BEDRE LØNNSKONTROLL: SV og Akhtar Chaudhry vil bruke Gerd-Liv Valla (t.v.) til å bremse politikernes lønnsvekst. VG fikk ikke Valla i tale i går. Foto: Lars Åke Andersen

SV vil ha Gerd-Liv Valla-comeback

Fler Ap-topper liker ikke forslaget

SV vil bruke Gerd-Liv Valla for å bremse lønnsveksten for norske toppolitikere. Forslaget er svært lite populært i Ap.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Hun er en dyktig dame med lang erfaring. Jeg kan ikke tenke meg noen som er mer egnet til å fastsette lønnen til politikerne, sier Akhtar Chaudhry (SV), som er 4. visepresident på Stortinget.

Når presidentskapet i dag samles for å utnevne nye medlemmer til Stortingets lønnskommisjon, vil SVs representant tørke støv av omstridte Gerd-Liv Valla og lansere henne som ny leder.

Valla kritiserte som LO-leder gjentatte ganger politikernes lønnsutvikling. Hun ga klar beskjed om at hun ikke ville ha like stor lønnsøkning som politikerne. I 2005 sørget hun for å frikoble sin egen lønn fra statsrådenes lønn.

- Valla kjenner vanlige folk. Som LO-leder tok hun flere ganger ansvar for moderasjon. Det tror jeg hun også ville gjort som leder for Stortingets lønnskommisjon, sier Chaudhry.

Et smertepunkt

Lanseringen av Valla som ny lønnsleder skjer vel vitende om at Aps to representanter i presidentskapet - stortingspresident Dag Terje Andersen og 3. visepresident Marit Nybakk - skal ha gitt klar beskjed om at de ikke liker forslaget.

- Jeg er både skuffet og overrasket over at ikke Ap har klart å legge fortiden bak seg, sier Chaudhry.

Saken fortsetter under bildet..

MISFORNØYD: Stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) skal være lite fornøyd med SVs Valla-forslag. Foto: TROND SOLBERG/ VG


Han vet at Gerd-Liv Valla fortsatt er et smertepunkt i Arbeiderpartiet.

- Valla er omstridt i Ap?

- Hvem er ikke det? Omstridt er vi alle, svarer SV-politikeren.
Aps Marit Nybakk ønsker ikke å kommentere SV-forslaget om Gerd-Liv Valla som ny leder av lønnskommisjonen.

- Vi har fått tre innspill til medlemmer i lønnsutvalget. Vi har ikke tatt stilling til noe av dette ennå. Dette skal vi drøfte i morgen (i dag), sier Nybakk.

Hun vil legge vekt på at den nye lederen av kommisjonen er en person som er i stand til å sørge for at lønnskommisjonen har autoritet.

- Vedkommende må tåle en veldig transparent oppgave og regne med å få fokus på seg, sier Nybakk.

Full støtte i SV

Lønnskommisjonen på Stortinget har som oppgave å fastsette den årlige godtgjørelsen til stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer. Den ledes i dag av tidligere riksmeglingsmann Reidar Webster.

VG kjenner til at forslaget fra Chaudhry er en del av en strategi om å knytte bånd til fagbevegelsen. SV-leder Audun Lysbakken har uttalt gjentatte ganger at han har som mål at SV skal nå denne velgergruppen.

- Jeg har konferert med min egen stortingsgruppe og fått full støtte for å fremme Gerd-Liv Valla.

- Er dette et frieri til fagbevegelsen?

- Jeg synes Valla er svært dyktig. Det ville vært en ære hvis hun som har forhandlet lønnen til vanlige arbeidstagere skulle fastsatt min lønn, svarer Chaudhry.

Gerd-Liv Valla besvarte ikke VGs henvendelser i går.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder