NY START I NORGE: Matar Abdulrahim (32), med datteren Limar (1), kona Rasha Qatib (31) og sønnen Hussein (8) ankom Oslo natt til onsdag for å søke asyl, etter å ha flyktet fra Damaskus i Syria. Foto: Trond Solberg , VG

Slik er Syria-flyktningenes første natt i Norge

Lange køer hos Politiets utlendingsenhet i Oslo

Over 300 flyktninger registrert det siste døgnet

TØYEN (VG) Med sin ett år gamle datter festet på magen, og kona og sønnen rett bak seg, ankommer Matar Abdulrahim (32) Oslo etter 20 dager på flukt fra krigen i Syria.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi er utslitt, men for første kveld på veldig lenge føler vi oss trygge, forteller Matar Abdulrahim, som kommer fra den syriske hovedstaden Damaskus.

Flukten har gått fra Syria til Tyrkia, så fire skrekkslagne timer i en overfylt gummibåt til øya Samos i Hellas, og så den nye «hovedveien» for flyktninger: Makedonia, Serbia, Kroatia, Ungarn, Tsjekkia og Tyskland. Så videre til Sverige, og på den tyvende dagen til Norge.

– Det var ikke noe liv og ingen trygghet igjen i Damaskus. Da faren min ble skutt og drept i bilen sin, uten at vi har fått vite noen grunn, var det nok. Jeg bryr meg ikke om politikken, men jeg vil ha trygghet for familien min, sier Abdulrahim.

Les også: VGs dokumentar om flukten til Europa

Kaotisk ved politiets registrering

32-åringen og kona Rasha Qatib var begge lærere på en privatskole, og holdt ut i det lengste i hjemlandet i håp om fred. Nå håper de å få bli i Norge med sønnen Hussein (8) og ettåringen Limar (1). Men de vet lite om landet de nettopp har kommet til.

– Alt jeg vet er at dere respekterer menneskerettighetene her. Vi håper på en ny start på livet.

Se bildene: Slik sover barna på flukt

HEKTISK: Flyktninger fra Syria og Afghanistan strømmer på ved Politiets utlendingsenhet på Tøyen i Oslo. Foto: Trond Solberg , VG

Som andre nyankomne flyktninger er Politiets utlendingsenhet på Tøyen i Oslo første stopp for familien Abdulrahim. De kommer hit for å bli registrert med fingeravtrykk og søke asyl i Norge.

Og der var det hektisk på tirsdag kveld: Ved 22.30-tiden, da familien fra Damaskus ankom, lå det an til at over 300 flyktninger ville ha blitt registrert i løpet av dagen og natten, får VG opplyst fra fungerende vaktleder.

Da VG var innom på nytt litt etter klokken 01 natt til onsdag, ble de to siste asylsøkerne registrert. De øvrige hadde fått innkvartering for natten.

Ekstra innsats etter medieoppslag

Søndag kveld var det tilløp til kaos, og da VG og andre medier kunne rapportere at noen av asylsøkerne sov på gaten utenfor PU sine lokaler, er det ifølge de frivillige som jobber ved den provisoriske matstasjonen utenfor, blitt satt inn ekstra innsats for at ingen skal vente utenfor i den kjølige natten.

– Det har vært mange tilfeller av at flyktninger, også barnefamilier, måtte vente utenfor i timevis. Men i natt har det kommet veldig mange, og alle får komme inn, og politiet jobber veldig effektiv. Jeg håper det ikke bare er fordi dere fra media er her, sier Mohsan Raja, som er initiativtager til matutleveringen.

PÅ INNSIDEN: Matar Abdulrahim og sønnen Hussein venter på registrering hos PU. Foto: Trond Solberg , VG

Da VG kommer til PUs dør sammen med Matar Abdulrahim og familien, blir de tatt med rett inn på venterommet. Der inne er det smekkfullt.

Bakgrunn: Derfor har Europas flyktning-system kollapset

Fungerende vaktleder hos PU, som ikke vil siteres med navn, forklarer at registreringen med fingeravtrykk avsluttes klokken 23 hver kveld. Men PUs lokaler er døgnbemannet, og de som kommer etter klokken 23 registreres med en nummerlapp, og sendes til det nærliggende akuttmottaket Røde Kors driver på oppdrag fra UDI.

Natt på nødinnkvartering

Blant dem som har fått rom der er fetterne Adnan Masdouh (22) og Kais Maslu (18) fra Al-Qamishli provinsen nordøst i Syria, nær den tyrkiske grensen. De forteller at reisen hit har tatt dem en måned.

De to har allerede fått kølapp for to dager siden, men grunnet presset hos PU er de fortsatt ikke registrert med fingeravtrykk og asylsøknad. Dermed blir det en ny natt på nødinnkvarteringen.

– Vi ventet i seks timer på å få tatt fingeravtrykk, men vi nådde ikke fram i køen den første dagen. Nå går vi fram og tilbake for å se om køen er kortere, og vi vet ikke helt hva som skal skje. Men politiet er greie mot oss, vi skjønner jo at det tar lang tid når så mange kommer samtidig, sier Adnan.

NØDINNKVARTERING: Kais Maslu, Hogar Ali, Adnan Madouk og Mahfouz Gazan Hussein har fått rom på Røde Kors sin nødinnkvartering. Foto: Trond Solberg , VG

Rommet deler de med Hogar Ali, som er fra samme provins, men som de ikke kjenner fra tidligere, og Mahfouz Gazan Hussein som er fra Al-Zabadani i sørvestlige Syria.

– Vi vil studere og få jobb, det er derfor vi har kommet hit. Men akkurat nå vil vi bare spise og sove, sier Hogar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder