OMSTRIDT: Integreringsminister Sylvia Listhaug står midt i asylstormen. Det gjør henne både elsket og hatet blant velgerne. Foto: Trond Solberg Foto: ,

Folkets dom over statsrådene: Listhaug splitter Norge

Integreringsminister Sylvi Listhaug er regjeringens mest omstridte statsråd, men nyter langt større tillit blant velgerne enn hun gjorde som landbruksminister.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det viser en fersk måling av tilliten til Erna Solbergs mannskap som InFact har gjort for VG. Mens daværende landbruksminister Listhaug i desember lå på en tiendeplass blant statsrådene, har hun nå steget til en femteplass.

Samtidig er hun nå den Frp-statsråden som har den høyeste tilliten blant velgerne.

Scorer høyere

36 prosent av de spurte oppgir at de har enten «høy» eller «svært høy» tillit til integreringsministeren. Det er over 13 prosentpoeng høyere enn hun scoret på forrige måling, som ble tatt opp bare dager før Erna Solberg gjorde omfattende endringer i sitt mannskap i desember i fjor.

Skaper storm: Her er Listhaugs innstrammingsforslag

Samtidig viser bakgrunnstallene at Listhaug er regjeringens mest omstridte statsråd, og den ministeren som flest velgere har en klar oppfatning om. Kun 8 prosent oppgir at de ikke har noen spesiell oppfatning av tilliten til integreringsministeren, mens 50 prosent svarer at de har «liten» eller «svært liten» tillit til den jobben hun gjør.

Sylvi Listhaug har ikke anledning til å svare på spørsmål om sin oppslutning før tidligst mandag i neste uke, opplyser hennes statssekretær Hanne Iversen til VG.

Fagsjef Knut Weberg mener likevel Listhaug har all grunn til å være fornøyd med tallene.

– Hun er åpenbart omstridt, men hun får samtidig godt betalt for å være så tydelig som hun har vært i disse spørsmålene, og det er tydelig at hun nyter tillit for den jobben hun gjør langt utover Frps kjernevelgere, sier fagsjef i InFact Knut Weberg.

Les også: Listhaug står knallhardt på sitt

Listhaug var ikke tilgjengelig for å kommentere tallene torsdag kveld.

Kraftig storm

Dagens måling er tatt opp mens det har stormet kraftig rundt regjeringens forslag til innstramminger i asylpolitikken. Venstre varslet onsdag at de vil si nei tilfalle de 40 forslagene som regjeringen har lagt fram.

Les også: Dette er asylforliket

Målingen viser at partileder Trine Skei Grande har stor støtte blant sine egne i kritikken av integreringsministeren. Kun 5,3 prosent av Venstre-velgerne sier de har tillit til Listhaug, mens hele 71 prosent har liten eller svært liten tillit til Frp-statsråden.

Brende på topp

Utenriksminister Børge Brende er fortsatt den statsråden som nyter klart størst tillit blant velgerne. Hele 49 prosent har høy eller svært høy tillit til han. Statsminister Erna Solberg ligger på en like klar annenplass, mens Høyre-statsrådene Ine Eriksen Søreide og Torbjørn Røe Isaksen følger på de neste plassene.

I bunnen ligger de ferske statsrådene Jon Georg Dale og Anniken Hauglie sammen med to av dem som fikk nye jobber da Erna Solberg gjorde rokeringer i desember, Vidar Helgesen og Elisabeth Aspaker.

– Dette bekrefter at eksponering, og i hvilken grad statsrådene er involvert i aktuelle saker, spiller en stor rolle for hvordan de blir oppfattet blant velgerne, sier Weberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder