SVINDLET: I løpet av et halvt år hadde østlandskvinnen sendt fra seg flere hundre tusen kroner til svindleren. Foto: Frode Hansen, VG

Datingsvindel på nett: Svindlet for flere hundre tusener av «nettkjæresten»

Et halvt år etter at kvinnen i 40-årene hadde møtt det hun trodde var sin nye kjæreste, satt hun med tom bankkonto og forbruksgjeld.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Han sa alle de tingene jeg hadde savnet i alle årene både som singel og som samboer. Han ga meg så mye oppmerksomhet, sa han var glad i meg, virket genuint interessert. Jeg ble avhengig av det, sier hun.

VG møter kvinnen i 40-årene et sted på Østlandet. Hun er velutdannet, har en god jobb og snakker med velvalgte ord. Hun ønsker å fortelle sin historie for å hjelpe andre, men hun ønsker ikke at hennes navn skal komme frem.

– Jeg blir sint når folk mener ofre for svindel kan skylde på seg selv. Dette skjer oppegående mennesker i godt betalte jobber. Dette er ran i sin enkleste og simpleste form, med manipulasjon av ensomhet som våpen, som en jeg kjenner sa det så fint en gang, sier hun.

Les også: 209 norske nettdatere ble svindlet for 280 millioner kroner

Hun levde et helt vanlig liv. Hun hadde vært singel i noen år etter å ha lagt et årelangt forhold bak seg. Selv om hun ikke følte hun manglet noe i hverdagen, opprettet hun en profil på Match.com, for det kunne vel ikke skade å møte noen.

Her kom hun raskt i kontakt med en jevngammel mann som oppga at han bodde i England. Han var usedvanlig kjekk, drev et eget firma og hadde aleneansvar for en datter. De ble raskt nære, og de snakket sammen flere ganger daglig via chat, sms og på telefon.

Møtte drømmemannen: Nå soner Rita (52) ti års narkodom i Ecuador

Enorm økning i datingsvindler

I 2015 ble rekordmange nordmenn svindlet av det de trodde var deres store kjærlighet. Ifølge tall fra Økokrim sendte 209 norske kvinner og menn over 280 millioner kroner fra sine bankkontoer til bedragere i utlandet.

Les også: Slik kan hjemmet ditt bli hacket

Svindlerne utnytter ofte følelsene når de skal bedra kvinner for penger. De bruker gjerne god tid på å opparbeide seg tillit til ofrene før spørsmål om penger kommer inn i bildet.

Kvinnen og hennes nye kjæreste begynte å planlegge fremtiden sammen. Han fortalte at han hadde skrevet kontrakt med et firma i Norge og skulle flytte hit sammen med sin datter. De avtalte flere ganger at han skulle komme på besøk for å se på bosteder og skole til hans datter. Han dukket aldri opp. Han hadde alltid en legitim unnskyldning, forteller kvinnen.

Les også: Betalte 1,7 millioner til Nigeria-svindlere

– Det føltes så riktig. Det var nesten for godt til å være sant, og det er jo det de sier, da er det ofte det. Jeg ble helt avhengig av å ha kontakt med ham. Jeg ble nesten syk av det, jeg gledet meg sånn til ting som aldri skjedde, forteller hun.

BLE NESTEN SYK: Kvinnen VG har møtt ble nesten syk av lengsel og avhengighet til mannen hun aldri hadde møtt. Foto: Frode Hansen, VG

Hun forteller at det gikk to og en halv måned før hun fikk de første forespørslene om penger. «Kjæresten» skulle ut og reise i forbindelse med jobben. Han skulle være borte i to uker, og i løpet av denne perioden skal det ha skjedd flere uforutsette hendelser som forlenget oppholdet.

– Disse hendelsene fikk økonomiske konsekvenser for ham, og da spurte han om jeg kunne låne ham penger, sier hun.

Afrikansk datingsvindel: Sendte 20 millioner til ghanesisk «kjæreste»

Flere varsellamper begynte å blinke. Hadde han ikke fortalt at han var god for millioner? Hadde ikke datteren penger på sparekonto? Kunne ikke venner eller familie hjelpe ham? Han kunne vel skaffe seg et kredittkort?

– Men han klarte på ett eller annet vis å overtale meg, jeg forstår det ikke nå, sier hun.

Økokrim: – Vi får henvendelser om datingsvindler hver dag

Hun overførte penger til «kjæresten», en transaksjon som skulle bli begynnelsen på et økonomisk helvete. Hun sendte flere penger i ukene som fulgte, kjæresten lovet å betale alt tilbake og mer til. Hun tok ham på ordet.

Det var først da hun tok kontakt med det mannen hadde oppgitt skulle bli hans nye arbeidsgiver i Norge, at hun fikk bekreftet sine snikende mistanker om at hun var utsatt for svindel. Firmaet hadde aldri hørt om mannen.

Det hadde da gått omtrent et halvt år siden hun fikk den første meldingen fra «kjæresten», og hun satt nå med tomme bankkontoer og forbruksgjeld etter å ha sendt flere hundre tusen til mannen.

– Det er lett å si at man burde ha skjønt bedre. Selvfølgelig burde man det. Men jeg klarte ikke å høre på råd fra hverken venner eller familie. Svindlerne får deg besatt. Å oppleve dette gjør noe med deg som person, jeg stoler ikke på menn og jeg får vondt hver gang jeg bruker penger, forteller hun.

Kontaktet svindelbyrå i Storbritannia

Kvinnen var i kontakt med Økokrim, men hun følte hun ikke fikk hjelp.

– De ba meg bare om å gå videre, pengene var tapt og det var ikke noe å gjøre med det. Det skuffer meg at myndighetene her ikke er interessert i å gjøre noe for å ta bakmennene, sier hun.

Hun tok etter noe tid kontakt med Action Fraud, Storbritannias nasjonale rapporteringssenter for svindel og datakriminalitet, etter som svindleren oppga at han bodde i England. Senteret drives i et samarbeid mellom politiet i London og National Fraud Intelligence Bureau.

Netflix-svindel: Ikke la deg lure av denne eposten

Chris Nield, etterforsker i Greater Manchester-politiet, bekrefter at Action Fraud ble kontaktet av kvinnen i mars 2014 fordi hun mente hun var utsatt for datingsvindel. Byrået varslet deretter Nield og hans kolleger, som iverksatte etterforskning av saken.

– Som et resultat av dette ble to menn på 24 og 28 år arrestert mistenkt for svindel. Begge har blitt løslatt mot kausjon mens etterforskningen fortsetter, opplyser politietterforskeren til VG.

Totalt fire personer bosatt i England er nå tiltalt i svindelen mot kvinnen i 40-årene. To av dem er siktet for svindel, mens to er siktet for hvitvasking. Nield legger til at de har avdekket flere potensielle ofre for svindlerne, som de antar har blitt svindlet for tilsammen rundt seks millioner kroner.

– Ofre for denne typen kriminalitet lider i stor grad av stress, angst og skam. Det kan ha en knusende effekt på psyken til ofrene, som kan forhindre dem i å snakke med politi, familie og venner. Frykten for å bli stigmatisert er overveldende, sier Nield.

Økokrim: Etterforskning gir ikke resultater

Anne Dybo i Økokrim forstår at mange ønsker at både de og politiet skal forfølge saken.

Fikk du med deg? Så langt går hackerne for å lure deg

– Det eneste vi kan gjøre er å be dem om å slutte å sende penger. Vi har ikke mulighet til å etterforske dette, og både vi og internasjonalt politi velger stort sett å jobbe forebyggende. Etterforskningen tar lang tid og koster mye penger uten at det gir resultater. Politiet internasjonalt, og også i Norge, ser at det er viktig å ta fatt i pengemuldyrene, da det går store summer via dem til bedragerne, sier Dybo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder