kriminologi fra Universitetet i Oslo. Telefon: 928 63 515 Har du informasjon om saker så tar jeg imot tips. Du er selvsagt 100 prosent anonym hvis du ønsker det.
Publisert:

På kirkegården ved Vestre Moland kirke i Aust-Agder ble levningene i går senket i jorden.

Sørlendingen kjempet på tysk/finsk side mot bolsjevismen og Sovjetunionen, og falt i slaget om Kaprolat-høyden en gang mellom 25. og 27. juni 1944. Himberg er den første av de 141 nordmennene som falt i slaget som nå endelig kan hvile i norsk jord.

Dødsmerket med hans navn på lå i lyngen på slagmarken. Benprøver fra skjelettet ble sammenlignet med søsterens DNA-profil. Det bekreftet identiteten.

En viktig historie

- Det betyr mye å få han i vigslet jord sammen med mor og far. Det betyr like mye å fortelle hans historie for at folk i dag skal forstå at han kjempet ut fra sin ærlige overbevisning mot bolsjevismen. Jeg blir fortsatt konfrontert med konsentrasjonsleirene hver gang jeg nevner hans skjebne og hva han kjempet for, sier søster Anna-Marie Himberg (74).

Hun var ni år gammel da storebroren ble drept som 22-åring. Sorgen over tapet har vært tabu å vise i Norge. I går fikk sorgen et synlig sted.

- Sorgen blir uforløst og enda tyngre å bære når man ikke har noen grav å gå til. I dag kan vi legge blomster på graven og ta et verdig farvel, sa sogneprest Knut Aston Eikrem til de vel 30 fremmøtte. Sognepresten minnet om at Himberg døde i det største slaget som rammet noen norsk hæravdeling under andre verdenskrig.

Blant kransene på kisten var en siste hilsen fra gamle frontkjempere.

Blir film

Dramaet om de norske soldatene i SS skijegerbataljon blir TV-film. Produsent Vidar Trellevik har i høst klar «Dødsmarkene i Karelen». Filmen vises på NRK før jul og forteller blant annet

om to søstre av en norsk frontkjemper som falt i slaget, samt den norske soldaten Wolfgang Windingstad som overlevde slaget og havnet ti år i russernes Gulag-leirer. Både søstrene og Windingstad var med TV-teamet til slagmarken i Karelen. Filmen forteller også om Anna-Marie Himberg og hennes bror.

- Det var utrolig spesielt å følge begravelsen, siden vi har vært på de ufremkommelige slagmarkene i Russland og faktisk sett at levningene ble funnet der han falt i kamp. Anna-Maries innsats er årsaken til at broren nå fikk en norsk grav, sier Trellevik til VG.

Ifølge Trellevik var gamle frontkjempere og slekt av falne frontkjempere til stede i gravfølget i går.