Sundtoft: – Vi må få en grønn kompetansekraft

Regjeringen vil kutte norske utslipp med 40 prosent frem mot 2030

Norge skal tilslutte seg EUs klimarammeverk. – Det blir en ny og mer ambisiøs klimapolitikk for Norge, sier statsminister Erna Solberg.

 • Øyvind Gustavsen
 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fem år gammel

– Det blir store omstillinger. Norge må ta nye og modige skritt mot å bli et lavutslippssamfunn, sier Erna Solberg på pressekonferansen.

Regjeringen går inn for å kutte norske utslipp med 40 prosent i sitt forslag til klimamål fram mot 2030.

– 2015 blir et avgjørende år for klimaet. Norge skal tilslutte seg EUs klimarammeverk, og dette kuttet tilsvarer EUs klimamål, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H).

Ikke over to grader celsius

Det nye målet er også i tråd med anbefalingene fra FNs klimapanel.

Norge skal, i likhet med alle andre land, melde inn sine foreløpige klimamål i løpet av første kvartal, som et steg på veien mot det kommende klimatoppmøtet i Paris. Målet der er en avtale som skal sikre at den globale oppvarmingen ikke overskrider to grader Celsius.

– Olje og særlig gass vil være en del av Norges fremtid. Men vi må ha flere ben å stå på. Vi må få en grønn kompetansekraft, sier Sundtoft.

Hun understreket at norsk oljeaktivitet kan ha passert toppen og at Norge må forberede seg på fallende oljeinntekter.

Sammen med finansminister Siv Jensen (FrP) og partilederne fra samarbeidspartiene Kristelig Folkeparti og Venstre, Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande, ble regjeringens forslag til norsk klimaforpliktelse lagt frem onsdag.

Regjeringen vil legge frem den ventede klimameldingen til Stortinget fredag 6. februar.

– Dette er et taktskifte. Vi går fra en vekstfilosofi knyttet til olje, til grønn vekst, sier Trine Skei Grande.

KLIMA FOR ENIGHET: Regjeringspartiene og samarbeidspartiene er enige om felles klimamål for Norge. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Frykter mangel på ambisjoner

Flere miljøorganisasjoner har vært urolige i forkant av meldingen av frykt for at nye utslippsmål ikke skulle være ambisiøse nok. Et norsk utslippsmål som kan oppfylles ved kvotekjøp alene, vil være helt uholdbart, mener miljøorganisasjonene.

I januar fikk NRK tilgang til et utkast til stortingsmeldingen, der regjeringen foreslår å kutte minst 50 prosent av utslippene innen 2030, men ikke sier noe om hvor mye av dette som skal skje innenlands.

I stortingsmeldingen, som formelt legges fram på et senere tidspunkt, vil regjeringen presentere målene som skal danne grunnlaget for Norges bidrag i den globale klimaavtalen som etter planen skal vedtas i Paris om ett år.

At både KrF og Venstre skal delta sammen med regjeringspartiene, kan tyde på at det er satt tydelige mål for nasjonale utslipp. Både Venstres Ola Elvestuen og KrFs Kjell Ingolf Ropstad har sagt at regjeringen ikke vil få saken gjennom i Stortinget uten at slike mål blir satt.

Natur og Ungdoms demonstranter møtte onsdag morgen opp utenfor Statsministerens kontor. De mener det må kuttes enda mer i Norge og sier til VG at det vil bli mange demonstrasjoner i dagene som kommer.

Klimavennlige naboland

Mens Sverige og Danmark har kuttet utslipp og bygget opp klimavennlig industri, har oljevirksomheten i Nordsjøen fått de norske klimautslippene til å stige.

De innenlandske utslippene har økt med 3,7 prosent siden 1990, som er blitt et referanseår i de internasjonale klimaforhandlingene. Utslippsveksten i olje- og gassnæringen har vært på nærmere 80 prosent.

Økningen står i skarp kontrast til utviklingen i Danmark og Sverige, hvor utslippene av klimagasser har falt kraftig i samme periode.

– Sverige og Danmark har bygget opp klimavennlige industrielle strategier. De har skapt arbeidsplasser i tillegg til at utslippene har gått ned, sier forsker Per Ove Eikeland ved Fridtjof Nansens Institutt (FNI).

Kilde: NTB/VG

Les også

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Miljøvern
 3. Olje og gass
 4. Politikk

Flere artikler

 1. Miljø-Norge splittet om regjeringens klimamål

 2. Erna Solberg om klimaavtalen med EU: Statsministeren: «Vi må reise mer med tog og buss, og sitte mindre i bil»

 3. Ny temperaturrekord i oktober

 4. Skognæringen vant frem - men krever klimahandling: Sundtoft forkastet «kreativ» skogløsning

 5. Ap-Støre: Vil ha Norge på null-utslipp allerede i 2030

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder