EKSPLOSJONEN: Her er de første bildene av eksplosjonen i Regjeringskvartalet. VG har beskåret bildene slik at man ikke kan se mennesker. Foto: Politiet

Her sprenger Breiviks bombe i Regjeringskvartalet

OSLO TINGHUS (VG Nett) Her er bildene fra overvåkingskameraene i det Breiviks bombe går av 22. juli.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Bildene ble vist av Forsvarets bombeekspert Svein Olav Christensen, som har undersøkt bomben på vegne av politiet. Forsvarsbygg har også bygget en tro kopi av bilbomben som gikk av i Regjeringskvartalet.

Breivik følger forklaringen og bildene til Christensen med oppmerksomt blikk, og tar notater underveis.

- En bilbombe vil være dødelig fra 25 meter og kan skade alvorlig fra 40 meter. Dersom det er et bygg imellom, vil dette kunne ta av for trykkbølgen, sier bombeeksperten.

VG DIREKTE: Her kan du følge rettssaken ord-for-ord, på VGTV og stille spørsmål til våre journalister og eksperter

Gjorde rekonstruksjon

Christensen er utdannet sivilingeniør, og har jobbet i Forsvarsbygg siden han ble ferdig med utdannelsen.

Han har hatt i oppdrag å vurdere størrelsen på bomben som gikk av i Regjeringskvartalet,

- I tillegg tilrettela vi for en rekonstruksjon i etterkant, slik at vi kunne se virkningen av en bilbombe. Den ble bygget etter beskrivelser fra tiltalte, sier seniorrådgiveren.

Han viste blant annet bilder fra rekonstruksjonen.

- Om en ladning plasseres i en bil, så vil fragmenter slynges ut med hastigheter opp mot tusen meter per sekund. På bildet ser vi eksempler på slike fragmenter. Det er stålbiter, eller fragmenter.

VGTV: Animasjon viser trykkbølgen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

REKONSTRUKSJON: Her er eksplosjonen politiet gjenskapte med en kopi av Breiviks bombe. Foto: Forsvarsbygg

Beregnet størrelsen

Ingeniørene i Forsvarsbygg, som har i oppdrag å verne Forsvarets bygg og mannskap, har brukt mye tid på å beregne størrelsen på bomben.

- Når vi skal beregne størrelsen på en bilbombe, så vet vi ikke alltid hva slags sprengstoff som er brukt. Vi må finne energien. Da må vi se på skader i området. Vi har metoder for å regne skader av trykk. Typiske ting er vindusskader, det er kjøretøy og skader på mennesker og bygg generelt, forklarer Christensen.

Bilbomben hadde sannsynligvis et energiinnhold som tilsvarte mellom 400 og 700 kg TNT.

LES OGSÅ: - Idet jeg zoomet inn på registreringsnummeret eksploderte det

Ladning på 900 kilo

Ingeniørene laget bomben delvis etter komponenter som ble beslaglagt på gården Breivik leide, og etter hans egen oppskrift.

- Hovedladningen var på 900 kilo, startladningen var på 50 kg.
Hovedkomponenten i kunstgjødsel er ammoniumnitrat. Det brukes ofte under fjellsprengning sier Christensen.

- Noen grunn til at det brukes til dette? bryter statsadvokat Holden inn.

- Det er billig, og har en del egenskaper som egner seg.

Breivik har også beskrevet startladningen i detalj, men denne ønsket ikke ekspertene å bruke av hensyn til sin egen sikkerhet.

Mens Christensen forklarer om dette, smiler Breivik for seg selv mens han tar notater.

Breivik har selv forklart at han fryktet han ville dø i eksplosjonen da han tente på lunten, og at han så på aksjonen som et selvmordsangrep hvor han var villig til å ofre sitt liv.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

KOPI: Her er bilen og bomben politiet brukte da de skulle rekonstruere eksplosjonen i Regjeringskvartalet. Foto: Politiet

Fire meters krater

Bomben Breivik detonerte laget et krater i bakken på Regjeringskvartalet med en ytterdiameter på cirka fire meter.

- Dekket var 60 cm tykt og består av steinheller, betong, sand og armert betong. Under er det et underjordisk anlegg på to etasjer. I første nivå under ser vi armeringjernet som er bøyd nedover, og hullet går nedover til garasjeanlegget under. Det har tilnærmer ingen effekt at det at var rom under, fordi dekket er så tykt, sier Christensen.

Han kan ikke svare sikkert på om bygget sto i fare for å kollapse eller ikke.

- Dersom bygget skulle rast sammen, måtte den kanskje vært dobbelt så kraftig, svarer Christensen på spørsmål fra bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

VGTV: Her sprenger politiets bombekopi

Livsfarlige fragmenter

Christensen snakket også om såkalte sekundærfragmenter - deler som ikke kommer direkte fra sprengningsstedet - men slynges ut som en konsekvens av sprengningen.

22. juli hadde disse sekundærfragmentene en starthastighet på 30-40 kilometer i timen. Sannsynlighet for alvorlig skade eller død. Jo nærmere spreningstedet man kommer, jo større sannsynlighet er det for at blant annet at vinduer trykkes inn og kastes ut i rommet.

- Blant annet ble det også observert dører som var kastet inn flere steder. Hele resepsjonsområdet ble kastet tvers gjennom høyblokka og ut på plassen bak. Det var også farlig, sier Christensen.

VG Nett kommer tilbake med mer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder