PROVOSERTE: Muhammed Ali Chisti provoserte med sitt innlegg under debatten på Litteraturhuset søndag. Foto: Scanpix

PROVOSERTE: Muhammed Ali Chisti provoserte med sitt innlegg under debatten på Litteraturhuset søndag. Foto: Scanpix

- Riktig å slippe til jødekritikere

(VG Nett) Møtearrangør Abid Q. Raja forsvarer at dialogmøtet om hat ble en platform for ytterliggående standpunkter om jøder.

  • Lars Akerhaug
  • Sun Iren Bjørnås
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Kronprins Haakon var tilstede på søndagens dialogmøte arrangert av Venstre-politiker Abid Raja. De aller fleste av innleggene oppfordret til dialog, men kronprinsen fikk også en debatt som på et tidspunkt handlet mest om kontroversielle jødeutspill.

Den norske muslimen Muhammed Ali Chisti var invitert til møtet. Han satte sinnene i kok hos flere møtedeltagere da han tok til orde mot det han beskrev som en jødisk konspirasjon i verden.

- Jøder er en liten grupe, men alle vet at de har mye makt, sa Chisti, som etter møtet avklarte ovenfor VG Nett at han ikke regner seg som radikal, men rettroende muslim som tror på Koranen.

DEBATTLEDER: Venstre-politiker Abid Q. Raja. Foto: Scanpix

- Jeg hater ikke alle jøder, bare de som forsvarer Israels okkupasjon av Palestina, sa Chisti.

Tittelen på innlegget til Chisti var «Derfor hater jeg jøder og homofile». I etterkant sa Chisti at det var Raja og ikke han som hadde bestemt overskriften.

Les også:- Muslimer må skjønne at de ikke kan innføre sharia

Kontroversiell

Han stiller spørsmålstegn ved Vestens fremstilling av 11. september-angrepene og angrepene i Mumbai.

- Det var flere tusen jøder borte fra jobb i World Trade Center, og hvorfor var det flere jøder i Mumbai da pakistanske terrorister angrep enn vanlig? spurte den unge norske muslimen.

Møtearrangør og Venstre-politiker Abid Q. Raja er klar over at uttalelsene er kontroversielle, men forsvarer likevel å slippe til Christi. Likevel var det flere møtedeltagere som tok til motmæle og Chisti ble buet ut.

FÅR KRITIKK: Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Scanpix

- Riktig

- Jeg mener det var riktig å la Chisti snakke, sa Raja til VG Nett etter møtet.

Han mener at alle ytringer må komme frem.

- Det var flere enn ham som sa de samme tingene under demonstrasjonstogene under Gazakrigen.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre satt i panelet under debatten. Han tar sterkt avstand fra Chistis uttalelser og kaller det historieløst og hatefullt.

- Men hvis vi mener alvor med at vi har ytringsfrihet i dette landet og at vi har debattmøter i beste norske debattradisjon, så er jeg imot dem som sier at vi ikke skal slippe til denne type personer, sa Støre til VG Nett etter debatten.

Støre oppfattet det slik at tilhørerne ga klart uttrykk for sin holdning til ytringene og tok klar avstand fra utspillet.

- Arrangørene inviterte ham og jeg mener vi må tåle å se det, for det er holdninger som møter deg i visse deler av miljøene i Norge, og da tror jeg i sum at det er bedre å få et søkelys på det.

Les også:Norsk imam sier USA selv sto bak 11. september

- RIKTIG: VG-redaktør Hanne Skartveit satt i panelet. Foto: Scanpix

- En balansegang

VG-redaktør Hanne Skartveit var paneldeltaker. Under debatten uttrykte hun at uttalelsene ga assosiasjoner til nynazisme.

- Dette er en balansegang, men jeg tror nok det var riktig å invitere ham. Det er en balansegang mellom å få trollet ut i dagslys og det problematiske i å gi en platform til ytterliggående holdninger, sa Skartveit til VG Nett etter møtet.

Les også:- For snevre definisjoner av radikal islamisme

Dørum: - Min mor var jøde

Venstrepolitiker Odd Einar Dørum var en av dem som tok til motmæle under debatten.

- Min mor var jøde. Det er meg du snakker om. Hvis du har noe å si til meg, kan du komme og si det ansikt til ansikt, sa Dørum.

Også Ed Husain tok kraftige ord i bruk da han hørte jødeinnspillet. Han sa at talen til den unge jødehateren minnet ham om Adolf Hitlers bok «Mein Kampf».

- Norge er et liberalt samfunn, men selv liberalismen må ha grenser, sa Husain.

Les bokanmeldelse:«Islamisten som snudde»

I SALEN: Kronprins Haakon var til stede på Dialogmøte om hat som ble arrangert av advokat og Venstre-politiker Abid Q. Raja på Litteraturhuset i Oslo søndag. Foto: Scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder