Ekskjæreste (52) forklarte seg om overgrep

NEKTER SKYLD: Henning Hotvedt nekter for å ha stått bak drapet på Kristin Juel Johannessen (12). Foto: Privat

Kristin-tiltalt til ekssamboer: – Det har klikket for meg

BORGARTING (VG) Drapstiltalte Henning Hotvedts ekssamboer forteller at han hadde forandret seg i tiden før Kristin Juel Johannessen ble funnet drept.

  • Dennis Ravndal

Artikkelen er over tre år gammel

I en telefonsamtale til ekssamboeren på våren 1999, advarte Henning Hotvedt henne mot å bli sammen igjen.

– Det har klikket for meg. Spør jeg deg om vi skal bli sammen igjen, så si nei, skal han ha sagt.

Under drapsrettssaken forklarte kvinnen seg også om et påstått overgrep. Hotvedt og kvinnen har to barn sammen.

Les også: Mystisk håndtrykk på Kristins sykkelhjelm identifisert etter 16 år

– Ble veldig sjalu

De to ble kjent etter at hun leide en hytte i Siljan i 1994, da han tilfeldigvis kom forbi og spurte om hun hadde lighter.

– Jeg fikk litt fnatt da jeg forsto hvor ung han var. Han var nettopp fylt 18 år, og jeg var rundt 28. Han hjalp meg masse rundt hytta. Vi flyttet sammen, selv om det var mye frem og tilbake. Vi oppdaget at jeg var gravid, og han sa han ville ta ansvar for barnet.

En natt kom en ekskjæreste på besøk, sammen med en kamerat. Ekskjæresten snakket om tiden de var sammen. 52-åringen følte at Hotvedt ble svært sjalu etter dette.

– Det gikk noen måneder, og Henning hadde vært ute på byen. Det var sent på kvelden, og vi hadde sex på en måte vi ikke hadde gjort før. Jeg ville ikke rope nei, siden datteren min lå rett på andre siden av veggen.

Kristin-tiltaltes ekssamboer: Sa at han hadde kuttet av penis

– Han sa ikke noe

Ekskjæresten synes det er vanskelig å prate om overgrepet, men blir bedt om å beskrive detaljer.

– Jeg husker at han holdt hendene mine bak på ryggen. Jeg prøvde å komme meg løs, men klarte det ikke. Han sa ikke noe, det var bare rett på sak. Det var veldig spesielt, sa hun.

Etter denne hendelsen var han svært lei seg, og forsøkte å gjøre det godt igjen. Men forholdet ble slutt, og Hotvedt flyttet på hybel.

Hverken dette voldtektsforsøket eller en annen hendelse der han skal ha tvunget seg til sex med en annen ekssamboer noen år senere ble meldt til politiet.

Begge hendelser veide tungt i den første dommen fra Larvik herredsrett i 2001, der Hotvedt ble kjent skyldig i drap. Senere ble han frikjent etter at politiet droppet saken.

Retten mente disse viste Hotvedts seksuelle atferd, og at drapet på Kristin måtte være seksuelt motivert. Selv om obduksjonen ikke viste noen tegn til at hun var blitt seksuelt misbrukt, var badedrakten hennes klippet i stykker nedentil.

Dette er saken: Bevisene som kan felle Hotvedt

Rømte på natten

52-åringen kom også inn på en campingtur med Hotvedt og deres to felles barn som ble avsluttet dagen før Kristin ble drept.

– Jeg synes turen ble veldig lang, men vi endte på en liten strand med en bratt skråning i Farrisvannet. Der satte vi opp teltet, og det var greit en periode. Etter hvert skjedde det noen ting som gjorde at jeg ble litt usikker. Det var noe som var rart. Vi hadde ikke kranglet på den måten tidligere, alt var så uvanlig i forhold til hvordan jeg kjente ham, sa ekskjæresten i retten.

Blant annet sa Hotvedt at han hadde spist rottegift, at det var derfor han oppførte seg rart.

– Jeg visste ikke om han tullet eller mente det. Etter hvert ville vi hjem, men det ville ikke Henning. Vi kranglet, men jeg husker ikke helt hva vi kranglet om. Jeg syntes det ble ekkelt etter hvert. Stemningen var rar, jeg kjente ham ikke igjen.

Han hadde en stokk på skulderen hele tiden, og det syntes ekskjæresten var «veldig spesielt», selv om hun ikke spurte hvorfor han hadde den der.

– Det var også en kniv der som vi brukte som spikkekniv, som jeg gjemte i sanden. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg var vel nervøs fordi ting ikke var som de skulle. Han spurte om kniven, og da fikk han den, forklarte hun.

Teltturen endte med at hun tok med seg barna og båten og rømte hjem mens Hotvedt sov.

– Slik han var tidligere ville han aldri holdt oss tilbake selv om vi ville hjem, sa hun.

Krimtekniker i retten: Kristins badedrakt var skåret eller klippet over

Historisk sak

Henning Hotvedt ble opprinnelig en del av drapsetterforskningen fordi han hadde en moped av samme type som ble observert av vitner nær åstedet for drapet. Han har hele veien nektet straffskyld og sier han aldri har møtt Kristin Juel Johannessen (12).

I tillegg til vitneobservasjoner hadde politiet et hårbevis som ble brukt mot ham da saken kom opp for retten for første gang. Før ankesaken skulle opp i 2003 trakk påtalemyndigheten saken mot ham, fordi det viste seg at håret stammet fra en kvinne – ikke siktede. Han ble da frikjent.

Ved hjelp av moderne DNA-teknikk fikk politiet i fjor full treff på profilen til Henning Hotvedt da de sammenlignet denne med en sporprøve som var sikret fra neglene til Kristin. Han ble da tiltalt på nytt etter at gjenopptagelseskommisjonen hadde vurdert det nye beviset.

Dette er første gang i Norge at en person blir tiltalt på nytt etter først å bli frikjent i samme sak.

Mer om

  1. Kristin-drapet
  2. Krim
  3. Drap

Flere artikler

  1. Kristin-tiltalt forsøkte å voldta ekssamboeren: – Skremt av meg selv

  2. Kristin-tiltaltes ekssamboer: Sa at han hadde kuttet av penis

  3. Tiltalte hadde fantomtegning av gjerningsmannen da han ble pågrepet

  4. Bestevenn i retten: – Kristin-tiltalt har aldri vært voldelig

  5. Hotvedts familie: – Han var helt normal på drapsdagen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder