REPRESENTERER ANSATTE: Hovedverneombud Heidi Mel Einungbrekke og hovedtillitsvalgt Irene Brønlund Opseth i UDIs utvidede lokaler i Oslo sentrum. Foto: Frode Hansen , VG

UDI-ansatte om Storskog-instruksen: – Gikk veldig fort

Tillitsvalgt og hovedverneombud i UDI bekrefter at ansatte har vært bekymret for konsekvensene av hasteinstruksen som skulle stoppe asylstrømmen fra Russland.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Konsekvensene av lovendringene ble for alvor kjent denne uken.

Til protester fra opposisjonspartiene og menneskerettighetsorganisasjoner ble 13 asylsøkere fraktet med buss fra Kirkenes til Russland. Lørdag kveld ble det kjent at Russland stanser asylreturer over Storskog inntil videre. Dermed må Norge i nye samtaler med russiske myndigheter for å koordinere fremtidige utsendinger.

Les også: Asylsjåfør: – Måtte kle meg naken, sitte på huk og hoste

– Har vært en bekymring

Torsdag denne uken skulle uttransportene fortsette, men i stedet ble det tilløp til kaos da flere personer forsøkte å forlate asylsenteret for å søke kirkeasyl.

Hovedtillitsvalgt i UDI bekrefter at lovendringene har skapt debatt internt.

– Ja, det har vært en bekymring. Men det er viktig å presisere at medarbeidere i UDI kjenner vår rolle, som er å forvalte det Stortinget har bestemt. Dette forsøker vi å gjøre etter beste evne, ikke bare ved å utføre, men også gjennom å gi våre faglige anbefalinger, sier Irene Brønlund Opseth i Samfunnsviterne, som organiserer en tredjedel av de UDI-ansatte.

Det var i slutten av november at justisminister Anders Anundsen instruerte UDI og UNE om at asylsøkere som kommer til Norge fra Russland kan sendes ut igjen uten å få saken sin vurdert.

Med Ap og Sps støtte fikk regjeringen lovendringen gjennom i Stortinget på under én uke. Målet var å stoppe asylstrømmen over Storskog.

Les også: SV ber Ap støtte en pause i Storskog-utsendelsene

Ønsket medvirkning

Opseth viser til at UDI vanligvis ikke får slike instrukser.

– Vi har ikke så mye erfaring med instrukser, slik som Storskog-instruksen. Det er noe nytt. Fordi det skjer sjeldent skaper det en del intern diskusjon. Derfor er et viktig å skape fora der man kan ha en faglig debatt, sier Opseth.

– Er det også en skepsis blant de ansatte til de nye høringsforslagene fra Listhaug?

– Ikke nødvendigvis. Jeg tror mange er avventende til hva forslagene vil resultere i. Men det har vært mye diskusjon i høst rundt Storskog-instruksen. Den prosessen gikk veldig fort. En del ansatte skulle ønske at de i større grad kunne være med på å vurdere hvordan de nye føringene kan tolkes, sier Opseth.

Dette møter flyktningene i Russland: Korrupsjon, ingen rettigheter eller økonomisk støtte, og nesten ingen asylmottak

– Betenkte

I et innlegg på UDIs interne diskusjonsforum i starten av januar, skrev en saksbehandler at instruksen utgjør klare brudd på folkeretten. Jusprofessor Mads Andenæs kalte kritikken «betryggende».

– Det er en intern diskusjon som er naturlig i en så stor organisasjon, som i samfunnet for øvrig. I vernetjenesten i UDI er vi opptatte av at det finnes et rom for slike diskusjoner i organisasjonen, samt at prosessene er så transparente som mulig, sier hovedverneombud Heidi Mel Einungbrekke.

PROTESTER: Onsdag tente asylsøkere og frivillige fakler utenfor retursenteret i Kirkenes. Foto: Terje Mortensen , VG

– Føler ansatte at deres faglige integritet står på spill med de nye endringene?

– Vi er en stor organisasjon med mange ulike oppfatninger. Noen mener situasjonen er uproblematisk, andre er mer betenkte. Det er viktig at det gis rom for diskusjon, slik at vi får en felles forståelse og at den faglige integriteten blir ivaretatt, sier Einungbrekke.

Les også: Flyktninger sendt til Russland få timer før visumet utløp

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) forsvarte Storskog-instruksen i Stortinget tirsdag etter ramsalt kritikk fra både Helsingsforskomiteen og FNs høykommissær for flyktninger. Listhaug sa at norske myndigheter anser Russland som et trygt land, men kunne ikke begrunne hvorfor.

Onsdag varslet Venstre-leder Trine Skei Grande omkamp om instruksen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder