Promilletesting: Politiet inviterte folk som befant seg på byen i Oslo i helgen med på frivillig promilletest. Foto: Politiet

Her promilletester politiet folk på byen

Vil redusere alko-vold og overskjenking

(VG Nett) Politiet, Oslo kommune og utelivsbransjen har satt seg som mål å stoppe overskjenking og gjøre Oslo til en tryggere by. Promilletesting er en av metodene de benytter seg av.

Astrid-Helen Holm
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Det er en betydelig grad av overskjenking i utelivsbransjen i Norge. Jeg vet ikke om dette har sklidd ut eller om det alltid har vært sånn. Nå vil vi ha mindre alkoholrelatert kriminalitet. Oslo skal bli en tryggere og hyggeligere by å være ute i, sier tidligere politispaner Johnny Brenna til VG Nett.

Brenna leder Oslo næringsetats prosjekt «Sammen lager vi utelivet tryggere». Prosjektet skal redusere overskjenking og forebygge vold og ordensforstyrrelser som skyldes alkohol.

I helgen var politiet ute i gatene for å kartlegge hvor beruset folk er når de drar på puber og utesteder. Totalt 1000 personer er blitt frivillig promillekontrollert.

Prosjektet er et samarbeid mellom Oslo kommune, Oslo politidistrikt og utelivsbransjen. Kontrollene er satt i gang for å få en oversikt over den nåværende situasjonen i Oslo by.

Vil kurse folk i utelivsbransjen

Det er ikke bare alkoholvanene til nordmenn på byen som skal tas tak i. I tillegg satser prosjektgruppen bak «Sammen lager vi utelivet tryggere» på kursing av både skjenkekontrollører og ansatte i utelivsbransjen. Målet er å øke kunnskapen rundt alkoholloven og lære de ansatte å gripe inn på en god måte.

LEDER PROSJEKTET: Tidligere politispaner og nå leder av prosjektet som skal gjøre Oslo til en tryggere by, Johnny Brenna, var med politiet ute i Oslo da de testet promillen til det norske folk. Foto: Politiet


Ifølge alkohollovgivningen skal ikke overstadig berusede personer slippes inn på utesteder eller bli servert alkohol. Og norske utesteder skal i følge prosjektgruppen være langt fra så flinke til å stoppe alkoholserveringen som de burde være.

- Et kjent drikkemønster i Norge er jo at man ofte drikker mye før man drar på byen, sier Brenna.

Vellykket i Stockholm

Brenna viser til STAD-prosjektet i Stockholm som ble satt i gang i 1995 for å redusere den alkoholrelaterte kriminaliteten i byen. Gjennom prosjektet ble det mulig å redusere volden i byen med 30 prosent, redusere overskjenking og skjenking til mindreårige generelt.

I rapporten «Vold i Oslo» fra 2009 ble det konkludert med at store deler av volden i Oslo sentrum er utelivsrelatert. I tillegg er både offer og gjerningsmann ofte ruspåvirket.

- Forhåpentligvis vil suksesshistoriene fra Stockholm kunne føre til at det blir mindre overskjenking i Oslo også, sier Johnny Brenna.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder