SLITER: VGs måling er ikke akkurat lystig lesning for Carl I. Hagen og Fabian Stang. Foto: SCANPIX

Mot rødt flertall i Oslo

... og eksperter gir Carl I. Hagen mye av skylden

(VG) Ordførerkjedet glipper for både Carl I. Hagen (Frp) og Fabian Stang (H) i VGs ferske Oslo-barometer: Det viser rødt flertall - med Miljøpartiet de grønne på vippen.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL


Dersom InFacts måling for VG blir valgresultatet, blir det første gang på 14 år at det blir rødt flertall i hovedstaden.

- Dette er en veldig positiv måling for oss. Den gir en vitamininnsprøytning inn i den siste uken, sier Aps byrådslederkandidat, Libe Rieber-Mohn til VG.

Grønne på vippen

De rødgrønne partiene får 29 mandater i bystyret - nøyaktig like mange som de borgerlige partiene.

Dermed kan det bli Miljøpartiet de grønne (MDG) som avgjør hvem som overtar byrådskontorene. Partiet sitter på vippen og kan avgjøre hvilken blokk de vil støtte.

Samleside: Valget 2011

Med sine radikale miljøforslag er det lite trolig at de vil støtte et byråd med Høyre og Frp.

- Det ligger nærmere at de vil bli et skifte i Oslo hvis Miljøpartiet de grønne kommer på vippen, enn at de skulle samarbeide med de borgerlige partiene, sier valgforsker Bernt Aardal.

Les også: Over 250.000 forhåndsstemmer så langt

Målingen gjør at nervøsiteten brer seg i Frp og Høyre:

- Vi får glede oss over at Høyre gjør det bra. Det eneste sikre er at valget i Oslo også i år kommer til å bli en kamp helt til siste stemme, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

Dramatisk fall

Nedgangen på høyresiden skyldes ene og alene Frps dramatiske fall:

På målingen er Frp nede på 10,2 prosent, en nedgang på 4,1 prosentpoeng fra forrige valg.

Dersom InFacts måling blir valgresultatet, mister Frp tre mandater i bystyret, og dermed forsvinner også det borgerlige flertallet.

Saken fortsetter under bildet.

FIKK ROSER: Theresa Shum (51) fikk i går besøk av Aps byrådsleder Libe Rieber-Mohn hjemme på Veitvet i Bjerke bydel. Ap fikk en oppslutning på over 40 prosent i bydelen i 2007, men Shum vil ikke si hva hun skal stemme. Foto: MAGNAR KIRKNES


Oppslutningen om Carl I. Hagen som ordfører, er nesten halvert: Mens 10 prosent ønsket ham som ordfører i VGs måling 10. august, svarer kun seks prosent det samme i dag. Bare 2,6 prosent at Oslos kvinner sier de vil ha ham som ordfører.

- Dårlig valgkamp

Nå sier flere valgforskere at Carl I Hagens innsats som ordførerkandidat kan ha deler av skylden for Frps kraftige fall:

- Hagens dårlige valgkamp har absolutt bidratt til at de gjør det så dårlig i Oslo. Det svir nok ekstra i Frp at hans innsats er en viktig årsak, sier valgforsker ved NTNU, Anders Todal Jenssen til VG.

Følg valget på Facebook her

Valgforsker Bernt Aardal understreker at målingene i Oslo nå viser veldig ulikt resultat. Aftenpostens siste måling viste blått flertall.

- Velgerne avgjør

Men Carl I. Hagens oppslutning faller overalt.

- Han har kommet skjevt ut i valgkampen, blant annet når det gjelder hvordan han omtalte rettsoppgjøret etter 22. juli. Det ser ikke ut til at Carl I. Hagen som ordførerkandidat har vært et vellykket grep for Frp. Partiet ligger an til å gjøre et klart dårligere valg enn sist, sier Aardal.

- Dette forteller oss at vi må jobbe som bare det for å få markedsført vår politikk enda bedre, sier Carl I. Hagen.

- Tror du fortsatt virkelig på at du kan bli ordfører med disse tallene i ryggen?

- Jeg har ikke noe å tilføye utover at det er velgerne som avgjør dette i valg og ikke på meningsmålinger. Samtidig er ingenting ennå avgjort når det gjelder byråd og posisjoner i Oslo, svarer Hagen.

Fabian Stang faller litt, til 53,2 prosent, men er fortsatt et hav foran de andre.

- VGs måling viser at dette blir veldig jevnt. Det overrasker meg ikke, for jeg har lenge trodd sympatieffekten for Ap kom til å få betydning, sier ordfører Fabian Stang (H).

- Det nytter ikke å stole på at din popularitet er nok?

- Folk må stemme på det partiet de har mest sans for. Så får jeg gjøre jobben min så godt jeg kan. Men dette blir jevnt og spennende, sier Fabian Stang.

Hva er galt der du bor? Si fra her!

Ap banker på

Senest i går kveld drev Ap valgkamp med å banke på dører i bydelene Linderud og Veitvet. Frem til i går hadde Ap banket på 85000 dører.

I løpet av valgkampens siste uke planlegger partiet å oppsøke ytterligere 15000 husstander.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder