Gravlagt i Norge 64 år etter

Her gravlegges frontkjemper Ran Lykke Himberg (22), som ble drept på Østfronten i Sovjetunionen i 1944.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

BEGRAVD: Ran Lykke Himberg (22) blir her begravd 64 år etter sin død. Foto: Nicolai Prebensen

På kirkegården ved Vestre Moland kirke i Aust-Agder ble levningene i går senket i jorden.

Sørlendingen kjempet på tysk/finsk side mot bolsjevismen og Sovjetunionen, og falt i slaget om Kaprolat-høyden en gang mellom 25. og 27. juni 1944. Himberg er den første av de 141 nordmennene som falt i slaget som nå endelig kan hvile i norsk jord.

Dødsmerket med hans navn på lå i lyngen på slagmarken. Benprøver fra skjelettet ble sammenlignet med søsterens DNA-profil. Det bekreftet identiteten.

En viktig historie

- Det betyr mye å få han i vigslet jord sammen med mor og far. Det betyr like mye å fortelle hans historie for at folk i dag skal forstå at han kjempet ut fra sin ærlige overbevisning mot bolsjevismen. Jeg blir fortsatt konfrontert med konsentrasjonsleirene hver gang jeg nevner hans skjebne og hva han kjempet for, sier søster Anna-Marie Himberg (74).

Hun var ni år gammel da storebroren ble drept som 22-åring. Sorgen over tapet har vært tabu å vise i Norge. I går fikk sorgen et synlig sted.

- Sorgen blir uforløst og enda tyngre å bære når man ikke har noen grav å gå til. I dag kan vi legge blomster på graven og ta et verdig farvel, sa sogneprest Knut Aston Eikrem til de vel 30 fremmøtte. Sognepresten minnet om at Himberg døde i det største slaget som rammet noen norsk hæravdeling under andre verdenskrig.

Blant kransene på kisten var en siste hilsen fra gamle frontkjempere.

Blir film

Dramaet om de norske soldatene i SS skijegerbataljon blir TV-film. Produsent Vidar Trellevik har i høst klar «Dødsmarkene i Karelen». Filmen vises på NRK før jul og forteller blant annet

UNG: Ran Lykke Himberg falt i slaget om Kaprolat-høyden 26. juni 1944. Foto: Privat

om to søstre av en norsk frontkjemper som falt i slaget, samt den norske soldaten Wolfgang Windingstad som overlevde slaget og havnet ti år i russernes Gulag-leirer. Både søstrene og Windingstad var med TV-teamet til slagmarken i Karelen. Filmen forteller også om Anna-Marie Himberg og hennes bror.

- Det var utrolig spesielt å følge begravelsen, siden vi har vært på de ufremkommelige slagmarkene i Russland og faktisk sett at levningene ble funnet der han falt i kamp. Anna-Maries innsats er årsaken til at broren nå fikk en norsk grav, sier Trellevik til VG.

Ifølge Trellevik var gamle frontkjempere og slekt av falne frontkjempere til stede i gravfølget i går.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder