KLAR TALE: LO-leder Gerd Kristiansen går kraftig ut mot at NHO nekter å gi dispensasjoner for å hindre at hotellstreiken rammer liv eller helse. Foto: Trond Solberg VG

LO-lederen anklager NHO for å gamble med liv for å stanse streiken

Sier at ansatte på sykehotell også må ha streikerett

LO-leder Gerd Kristiansen sier NHO setter liv og helse på spill i hotellstreiken.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Ja, de prøver å gi det ansvaret til Fellesforbundet, men det er NHO nå som gambler med folks liv og helse. De driver et farlig spill. NHO skyver syke pasienter foran seg for å tvinge arbeidsministeren på banen, slik at de får stoppet streiken med tvungen lønnsnemd, sier LO-lederen.

– Ikke la deg lure, statsråd

– Fellesforbundet har sagt vi er med på å unnta pasienthotell om det er fare for liv og helse. Da er det NHO sin jobb å vurdere om dette er tilfelle og sende videre søknader om dispensasjon til oss, sier hun og legger til:

– Jeg har en veldig klar oppfordring til arbeidsministeren. Ikke la deg lure. Og ikke sett vårt forhandlingssystem i fare.

I går gikk lederne Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv og Petter Furulund i NHO Service ut og la ansvaret for at liv og helse kan komme i fare, fordi de har tatt ut ansatte ved sykehoteller i streik. Det har hittil vært sykehushotellet ved Haukeland i Bergen som har vært i fokus, hvor mange kreftpasienter risikerer å miste behandling.

– Mange har reagert på at Fellesforbundet har tatt ut ansatte ved sykehotell; dere burde sett at det kunne bli utnyttet av arbeidsgiverne?

– Det betyr at du fratar de som jobber ved sykehotell streikeretten. Det sier seg selv at de må ha anledning til å streike. Det er derfor dispensasjonsordningen er der. Det NHO nå gjør er meningsløst.

Hun sier det er tradisjon for å gi dispensasjoner når liv og helse kan stå på spill, men kilder i NHO sier til VG at det ikke er helt riktig.

De viser til streiken fredag 5. september 2014: Da tok LO-forbundet Industri Energi ut 190 ansatte i vaskerier og renserier i Stavanger, Bergen og Trondheim i streik.

Det rammet hoteller, offshorebedrifter og private selskaper, men også vaskerier som hadde oppdrag for sykehus og andre helseinstitusjoner.

Les også: Disse hotellene er rammet

Skjedd før

Etter fire dager hadde arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) fått nok og brukte tvungen lønnsnemnd for å løse konflikten.

Eriksson argumenterte med at Helsetilsynet vurderte at det var risiko for at det kunne oppstå fare for liv og helse. Det sentrale var at NHO-tilknyttede Norsk Industri den gangen nektet å gi dispensasjoner. Og vant frem, ved at regjeringen brukte tvungen lønnsnemd.

– Jeg vet ikke om det NHO nå gjør er et forsøk på en videreføring av streiken i 2014, men nå bruker de ihvertfall sykehotellene som brekkstang for å få lønnsnemd. Det er uverdig, sier Gerd Kristiansen.

Les også: Disse hotellene vil bli rammet

NHO Service: – Fellesforbundet har med viten og vilje tatt ut pasienthotellene.

Administrerende direktør i NHO Service, Petter Furulund, svarer på kritikken til LO-leder Gerd Kristiansen i en epost til VG. Han understreker at det er beklagelig ovenfor pasientene som i arbeidskonflikten blir en uskyldig tredjepart.

– Først og fremst vil jeg beklage at pasienter på sykehotell som uskyldig tredjepart rammes av denne arbeidskonflikten.

Videre er han tydelig på at LO-lederen ikke kan skyve ansvaret over til arbeidsgiverorgnaisasjonen, når det er Fellesforbundet selv som har tatt ut pasienthotellene.

–Fellesforbundet har med viten og vilje tatt ut pasienthotellene. Det ansvaret kan de ikke skyve over på arbeidsgiverorganisasjonen, skriver han, før han fortsetter:

– De kan ikke forvente at vi skal rydde opp etter dem når de roter det til.

Når det gjelder Kristiansen sin påstand om at det er tradisjon for dispenssjoner, svarer Furulund klokkeklart:

– Dispensasjon kan bare gis dersom det er plutselig og uventet fare for liv og helse. Det er helsemyndighetene som skal avgjøre når det er fare for liv og helse, og vi legger til grunn at de følger situasjonen nøye.

Store uttak

Hotellstreiken ble innledet søndag. 356 NHO-bedrifter ble rammet da 3351 medlemmer ble tatt ut i streik. På et møte i Fellesforbundet mandag, ble det bestemt at hotellstreiken trappes opp: 2447 nye medlemmer i 209 bedrifter tas ut i streik fra kommende lørdag morgen.

Rammes du? Her er rådene

Kompromiss

Streiken dreier seg om to forhold: prinsipp om lokal forhandlingsrett og lønnstillegg.

Fellesforbundet har i dag åpning for drøftelser om lokale forhandlinger, men ønsker nå at de skal tariffestes. Det har NHO motparten NHO Reiseliv sagt nei til.

I tillegg stod partene langt fra hverandre knyttet til hvor mye som skal gis i tillegg i år.

To mulig kompromissløsninger trekkes opp: Et kompromiss kan være at Fellesforbundet får lokal forhandlingsrett og modererer lønnskravet. Eller motsatt; NHO står på sin motstand mot gi lokal forhandlingsrett, men må gi noe mer i kroner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder