FULLT OPP: Kulturminister Thorhild Widvey vil la alle butikker få holde søndagsåpent. Men 1200 nordmenn har så langt laget høringsbonanza om saken. Foto:Frode Hansen,VG

Rekord-motstand mot søndagsåpent

Motstandere av søndagsåpne butikker setter rekord i
høringssvar til staten. Over 1200 har så langt sendt inn svar - de aller fleste sier nei.

 • Pål Ertzaas

Artikkelen er over fem år gammel

Over 1200 norske privatpersoner, organisasjoner og bedrifter har sendt inn såkalt høringssvar om søndagsåpne butikker, ifølge Kulturdepartementets egne nettside.

– 1200 svar? Fy flate, det må da være rekord, er Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken respons på antallet svar så langt.

De aller fleste innsendere sier til nei til søndagsåpent. Flesteparten har skrevet en kort egen tekst, men mange flere titalls mennesker har skrevt nøyaktig likt, et ferdigskrevet brev fra Naturvernforbundets kampanje Min søndag. Brevet starter med:

«Jeg ønsker IKKE at Regjeringen skal tillate søndagsåpne butikker! Søndagsfri betyr frihet både fra arbeid og fra handel. Vi trenger ikke flere dager med shopping og økt forbruk.»

Les også:103 mot - bare tre for - her er argumentene

– Vi har laget denne siden for å gi folk en mulighet til å engasjere seg og si sin mening, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.

– Dere frykter ikke at høringsinstituttet vil bli ødelagt hvis departementene oversvømmes i svar?

KAMPANJELEDER: Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken står bak kampanjen som oppfordrer folk til å svare på høring om søndagsåpne butikker. Foto:,SCANPIX

– Nei, overhodet ikke. Dette viser bare det sterke engasjementet det er blant svært blant mange for å beholde en annerledes dag, sier Haltbrekken.

Tidoblet antall svar

VG skrev om høringsstormen mot søndagsåpne butikker 13. mai. Da hadde rundt 110 nordmenn sendt svar, bare tre av dem var positive. De siste to ukene har det kommet inn nærmere 100 svar daglig, nå har over 1200 norske privatpersoner, organisasjoner, lag, bedrifter og offisielle høringsinstanser sendt svar. Det er svært mange - og fortsatt er det en måned igjen til fristen for åsende høringssvar går ut.

VG har ikke gjennomgått alle svarene, men stikkprøver blant ca 100 nye svar viser at det fortsatt er en enorm overvekt av motstand, selv om det er en god del flere ja-uttalelser enn tidligere.

Maria (32) leder opprøret: Tror Venstre snur

Kulturminister Thorhild Widvey har tidligere slått fast overfor VG at de skal lese alle høringssvar. De bekrefter at at det er mange likelydende svar, men sier at alle kommer fra forskjellige private avsendere.

Departementet tror muligheten til å svare elektronisk er en av årsakene til at så mange privatpersoner nå sender inn høringssvar.

Vekker engasjement

Hilmar Rommetvedt, forskningsleder ved Iris og professor i statsvitenskap har forsket på lobbyvirksomhet og politisk påvirkning siden 1970-tallet. Han sier at 1200 svar er svært mye, men forstår at denne saker vekker engasjement:

– Når det er saker som får stor oppmerkomhet og som er omdiskuterte, vil mange benytte seg av sin mulighet til å si sin mening, særlig i den type saker som her, hvor det ikke er behov for å nyansere så mye, sier Rommetvedt til VG.

Les også: KrF forbereder full søndagskrig

I fjor ble helseminister Bent Høie pepret med svar om reservasjonsrett for legene, men selv det overgås nå av søndagshandelsaktivister.

Rommetvedt tror høringssvar fra folk kan spille inn, men at svarene fra institusjonene som er invitert til å svare vil ha større betydning for myndighetene. Rommetevdt presiserer også at et stort antall svar fra den ene siden ikke nødvendigvis representerer folkeviljen.

– Det kan jo godt være at de gjøre det i denne saken, men det vi har sett i en del internettmålinger er at de ofte er lite representative, men at det er de med sterke meninger som benytter seg av muligheten til å si sin mening, sier Rommetvedt.

Han tror ikke bonanzaen i høringssvar kan true ordningen fordi byråkratene oversvømmes av tilbakemeldinger:

– Nei, alle må få muligheten til å reagere på forslag som er under utredninger, så da må nok byråkratiet leve med at det kan bli en del tilbakemeldinger, sier Rommetvedt.

Høyre-strid

Også fra Thorhild Widveys egne partifeller er det uenighet i høringen. Mens Kristiansand Unge Høyre vil åpning med argumenter om «frihet for folket» og «forenkling for enkeltmennesket», mener Vestvågøy Høyre at søndag bør holdes som «en annerledes dag i uken, slik tradisjon og skikk tilsier».

LO-forbundet Handel og Kontorfronter fagbevegelsens kampanje mot søndagsåpne butikker. De har også laget sin egen kampanje mot søndagsåpne butikker, som kalles Søndagsalliansen.

– Vi oppfordrer alle til å sende inn svar på høringskampanjen, sier informasjonssjef Ove Magnus Halkjær. Han tror kampanjen får betydning:

– Ja, det regner jeg med. Regjeringen har sagt at den vil lytte til høringsinnspillene, og vi tar dem på ordet på det, sier Halkjæ

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Politikk

Flere artikler

 1. Søndagsåpent: 107 er mot - kun tre støtter Erna og Siv

 2. LO-topp presser Erna til å svare
  om søndagsåpne butikker

 3. Storbyene sier nei til søndagsåpne butikker

 4. Folke-nei til søndagsåpning

 5. Høyre viker ikke en tomme om søndagsåpent

Fra andre aviser

 1. Kampanje mot søndagsåpent, mener Widvey

  Fædrelandsvennen
 2. 3.000 har sagt sin mening om søndagsåpne butikker

  Fædrelandsvennen
 3. Politiet skeptisk til søndagsåpent

  Bergens Tidende
 4. Får massiv motstand fra sine egne

  Fædrelandsvennen
 5. Søndagsfred over landet

  Bergens Tidende
 6. Byrådet: Ja til søndagsåpne butikker

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder