Avslutter advokatpraksisen

Politiet ransaker kontor og bolig

Oslo-advokat pågrepet etter lydopptak-avsløring

Advokat Amir Mirmotahari (38) ble torsdag pågrepet og siktet etter at VG onsdag publiserte et lydopptak av en samtale mellom advokaten og en torpedo.

Artikkelen er over tre år gammel

Mirmotahari sitter torsdag ettermiddag i avhør på politihuset i Oslo sammen med sin forsvarer Anders Brosveet etter VGs lydopptakavsløring.

– Avhøret er akkurat startet. Advokaten møtte på politihuset sammen med sin forsvarer, sier Stein Olav Bredli i Oslo-politiet til VG i 14-tiden.

VG avslører: Advokaten og torpedoen

Samtidig ransaker politiet 38-åringens kontor og bolig.

– Jeg kan bekrefte at vi ransaker på bopel og arbeidssted, sier Bredli til VG.

Advokaten er siktet for å ha påvirket aktører i rettsvesenet under særdeles skjerpende omstendigheter.

Onsdag kveld publiserte VG et lydopptak av en samtale mellom advokaten og en torpedo. I lydopptaket ber advokaten torpedoen om å dope ned eller kidnappe et voldtektsoffer. Målet var å holde henne unna rettssalen – slik at klienten hans gikk fri.

AKSJON: Politiet undersøker bilen til advokat Amir Mirmotahari utenfor hans bolig i Bærum. Foto: Tore Kristiansen

Avslutter praksisen

Etter at VG publiserte lydopptaket kontaktet førstestatsadvokat Jørn Maurud ledelsen i Oslo politidistrikt. Han ba politiet starte en etterforskning med en gang.

– Politiet fortsetter nå med ulike etterforskningskritt. Jeg ønsker ikke å si noe mer detaljert rundt dette, sier Bredli.

Tidligere i dag kunngjorde Mirmotahari at han avslutter sin praksis med umiddelbar virkning.

«Jeg ser at jeg har opptrådt på en måte som er egnet til å skade advokatstandens anseelse, og vil derfor avvikle min advokatpraksis med umiddelbar virkning», skriver forsvarsadvokaten i en uttalelse sendt til VG.

«Jeg forstår at opptakene opprører alle som hører dem. Det jeg sier i samtalen er svært krenkende overfor kvinnen det gjelder og det ber jeg om unnskyldning for», skriver Mirmotahari i uttalelsen.

Advokaten har hele tiden hevdet at opptakene er tatt ut av sin sammenheng.

Tilsynssak

I uttalelsen hevder han også at de er «tatt opp av en kriminell i den hensikt å bruke dem til utpressing av meg og min familie», men skriver videre at «det er fullstendig uakseptabelt for en advokat å ha en slik samtale med en voldskriminell».

Politiet har startet etterforskning av saken, og Tilsynsrådet for advokatvirksomhet har åpnet tilsynssak. En rekke sentrale justispolitikere har også reagert på VGs avsløring om Oslo-advokaten.

Mirmotahari startet advokatfirmaet Pharos i 2008, og er både firmaets eier, styreleder og daglig leder. Det mellomstore advokatfirmaet har i dag syv ansatte og lokaler i fjerde etasje i en bygård midt i Oslo med eksklusive Hotel Bristol som nærmeste nabo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder