TO RAS PÅ KORT TID: Det første raset utenfor huset til Jan Petter Dalamoen i Hegra ledet elven i en sving rundt huset. Det andre tok med seg store jordmasser rett nedenfor tomten. Foto: Jan Petter Dalamoen

Familie flyktet gjennom skogen etter ras

(VG Nett) Etter at ras nummer to gikk like ved Jan Petter Dalamoens hus, valgte han å ta med seg familien og rømme gjennom skogen.

Astrid-Helen Holm
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Dalamoen og familien forlot fredag morgen huset på Hegra i Stjørdalen kommune.

- Jeg gikk rundt utenfor huset med lykt i hele natt og har ikke sovet et sekund. Da det andre raset gikk fredag morgen, vekket jeg resten av familien og forlot tomten med én gang, sier Dalamoen til VG Nett.

Flommen i Trøndelag har hittil ført til at flere husstander er isolert av vannmassene, og veier er stengt som følge av ras og flom.

SEND OSS DINE BILDER FRA FLOMMEN HER.

Ville først bli

- Det første raset gikk i torsdag ettermiddag. Etter dette la elven som går forbi huset vårt seg i et nytt løp helt inntil tomten, sier Dalamoen.

Da han kom ut, så han at trærne nedenfor huset var blitt tatt av raset. I tillegg er veien opp til eiendommen nå vasket vekk.
Dalamoen forteller at han selv valgte å bli igjen i huset over natten, på tross av at det var fare for at flere skred kunne løsne like ved huset.

- Vi valgte å ikke evakuere med én gang fordi jeg mente og håpet på at det ville være forsvarlig å bli. Jeg vil jo gjerne være optimist. Men hadde det vært opp til samboeren min, hadde vi reist rett etter det første raset, sier Dalamoen.

Han bor i huset i Stjørdalen sammen med samboeren Wenche Johansen Flovik og datteren Erika Dalamoen (15).

Rømte gjennom skogen

Rundt klokken 06.00 fredag morgen gikk ras nummer to rett ved huset til Dalamoen og familien.

- Vi var isolert, og kunne ikke komme oss noe sted med bil. Derfor måtte vi gå gjennom skogen. En nabo fraktet datteren min, samboeren min og meg ut av området, sier han til VG Nett.

Har ikke vei

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) var på befaring hos Jan Petter Dalamoen fredag ettermiddag. De slo fast at huset ikke var sikkert nok til at familien kunne flytte tilbake samme dag, men antar at det vil være klart i løpet av helgen.

- Elven er nødt til å ledes tilbake til der den opprinnelig renner, sier Dalamoen til VG Nett.

Det har gått flere ras i Hegra etter de store nedbørsmengdene som har falt over Trøndelag de to site dagene. Jernbanen har også sklidd ut, og Jernbaneverket jobber fredag ettermiddag med å få oversikt over området.

- Det er ikke moro å tenke på hva som kunne skjedd, sier Dalamoen.

Han håper å kunne få bo hos familie og venner inntil huset er sikret og familien kan flytte tilbake.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder