FORLENGET BEVÆPNINGEN: PSTs trusselvurdering er uendret. Politiets midlertidige bevæpning ble forlenget for sjette gang i formiddag. Fra venstre: Politiredaktør Odd Reidar Humlegård og justisminister Anders Anundsen (Frp). Bak PST-sjef Benedicte Bjørnland. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Anundsen nekter å svare på hva han visste om vådeskuddene

NYDALEN (VG) Hva visste Anders Anundsen om vådeskuddet i Kristiansund da han redegjorde for Stortinget 2. juni? Det er spørsmålet statsråden ikke vil svare på.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I går meldte VG om omstendighetene rundt vådeskuddet ved Kristiansund politihus: En politimann pekte tjenestevåpenet sitt mot et speil og trakk av uten å ha «forsikret seg om at våpenet ikke var ladd,» som det heter i forelegget.

Politiets instruks er å ha en patron i kammeret – det vil si at våpen er helladd og skyteklart til enhver tid.

Kulen gikk gjennom veggen i garderoben, inn i et toalett på andre siden av veggen, og videre inn i veggen på motsatt side. Her ble kulen heldigvis stanset av et kobberrør.

Politibetjenten er siktet for brudd på straffeloven og har fått et forelegg på 10.000 kroner.

Endrer rutinene

Flere politikere har krevd svar på om justisministere visste om de to vådeskuddene som var under etterforskning hos Spesialenheten da han redegjorde for Stortinget 2. juni. Da nevnte han ikke vådeskuddet i Kristiansund.

– Mener du at Stortinget hadde krav på få å vite om vådeskuddene?

– Jeg har redegjort for det jeg mener jeg skulle gjøre, og det var bakgrunnen for hvorfor vi har midlertidig bevæpning, sier han.

– Visste du ikke om vådeskuddene da du redegjorde for Stortinget, er det sånn å forstå?

– Vi har rapporteringsrutiner som nå blir innskjerpet, det er det jeg har å si om det, sier han.

– Visste du det, eller ikke?

– Jeg har besvart spørsmålet ditt så godt som jeg kan besvare det, sier han.

Politidirektøren: Medias dekning har gitt økt risiko for vådeskudd

Før nyheten om vådeskuddet i Kristiansund kom, har det ikke vært rutine for politimestere å rapportere om vådeskudd til Politidirektoratet, ei heller fra POD til Justisdepartementet, ifølge justisminister Anders Anundsen (Frp).

I dag ble midlertidig bevæpning forlenget for sjette gang, og Justisdepartementet innfører nye krav til rapportering om vådeskudd.

Vil ikke svare

– Synes du selv at du har vært god nok til å be POD om informasjon også om de negative konsekvensene tilknyttet midlertidig bevæpning?

– Vi har fulgt de helt ordinære rutinene for informasjonshenting fra Politidirektoratet og har fått de rapportene som har vært nødvendige. Samtidig så er det en situasjon hvor midlertidig bevæpning har vart veldig lenge og det er nødvendig for meg som statsråd av å være enda tettere på uheldige hendelser, sier Anundsen.

– Hvorfor har det ikke vært stilt krav om rapportering om vådeskudd før nå?

– Det er jo fordi det aldri tidligere er blitt stilt krav om det, men når vi nå ser at midlertidig bevæpning strekker seg over tid, har vi sett at det har vært nødvendig å stille ekstra krav, sier han.

– Men har ikke det vært ditt ansvar å sørge for at POD varsler dere også om vådeskudd, helt siden midlertidig bevæpning ble innført i november i fjor, en situasjon som du selv betegner som «ekstraordinær»?

– Vi hadde aldri forestilt oss at den midlertidige bevæpningen skulle ha en varighet som den har nå. Nå som den har vart såpass lenge, har det vært naturlig for oss å se om disse rutinene er gode nok, og derfor har vi også skjerpet disse nå, sier han.

Anundsen mener at bakgrunnen for høringen i Stortinget i juni var å redegjøre for omstendighetene rundt hvorfor midlertidig bevæpning er blitt innført, ikke nødvendigvis konsekvensene av ordningen.

– Du har tidligere sagt at Justisdepartementet ikke blir varslet, dersom det ikke foreligger spesielle omstendigheter. Er ikke et vådeskudd av typen i Kristiansund, som det er blitt konkludert med at utgjør en fare for andres liv, en spesiell omstendighet?

– Det er en feil oppfatning av hva redegjørelsen for Stortinget omhandlet. Den omhandlet bakgrunnen for at vi har midlertidig bevæpning, ikke nødvendigvis konsekvensene. Det nevnte jeg bare i et lite avsnitt. Det er nok litt feil forventninger for hva den redegjørelsen faktisk dreide seg om, sier han.

Vurderer ny etterforskning

Spesialenheten har etterforsket åtte saker der polititjenestemenn har løsnet ukontrollerte skudd de siste ti årene. To av disse etter at midlertidig bevæpning ble innført. Samtidig vurderer Spesialenheten nå å etterforske enda to vådeskudd som har kommet under midlertidig bevæpning.

Dette dreier seg om et vådeskudd på en politistasjon i Lillestrøm i juni, og et vådeskudd på Politiets Utlendingsenhet i mars, får VG nå opplyst.

Les også

 1. Amnesty: 500 døde på ti år av politiets elektrosjokkvåpen

  Ifølge en rapport fra Amnesty i USA har hele 500 personer dødd i løpet av en ti års periode som et resultat av politiets…
 2. Politidirektøren: - Eksponeringen i media har økt faren for vådeskudd

  Politidirektør Odd Reidar Humlegård mener medias omfattende dekning av politiets bevæpning øker risikoen for vådeskudd.
 3. Politimann trakk av foran speilet - skjøt gjennom to vegger

  Politimannen som løsnet vådeskuddet i Kristiansund i våres har fått et forelegg av Spesialenheten for brudd…
 4. Anundsen forlenger politibevæpningen

  Den midlertidige bevæpningen av politiet er forlenget med åtte uker. Samtidig vurderer politiet å ta i bruk…
 5. Spesialenheten: Politi-vådeskudd burde vært innrapportert

  Vådeskuddet som ble avfyrt på Lillestrøm politistasjon i juni burde vært innrapportert, mener Spesialenheten for…
 6. Solhjell utelukker ikke høring i vådeskudd-saken

  Bård Vegar Solhjell (SV) sier det kan bli aktuelt å kalle inn justisminister Anders Anundsen (Frp) til Stortinget for…
 7. Robert Mood reagerer på politiets bevæpning

  Politiet har like høy beredskap som norske soldater har i kampoperasjoner i utlandet, sier generalløytnant Robert Mood i…
 8. Støttepartiene krever våpensvar fra justisministeren

  Flere spørsmål er ubesvarte etter vådeskuddet i Stavanger. Nå vil Venstre og KrF ha svar.
 9. – Politiet går med skyteklare våpen i tjeneste

  Standard prosedyre er at alle bevæpnede norske polititjenestemenn har en kule klar i kammeret slik at våpenet er klart…
 10. Ytterligere to politi-vådeskudd - Tajik krever svar

  Justisminister Anders Anundsen informerte ikke Stortinget om…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder