JAKTER: Pokémon Go-spillere har ønsket seg inn på sykehusavdelinger for å jakte Pokémon. Nå har sykehusene sett seg nødt til å gjøre tiltak. Foto: David Engmo VG

Norske sykehus forbyr Pokémon Go-spilling

Flere uvedkommende har sneket seg inn på norske sykehus for å jakte Pokémon. Nå har sykehusene sett seg nødt til å utestenge spillet.

Marie Moen Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

VG har de siste dagene skrevet om hvordan det svært populære mobilspillet Pokémon Go har ført til mange rare situasjoner. I går satt fire ungdommer seg satt på et skoletak for å jakte Pokémon, og det ble også kjent at et par forlot toåring for å spille. Forrige uke skrev VG om at en mann i 40-årene banket til blods etter Pokémon Go-krangel.

Nå har hysteriet også inntatt norske sykehus.

Oslo Universitetssykehus har etter en dialog med spillprodusenten til Pokémon Go, Niantic, i dag fått fjernet alle såkalte «Pokéstops» fra sykehusområdene. Det samme har Stavanger Universitetssykehus. Helse Vest vurderer også å gjøre lignende tiltak.

– Når Pokémon-feberen kom til Norge, opplevde vi at folk ville inn på intensivavdelingen og ulike sengeposter. Vi må ta hensyn til våre pasienter. De, samt pårørende og ansatte, opplevde det som skummelt at fremmede kom inn på avdelingene, sier Mirjam Klingenberg, kommunikasjonsrådgiver ved Helse Stavanger, til VG.

Hun presiserer at de har forståelse for at folk ønsker å spille det populære mobilspillet. Sykehuset i Stavanger har kun utestengt spillet inne på sykehuset.

– Det er fint at folk er aktive, og alle er hjertelig velkommen til å spille på sykehusets uteområder, sier Klingenberg.

Les også: Maren (27) ble Pokémon-avhengig

Spillet økte motivasjonen på sykehuset

Oslo Universitetssykehus har derimot også sperret av uteområdene for Pokémon Go-entusiaster. Ved Rikshospitalet er pasient Andreas Rock Skrede Østevik (25) fra Telemark oppgitt over at han ikke får spilt mer på sykehuset. Etter en operasjon er han nødt til å tilbringe minst en måned til på sykehus, og han hadde stor glede av at han kunne spille Pokémon Go fra sykesengen.

– Jeg var ute for å spille, da plutselig alle «Pokéstops» forsvant. Jeg forsto ikke hva som skjedde, og tenkte at det var noe galt med mobilen. Så jeg logget av og på flere ganger. Det førte til at jeg fikk beskjed fra appen om at jeg måtte bli utestengt, fordi dette ikke var akseptabel oppførsel, sier Østevik til VG.

PÅ SYKEHUSET: Andreas Rock Skrede Østevik (25) er skuffet over at han ikke lenger kan spille Pokémon Go fra sykesengen. Foto: PRIVAT.

Dette skjedde akkurat da Oslo Universitetssykehus fikk fjernet muligheten til å spille på sykehuset.

Østevik har forståelse for at sykehuset har blokkert spillet innendørs, men synes det er synd at det samme gjelder områdene ute.

– I min situasjon er det svært viktig at jeg er i bevegelse for at kroppen skal fungere optimalt etter operasjonen. Det var flott å ha Pokémon Go når jeg beveget meg rundt sammen med fysioterapeuten. Jeg må gå korte avstander, og gjerne den samme runden ute på sykehusområdene, og da øker spillet motivasjonen, sier Østevik.

– Jeg finner nok en annen måte å holde motivasjonen oppe på, men det er synd at det artige spillet ikke lenger er tilgjengelig, sier Østevik.

Han presiserer at han for øvrig er veldig fornøyd med behandlingen på sykehuset.

– Sykehuset har også mange andre flotte aktivitetstilbud som jeg setter pris på. Men jeg var så involvert i spillet, og hadde funnet en fin gårute rundt sykehuset.

Les også: Høyre og Ap i Pokémon-krangel på Stortinget

Forståelse for frustrasjonen

Kommunikasjonsrådgiver ved Oslo Universitetssykehus, Hedda Holth, har forståelse for at pasienter kan bli frustrert.

– Det er selvfølgelig fint at folk er i aktivitet, men vi må ta hensyn til flesteparten av pasientene våre. De skal få være i fred, sier Holth til VG.

– Hvorfor har dere også sperret uteområdene?

– Slik jeg har forstått det fordi det var så mange områder hos oss som måtte bli utestengt, slik at uteområder også ble en del av dette.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder