POSERER: Her sitter den norske islamisten Kim André Ryding (25) med det som skal være irakiske militærkjøretøy. 25-åringen knyttes til terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) i Syria og Irak. Foto: PRIVAT,

Norsk islamist (25) tiltalt etter skyteepisode i Oslo

Dro til Syria i 2013

PST: Kjemper for IS

Tiltalen ikke forkynt – møter trolig ikke i retten

Politiet mener den norske islamisten Kim André Ryding (25) og tre kamerater jaktet to personer med bil i Oslo og skjøt flere skudd mot bilen deres i fart.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Nå er de fire kameratene blant annet tiltalt for grove trusler og grovt brudd på våpenloven.

Det var om kvelden 14. februar 2012 at den norske islamisten Kim André Ryding og tre andre menn skal ha kjørt i høy hastighet etter en mann (29) og en kvinne (25) gjennom flere gater i området mellom Grønland og Frogner i Oslo.

Under biljakten skal det ha blitt avfyrt flere skudd med et håndvåpen mot bilen som mannen og kvinnen kjørte, ifølge tiltalen.

I tillegg skal de fire mennene ha fremsatt drapstrusler mot dem og kjørt inn i bilen til deres.

LA UT BILDER: Den norske islamisten Kim André Ryding har vært aktiv i sosiale medier og publisert flere bilder av seg selv fra det som skal være Syria. Foto: PRIVAT,

Politiet: Skjøt mot hverandre

– Slik tiltalen er utformet, så er det beskrevet som en biljakt hvor det er bruk av våpen og hvor begge parter har rettet eller avfyrt flere skudd mot hverandre i Oslo sentrum, sier politiadvokat Asmund Riegels ved Seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt til VG.

Politiadvokaten ønsker ikke å kommentere bakgrunnen for konflikten i saken.

Biljakten skal ha endt opp på Frogner etter at de fire mennene ble presset inn i en gate av en annen bil slik at de måtte stoppe.

Ifølge VGs opplysninger, skal bakgrunnen for biljakten ha vært en pågående konflikt mellom en av de tiltalte og den 29 år gamle mannen som satt i bilen som ble jaktet på gjennom Oslo.

Kobles til norsk islamist-gruppe

Den norske islamisten fra Moss i Østfold – som har konvertert til islam – dro til Syria i 2013 og har publisert flere bilder av seg selv i sosiale medier.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener Kim André Ryding har tilsluttet seg terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) som fremmedkriger. 25-åringen knyttes også til den radikale islamistgruppen «Profetens Ummah» i Oslo.

Politiadvokaten opplyser at tiltalen ikke er forkynt den norske islamisten, men at straffesaken vil gå sin gang uten hans tilstedeværelse.

– Vi vet ikke hvor han er, men vi oppfatter at han er i Syria ut fra hva media har skrevet, sier Riegels.

Islamisten er også tiltalt for å ha forsøkt å spraye en politibetjent med politiets egen pepperspray i forbindelse med pågripelsen noen dager etter biljakten.

25-åringens forsvarer Lars Christian Sunde vil ikke svare på spørsmål om sin klient overfor VG.

FORSVARER: Advokat Lars Christian Sunde representerer den norske islamisten (25). Foto: BJØRN ERIK LARSEN,

Det er uklart hvordan islamisten stiller seg til skyldspørsmålet – men det er ikke ventet at han møter til rettsforhandlingene, ifølge VGs opplysninger.

– Dersom han ikke skulle møte til rettsforhandlingene er det opp til retten å beslutte hva som skal skje med behandlingen av saken. Jeg møter opp uansett, med mindre saken besluttes utsatt, sier Sunde.

Forsvareren har tidligere uttalt til Dagbladet at han ikke har hatt kontakt med Kim André Ryding siden han dro til Syria.

- Jeg kjenner ingen detaljer knyttet til dette, sa Sunde til avisen.

Straffesaken starter samme dag som en stor terrorsak i Oslo tingrett – 24. februar.

I terrorsaken er to norsk-albanske brødre og en norsk-somalisk familiefar tiltalt for deltakelse eller støtte til terrororganisasjonen Den islamske stat (IS).

Bestrider skyting

Advokat Henrik Bliksrud representerer en 25 år gammel mann med russisk bakgrunn som satt i bilen og som politiet mener sto bak skytingen.

– Min klien erkjenner ikke straffskyld, og han bestrider å være ansvarlig for noe av det som har skjedd, sier Bliksrud til VG.

Ifølge forsvareren, erkjenner klienten å ha vært med på bilkjøringen, men han nekter for at det var han som sto bak og at det ble løsnet skudd.

– Dette vil bli bestridt i retten, sier Bliksrud.

Den 25 år gamle mannen er også tiltalt for flere andre forhold – deriblant for å ha stukket av fra politiet i forbindelse med pågripelsen, ulovlig oppbevaring av våpen og vold.

Tiltalt for vold

Advokat Marius Oscar Dietrichson forsvarer en 29 år gammel nordmann fra Lillehammer i saken som politiet mener sto bak skytingen.

FORSVARER: Advokat Marius Oscar Dietrichson representerer den tiltalte 29-åringen fra Lillehammer. Foto: NTB/SCANPIX,

– Han nekter straffskyld og forklarer at han ikke avfyrte skudd fra bilen. Han benekter også at det var våpen i bilen som er involvert i kjøreturen, sier Dietrichson til VG.

29-åringen er også tiltalt for vold mot mannen (29) som satt i bilen som skal ha blitt jaktet på og skutt mot.

Refser politiet for tidsbruk

Advokat Arild Holden representerer en mann (26) med polsk bakgrunn som satt i bilen. 26-åringen nekter straffskyld for hendelsen som skjedde for tre år siden.

– Vi mener det har tatt for lang tid før saken kommer opp for retten og at det er brudd på menneskerettighetene. Enhver har rett til behandling innen rimelig tid, og det vil bli prosedert på dette i domstolen, sier Holden til VG.

I den samme straffesaken er både mannen (29) og kvinnen (25) tiltalt for å ha truet de fire andre tiltalte mennene med pistol og for å ha avfyrt skudd mot dem. I tillegg er de to tiltalt for oppbevaring av det aktuelle våpenet på offentlig sted – nærmere bestemt BS02 kaliber 22 mm., ifølge tiltalen.

Advokat Maggi Vineshaugen Rødvik forsvarer den 25 år gamle kvinnen og støtter opp om kritikken mot politiets lange saksbehadnlingstid.

– Det har tatt lang tid. Min klient erkjenner ikke straffskyld, sier Rødvik til VG.

29-åringens forsvarer Jan Christian Kvanvik vil avvente kommentarer i saken inntil han har vært i møte med sin klient.

Erkjenner lang tidsbruk

Politiadvokaten mener den lange saksbehandlingstiden er et åpenbart moment i straffeutmålingen.

– Det må vi ta til etterretning, men hvilken betydning det det får for saken må vi se på i retten. Bevisføringen kan opplyse og få betydning for det spørsmålet, sier Riegels.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder