TANKEFULL: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell og olje- og energiminister Ola Borten Moe kunngjorde fredag at den rødgrønne regjeringen skrinlegger planene om et fullskala renseanlegg for CO2 på Mongstad. Foto: NTB SCANPIX

Miljøvernere raser mot månelanding-havariet

Kurt Oddekalv: - Dette er en kjempeskandale!

Flere norske miljøorganisasjoner reagerer sterkt på at Mongstad-prosjektet skrinlegges.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Det er ikke månelanding som er umulig, det er mannskapet som var for dårlig. Det ansvaret hviler på den rødgrønne regjeringen, som har hatt for liten gjennomføringskraft. Da er det synd at man ikke prøver å rette opp feilene, men i stedet legge inn årene, sier ZEROs leder Marius Holm i en pressemelding.

I dag ble det klart at Stoltenberg-regjeringen vil legge bort planene for fullskala CO2-renseanlegg på Mongstad.

I stedet legger regjeringen opp til å starte et nytt prosjekt, hvor målet er å få opp en annet fullskala CO2-renseanlegg innen år 2020.

- Dette øker presset på Erna Solberg. Hun kan ikke lenger slå seg til ro med å «rydde opp» ved å avvikle en månelanding på vei mot krasjlanding.

- Nå må hun ta verktøykassen fatt, og snekre en konkret strategi for Norges rolle i karbonfangst, basert på det som er oppnådd på testsenteret ved Mongstad, TCM, sier Holm.

- Flere år er gått tapt

Leder i Natur og Ungdom, Silje Lundberg, mener dette er den endelige spikeren i kisten for månelandingsprosjektet til Jens Stoltenberg.

- Det er ingen tvil om at dette prosjektet er blitt vanstyrt fra oppstarten av. Det var en grunn til at Natur og Ungdom aksjonerte sivilt ulydig mot byggingen av gasskraftverket i 2007, og i dag har vi sett at vår frykt for at dette skulle bli en gigantisk kræsjlanding var velbegrunnet, sier Lundberg i en pressemelding.

Hun mener flere år er gått tapt i klimasaken, og synes lite om tidspunktet for kunngjøringen av nyheten.

REAGERER: Miljøaktivist Kurt Oddekalv. Foto: JAN PETTER LYNAU

- Det er typisk at denne typen råtne miljønyheter blir lagt fram på fredags ettermiddag og det er direkte oppsiktsvekkende at regjeringa nå går inn for å tillate massive CO2-utslipp i flere tiår framover. Det symboliserer åtte tapte år for klima, avslutter NU-lederen.

Miljøaktivist Kurt Oddekalv har ikke ord for hvor oppgitt han er over Stoltenberg-regjeringen.

- Dette er en kjempeskandale, og et tilbakeslag for Norge som en miljønasjon. Her er det Arbeiderpartiet og SV som rydder opp i søppelhaugen sin før Erna kommer inn med revisorene sine, sier Oddekalv til VG.

Frederic Hauge flagget også sin misnøye fredag ettermiddag.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe prøvde å svare på deler av kritikken på dagens pressekonferanse.

- Frederic Hauge kaller dette et svik, åtte tapte år og fullstendig mislykket. Hva sier du til det?

- Mitt ansvar overfor klimaet er å få frem teknologier som raskest mulig kan redusere utslippene, som raskest mulig kan vise at dette er en god ide som ikke bare skal benyttes på Mongstad, men også i resten av verden. Mitt ansvar overfor det norske folk er å bruke fellesskapets ressurser på en mest mulig effektiv og edruelig måte, sier Borten Moe.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder