KrF forlater regjeringssamtalene

Knut Arild Hareide erkjenner at et blågrønt regjeringsalternativ ikke er gjennomførbart.

Artikkelen er over to år gammel

Høyre, Frp, Venstre og KrF møttes onsdag til flere timer lange forhandlinger på Stortinget. Det store spørsmålet på forhånd var om dette var KrFs siste forhandlingsmøte, slik deres partileder Knut Arild Hareide antydet på forhånd.

Idet de fire partilederne kom ut fra forhandlingene onsdag kveld, ble det klart at KrF ikke lenger vil delta i forhandlingene om ny regjering.

Statsminister Erna Solberg (H) sier at de har hatt et konstruktivt møte og har blitt enige om at de skal samarbeide om konstitueringen til Stortinget. De konstaterer at KrF ikke vil inn i samtaler om regjeringsgrunnlag

– Men regjeringen som sitter kommer til å sitte, sier Solberg, som legger til at de vil komme frem til et budsjett denne høsten.

Solberg sier likevel at døren for at KrF eller Venstre kan gå inn i regjering ikke er lukket.

– Det er fortsatt åpent hvordan vi skal forhandle videre med Venstre, påpeker statsministeren.

Hareide presiserer at de vil fortsette å støtte den sittende regjeringen.

– Vi ønsker å få til politisk gjennomslag, vi ønsker å samarbeide, sier Knut Arild Hareide.

Knut Arild Hareide, KrF-leder, sammen med nestlederne Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Trond Solberg VG

KrF har vurdert om de skal bryte ut av forhandlingene dersom statsminister Erna Solberg (H) avklarer at hun vil ha en regjering med Frp. KrF har nemlig sagt at det er uaktuelt for dem å sitte i regjering med Frp.

Det har ikke Venstre.

Før forhandlingene sa Venstre-leder Trine Skei Grande følgende til VG om muligheten for at Venstre går i regjering med Frp:

– Vi hele tiden sagt er veldig lite sannsynlig og veldig vanskelig å få til. Vi har jobbet for å få til en blågrønn regjering, og det er derfor vi håper KrF vil være med videre i dag, sa Grande før møtet.

Regjeringspartiene møtes til forhandlinger. FOTO: TROND SOLBERG/VG Foto: Trond Solberg VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder