TILBAKE: Grete Faremo (55) skal være tilbake som statsråd, 12 år etter at hun brutalt ble kastet ut av Thorbjørn Jaglands regjering. Foto: Frode Hansen

Håper Grete Faremo er comeback-klar

- men ellers har Stoltenberg dametrøbbel

Grete Faremo er et av få høyaktuelle navn på Jens Stoltenbergs liste over nye kvinnelige Ap-statsråder.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Etter det VG erfarer vurderes hun aktuell som statsråd i minst tre ulike departementer.

Den tidligere justisministeren blir av kretsen som jobber med Jens Stoltenberg ansett som en potensiell statsråd med stor gjennomføringskraft, og som dermed kan drive gjennom større reformer.

Les også:Statsrådsforslag strømmer inn

Grete Faremo, som tidligere har vært bistandsminister, justisminister og oljeminister, var statsrådsaktuell også i 2005.

Da reagerte venstresiden i Arbeiderpartiet, og stemplet Faremo som en av «direktørvennene» til Jens Stoltenberg. Nå er Jens valgvinner og Jonas Gahr Støre blitt en helt internt i Ap, og kritikken mot «direktørvennene» er dermed ikke like sterk.

Bekymring

Ifølge kilder som følger Jens Stoltenbergs arbeid tett, er Aps største bekymring rundt regjeringskabalen mangelen på kvinnelige statsrådskandidater. Det er ennå ikke avklart hvor mange departementer det vil bli etter endringene, men inkludert statsministeren vil Ap ha minst ti regjeringsmedlemmer, trolig elleve.

Les også:Dette sier Ap-fylkeslederne om regjeringsløsninger

Fem av disse bør ifølge Aps egne regler være kvinner. Nestleder Helga Pedersen er allerede i Stortinget.

Les også:- Helga Pedersen ut av regjeringen

Slutter

FERDIG? Det spekuleres i om Sylvias Brustad er ferdig som næringsminister. Foto: Frode Hansen/VG

I store deler av Ap anses det som klart at Sylvia Brustad slutter i regjeringen.

Ifølge VGs opplysninger er ikke dette like avgjort. Brustad ga i 2008 beskjed om at hun ville gå av som helseminister. Hun skal derimot ikke ha gitt noen signaler om at hun ønsker å gi seg som næringsminister nå, og hun har i mange år vært en av Stoltenbergs mest betrodde statsråder.

Les også:Tror Brustad er ferdig i regjeringen

Uansett må Jens hente inn to eller tre nye kvinnelige Ap-statsråder. Kilder rundt Stoltenberg sier at det i praksis bare er to aktuelle kvinnelige kandidater fra stortingsgruppen. Nyvalgte Ingalill Olsen fra Finnmark er den ene - men trolig kun som fiskeriminister.

Aktuell

Den mest aktuelle kandidaten fra stortingsgruppen er Marianne Aasen fra Akershus. Hun skal være aktuell for flere departementer, blant annet Barne- og likestillingsdepartementet. Dette departementet kan også få overført barnehagene, og det kan igjen bli bare en statsråd for resten av utdanningssektoren.

(Saken fortsetter under bildet)

REGJERINGSAKTUELL: Marianne Aasen. Foto: Scanpix


Det er per nå den mest aktuelle løsningen, og innebærer i så fall at høyere utdanning ikke flyttes til Kulturdepartementet eller Næringsdepartementet.

I deler av Ap frykter man nå at Ap vil gi opp nettopp disse departementene i en større omrokering. Årsaken er at partiet skal lede stortingskomiteene for kultur og næring, og at det ikke er tradisjon for at man leder komiteen samtidig som man har statsråden for området.

Dette skal derimot ikke være endelig avklart.

Venstresiden

AKUTELL: Anne Marit Bjørnflaten. Foto: Annemor Larsen

Av andre aktuelle kvinnelige statsrådsnavn peker venstresiden i Ap på Anne Marit Bjørnflaten fra Troms. Hun skal etter det VG er kjent med ikke stå på Stoltenbergs liste nå.

Mye av kabalen henger på organiseringen av det enorme Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID). Helseminister Bjarne Håkon Hanssen, som fra i dag av er settestatsråd i AID, er fortsatt aktuell for comeback som arbeidsminister etter at Dag Terje Andersen ble innstilt som stortingspresident. Helseministeren har etter det VG erfarer sagt til Jens Stoltenberg at han helst ønsker å fortsette. Men han er likevel aktuell for å bytte tilbake til AID, til tross for at NRK i går kveld meldte at han fortsetter som helseminister.

Les også:Hanssen sier han fortsetter som helseminister

Les også:Dag Terje Andersen ønsket seg ikke ut av regjeringen

Regjeringskilders vurderinger er at både kulturminister Trond Giske, eksstatsråd Grete Faremo, Bjarne Håkon Hanssen og justisminister Knut Storberget er aktuelle som ny arbeidsminister i et redusert AID. Storberget skal være på flyttefot. Den tidligere høyesterettsadvokaten har jobbet med justispolitikk i åtte år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder