DYREMISHANDLING: Det er tilfeller som dette det nye dyrepolitiet skal håndtere. På bildet ser vi katten Veolia, som ble funnet forslått i en søppelkontainer i Nord-Odal i Hedmark i 2008. Foto: Geir Olsen , VG

Oslo-byrådet vil opprette eget dyrepoliti

Det rødgrønne byrådet i Oslo vil dyremishandlingen til livs, og er blitt enige om å jobbe for en dyrekrimgruppe i hovedstaden.

 • Ingeborg Huse Amundsen

Artikkelen er over fire år gammel

VG erfarer at etableringen av et eget dyrepoliti i Oslo er ett av punktene i den politiske plattformen til det nye Oslo-byrådet, som består av Ap, SV og Miljøpartiet De Grønne (MDG). Det er opp til Justisdepartementet om tiltaket blir gjennomført i praksis.

Byrådserklæringen offentliggjøres på mandag på Østmarksetra, der trekløveret har forhandlet de siste ukene. Det har kommet enkelte lekkasjer allerede, blant annet at Oslo sentrum skal bli fritt for biler innen 2019, og at en utbygging av E18 ved byen ikke skal øke biltrafikken.

En sentral kilde opplyser til VG at det nye byrådet har samlet seg om to tiltak for å verne om dyrs rettigheter:

• Jobbe for å etablere en dyrepolitienhet i Oslo og øke kompetansen hos helsepersonell rundt dyremishandling​.

• Bidra til å etablere et nytt hjelpesenter for smådyr i Oslo, i samarbeid med Dyrebeskyttelsen og andre aktører.

Ap, MDG og SV vil ikke bekrefte eller avkrefte opplysningene før de legger frem hele plattformen mandag klokken 11.

Bakgrunn: Her er Norges første dyrepoliti – i Trondheim

TREKLØVER: Lan Marie Nguyen Berg (MDG) (f.v.), Raymond Johansen (Ap) og Marianne Borgen (SV) har forhandlet seg frem til en politisk plattform på Østmarksetra i Oslo. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

NOAH er fornøyd

I Norge har vi flere eksempler på grove mishandlingssaker som involverer dyr. Blant dem er saken på bildet, der åtte mishandlede katter ble funnet dumpet i en container i Nord-Odal i Hedmark tilbake i 2008. Bare en av kattene overlevde volden, som ble etterforsket av politiet og Mattilsynet.

Les også: Da Isabelle (5) falt i vannet reddet hunden Agda henne

Det er slike og andre brudd på dyrevelferdsloven som spesialteamet i politiet vil komme til å håndtere.

Siri Martinsen, leder i dyrevernorganisasjonen NOAH, synes dette er svært gode nyheter.

– Et eget dyrepoliti i Oslo var ett av hovedpunktene NOAH spilte inn til MDG til byrådsforhandlingene. Vi er veldig fornøyde hvis dette er blitt bestemt, sier Martinsen til VG.

Hun sier at organisasjonen har anmeldt 90 saker hittil i år, noe som er like mange tilfeller som i hele 2014.

Les også: Kjemper for at hunden Bamse skal få leve

LOBBET: Siri Martinsen i dyrevernorganisasjonen NOAH har henvendt seg til MDG i forkant av forhandlingene. Foto: Nyebilder.no ,

– Antallet dyremishandlingssaker vokser hele tiden, over hele landet. Det er viktig å ta vold mot dyr på alvor, sier NOAH-lederen.

– Hvorfor trenger vi en egen dyrepolitigruppe hos politiet?

– Det er viktig fordi vi ser at politiet hittil har nedprioritert dyremishandlingssakene, og at de ikke har noen kunnskap og interesse for dette. Oslo er absolutt et vanskelig politidistrikt for disse sakene. Her er det flere eksempler med familiedyr, hjemløse dyr og ville dyr. Vi ser at sakene i Oslo stort sett er blitt henlagt, med noen unntak.

Allerede i gang i Trondheim

Det eksisterer allerede ett dyrepoliti i Norge, nemlig i Trondheim. Det ble opprettet i slutten av august i år, der det jobber tre personer på heltid. Under åpningen av dyreenheten, var hele tre Frp-statsråder til stede; både landbruksministeren, justisministeren og finansministeren.

Se bildene: Hunder måtte avlives - skrekkfunn i Østfold

Trondheims-gruppen etterforsker alle brudd på dyrevelferdsloven. Det samme vil etter alt å dømme gjelde for Oslo. I 2014 mottok Mattilsynet nærmere 7.300 bekymringsmeldinger om dyr, men bare 38 av dem endte i anmeldelse. I tillegg ble 365 dyrekrimsaker politianmeldt av privatpersoner.

Les også: Her venter hunder på å bli slått i hjel

Motstand hos politiet

Det var lenge stor debatt om hvorvidt Norge skulle få eget dyrepoliti. I sin høringsuttalelse uttrykte Politidirektoratet (POD) at dyresakene ikke var så spesielle at de krevde et eget team som jobbet utelukkende med dette.

I januar ble det imidlertid kjent at Høyre/Frp-regjeringen for første gang i historien skulle teste ut ordningen. I slutten av april kom meldingen om at det er Sør-Trøndelag politidistrikt som får en egen dyrekrimgruppe som et prøveprosjekt på tre år. Tre millioner kroner er satt av til forsøksprosjektet. Politiet skal samarbeide med et eget krimteam i Mattilsynet i de mest alvorlige sakene.

POD ønsker ikke å kommentere nyheten om et dyrepoliti i Oslo, og Mattilsynet avventer også å avgi sin mening.

Mer om

 1. Kommunevalg 2015
 2. Dyr
 3. Dyrevern

Flere artikler

 1. Her er Norges første dyrepoliti

 2. Dyrepoliti i Oslo må utsettes

 3. Endelig dyrepoliti på plass!

 4. Vil ha ID-merking av kjæledyr

 5. Busjettet: NOAH føler seg utestengt av regjeringen

Fra andre aviser

 1. – Satsingen på dyrepoliti er politikk som fungerer

  Bergens Tidende
 2. Nytt Oslo-byråd vil opprette eget dyrepoliti

  Fædrelandsvennen
 3. Vi trenger et dyrepoliti

  Fædrelandsvennen
 4. Brageprisvinner anmeldt for haifiske

  Aftenposten
 5. Regjeringen viderefører pilotprosjekt om dyrepoliti

  Aftenposten
 6. Lovlige lovbrudd | Siri Martinsen og Hanne Kristin Rohde

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder