STØTTES: Et flertall av velgerne mener Jens Stoltenberg fortsatt er statsministertittelen verdig. Foto: KRISTER SØRBØ/NTB SCANPIX

Én av to mener Stoltenberg bør fortsette

(VG Nett) I en fersk meningsmåling sier en av to nordmenn at statsminister Jens Stoltenberg er skikket til å fortsette som Norges statsminister.

Øyvind Gustavsen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Spørreundersøkelsen, som er utført av InFact på oppdrag fra VG, svarer 52,1 prosent at Jens Stoltenberg bør fortsette som statsminister, mens under en tredjedel, 30,7 prosent, mener han bør gå av. 17,2 prosent vet ikke om Stoltenberg bør gå av eller fortsette.

VG skriver på lederplass tirsdag at statsministeren bør gå av.

- Ikke veldig skadelig for Stoltenberg

Valgforsker Frank Aarebrot, ved Universitetet i Bergen, mener tallene ikke overrasker.

- Dette virker ikke veldig skadelig for Stoltenberg. De som har tenkt å stemme på han, vil fortsatt gjøre det, mens de som har tenkt å stemme borgerlig, mener han bør gå, sier Aarebrot.

Dersom man bryter ned velgernes mening om Stoltenberg på partinivå, viser partioversikten at blant de rød-grønne velgerne mener hele 72,4 prosent at Stoltenberg bør fortsette, mens 12,5 prosent mener han bør gå av.

Blant de fire borgelige partiene, mener 40 prosent at Stoltenberg bør fortsette, mens 37,9 prosent mener han bør gå av.

Velgernes mening fordelt med utgangspunkt i partitilhørighet finner du i tabellen nederst i denne artikkelen.

Hard kritikk kan gi tilbakeslag

- Kommisjonens knusende kritikk er ikke positivt for Stoltenberg, men tilliten i folket kunne vært mye mindre. I en situasjon som nå, risikerer man også en politisk tilbakeslag. Dersom opposisjonen kjører for hard på i sin kritikk, kan du få en mobiliseringseffekt blant de som støtter Arbeiderpartiet, som jo er ofrene etter terrorangrepene, sier Aarebrot.

Bred støtte

Også andre medier har tirsdag foretatt spørreundersøkelser om Stoltbergs tillit blant folket.

Til NRK sier 72 prosent av velgerne at Stoltenberg bør fortsette, mens til Aftenposten sier 69 prosent at Stoltenberg bør bli sittende.

VGs spørreundersøkelse brutt ned på partinivå:

Med utgangspunkt i hva du ville stemt dersom det var stortingsvalg i morgen, bør Jens Stoltenberg bli sittende?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder