SØKER: Her leter politiet på østsida av Utøya etter mulig savnede på land og i vannet. Politiet søker i samarbeid med Forsvaret og frivillige redningsmannskaper fra Røde Kors, Norsk folkehjelp og Norske Redningshunder. Foto: KYRRE LIEN

Politiet: Minst 84 drept på Utøya

Frykter at dødstallene vil stige ytterligere

(VG Nett) Politiet bekrefter at minst 84 personer er drept i den uvirkelige skyteepisoden på Utøya.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Ved 15.20-tiden i dag ble Norge rystet av en voldsom eksplosjon ved Regjeringskvartalet i Oslo. Minst sju personer ble drept og flere titalls mennesker ble såret av det som senere viste seg å være en kraftig bombe.

Bare et par timer etter eksplosjonen kom det meldinger om en dramatisk skyteepisode på AUF sin sommerleir på Utøya. Vitner rapporterte at det var flere som var skutt, men det var lenge usikkert hvor mange som var døde.

Antall bekreftet omkommet steg dramatisk utover kveldstimene, og i natt ga politiet den sjokkerende beskjeden: Minst 84 er drept i angrepet på Utøya.

Det bekrefter fungerende politimester Sveinung Sponheim ved Oslo politidistrikt til VG Nett.

- Det er minst 84 døde. Vi har aldri vært vitne til noe lignende i Norge. Tallet kan stige ytterligere, da det gjenstår søk i sjøen, sier Sponheim til VG Nett.

Politiet utelukker ikke at det kan ha vært flere gjerningsmenn som skjøt.

- Vi jobber fortsatt med utgangspunkt at det kan være flere gjerningsmenn involvert, sier Sponheim.

- Ikke full oversikt

Politidirektør Øystein Mæland forklarte på en pressekonferanse natt til lørdag at det har tatt lang tid å gjennomsøke området.

Han kan ennå ikke si hvor mange som er skadd.

- Vi vet at det er noen hardt skadde under behandling. Den totale oversikten vil vi ikke ha før i morgen, sier Mæland.

Artikkelen fortsetter under bildet!

ANGREPET: Øverst ser du Regjeringskvartalet hvor en bombe ble sprengt klokken 15.26. To timer senere ble minst 84 mennesker drept da en mann kledd i politiuniform åpnet ild på AUF sin sommerleir på Utøya. Grafikk: TOM BYERMOEN

Politiet opplyser at det viktigste for dem nå, er at alle de pårørendes behov blir ivaretatt.

- Hendelsen er helt eksepsjonell. Det er viktig for oss at pårørende i denne fasen blir tatt vare på, sier Mæland.

Politiet har opprettet nytt nummer for pårørende: 815 02 800

LES OGSÅ: Pågrepet 32-åring kalte seg selv nasjonalistisk

Flyktet i panikk

Vitner på stedet har gjengitt et uvirkelig drama hvor minst en person utkledd som politimann nådeløst begynte å skyte mot ungdommene på sommerleiren.

I panikk prøvde flere av ofrene å flykte til sjøen og bort fra øya, men mannen skal ha fortsatt å løsne skudd.

Mens skytingen pågikk tok flere av deltakerne på sommerleiren kontakt med omverdenen og ga hjerteskjærende beskjeder om desperadoen som åpnet ild.

FULL UTRYKNING: Ambulanser, politi, brannvesen og redningsmannskaper rykket ut da minst 84 ble drept på Utøya fredag. Foto: Scanpix


«vi sitter ved vandet. En mann som skyter ikledd politiuniform. Hjelp oss ift når politiet kommer», skrev sentralstyremedlem i AUF, Kjetil Vevle på Twitter.

Vevle overlevde skyteepisoden på Utøya.

Får krisehjelp

Ungdommene som reddet seg vekk fra øya får nå krisehjelp. Nordre Buskerud politidistrikt har opprettet krisesentre på Sundvolden Hotell og Sollihøgda kafe. Det er også opprettet et krisesenter på Quality Ringerike Hotel i Hønefoss sentrum.

Ifølge VGs Erik Sønstelie blir ungdommene oppfordret til å snakke med en psykolog for å bearbeide den traumatiske episoden.

- Hele foajeen og bygningen er full av folk, og det går ungdommer rundt i gangene som ikke klarer å sove, sier han.

Går barbent rundt

Prost Kristin Moen Saxegaard kom til Sundvolden hotell natt til lørdag. Da var flere av de som klarte å rømme fra marerittet på Utøya der.

- Da jeg kom hit var det veldig kaotisk, men det er roligere nå. De unge forteller hva de har opplevd, det er uvirkelig for dem. Mange er lei seg, men ønsker å prate om det. Det har sittet folk her og pratet i hele natt, sier hun til VG Nett lørdag morgen.

Rundt på hotellet går fremdeles ungdommer rundt barføtt, flere har bare på seg undertøy og har tullet dyner eller håndklær rundt seg. Da skytingen begynte, var det flere som kastet av seg tøyet da de skulle svømme over til den andre enden av sundet. Noen kledde også av seg for at de skulle bli mindre synlige for skytteren.

- Det er ikke så mye annet jeg kan gjøre her nå enn å være til stede. Mitt råd til dem er å holde sammen, sier Saxegaard til VG Nett.

LES OGSÅ: Elise (15) gjemte seg under en stein på Utøya: - Han skjøt og skjøt

Søker etter overlevende

Det pågår nå en intens leteaksjon etter personer som rømte under dramaet og som fortsatt er savnet i området rundt Utøya.

VG Netts reporter Bjørnar Tommelstad er på Utstranda, rett over sundet fra Utøya, og ser aktiviteten over sjøen.

- Det er mye politifolk på nordsiden av øya som søker langs vannkanten, mens Røde Kors-båter leter etter personer i vannet. Jeg ser masse klær og likposer som ligger på land, sier Tommelstad.

Artikkelen fortsetter under bildet!

ØDE: Det er en dyster ramme rundt Utøya i morgentimene lørdag. Foto: KYRRE LIEN


Politiet har sperret av fergeleiet og alle biler som kjører innover mot Hønefoss blir stanset og kontrollert av politiet.

VGTV: TV-reporter: - Det ligger døde overalt

Stor hundepatrulje

40 hundeførere fra Norske Redningshunder søker på land og langs vannkanten etter overlevende.

- Vi leter etter personer som fortsatt er savnede. Nå håper vi bare de fortsatt er i live, sier operativ leder i Norske Redningshunder i Buskerud, Vivian Karlsen til VG Nett.

VGTV: Lise og Ole reddet Utøya-ungdommer: - Vi så lik som fløt i vannet

Hun sier at omstendighetene rundt søket ikke kunne vært mer uvirkelig.

- Alle er selvsagt sterkt preget over det som har skjedd, men vi er nødt til å holde fokus og gjøre jobben vår, sier Karlsen.

Artikkelen fortsetter under bildet!

MANNGARD: Her søker politiet på linje for å sikre at hele området blir gjennomsøkt. Foto: KYRRE LIEN


Hun ønsker ikke å kommentere om hundepatruljene har gjort noen funn.

Politiet driver fremdeles søk på stedet i samarbeid med forsvaret og frivillige redningsmannskaper fra Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Norske Redningshunder. Det søkes både på selve øya og i vannet rundt.

Like før midnatt bekreftet politiet at de fant flere udetonerte eksplosiver på Utøya etter skyeepisoden.

Mistenkt sitter i avhør

PÅGREPET: Anders Behring Breivik (32). Foto: PRIVAT


Anders Behring Breivik (32) ble pågrepet av politiet like før midnatt, mistenkt for å stå bak bombeangrepet i Oslo og massedrapene på Utøya. Han har bodd på Oslos vestkant i hele sitt liv, før han meldte flytting til Hedmark for én måned siden.

Etter det VG får opplyst er Breivik ukjent for politiet fra før. Han skal ha blitt dømt for mindre trafikkforhold for over 10 år siden.

Breivik er registrert med en Glock pistol, en rifle og en hagle i våpenregisteret.

Nordmannen skal ha markert seg som en flittig debattant på flere islamkritiske nettsteder, blant annet Document.no, der han i flere innlegg ga uttrykk for nasjonalistiske holdninger og framsto som kritisk til et flerkulturelt samfunn.

SKIFTER: Lørdags morgen reiser politimannskaper fra Utøya og hjelpemannskaper ankommer. Foto: KYRRE LIEN

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder