FIKK SPØRSMÅL: Næringsminister Monica Mæland (H) fikk spørsmål om sin informasjon til Stortinget og media om prosessen med å ansette ny konsernsjef i Telenor i Stortinget frredag. Bildet er tatt i en spørretime på Stortinget tidligere i år. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

Næringsminister Monica Mæland: Anklager Aaser for å forsøke å «flytte fokus»

Næringsminister Monica Mæland (H) mener den sparkede Telenor-styrelederen Svein Aaser forsøker å vri fokus bort fra om kvinner var med i prosessen med å få ny Telenor-sjef.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Under en replikkveksling mellom Mæland og Aps Knut Storberget under budsjettdebatten i Stortinget fredag, kom Mæland med følgende uttalelse fra talerstolen:

– Vi er helt uenig i den beskrivelsen som jeg forstår at Aaser har ønsket å gi Dagens Næringsliv for å flytte fokuseringen fra det som er et spørsmål, nemlig om det var kvinner intervjuet – om det var kvinner med, sa Mæland.

Les også: Mæland til Aaser: «Hvor blir det av Berit Svendsen?»

SVEIN OG SJEFENE: Styreleder Svein Aaser (til høyre) sammen med Telenors nye konsernsjef Sigve Brekke (i midten) og tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas (til venstre) under presentasjonen av Brekke som ny Telenor-sjef. Foto: Helge Mikalsen , VG

Etter at Storberget hadde spurt næringsministeren om hennes egne beskrivelser av sluttprosessen i vår før ansettelse av ny Telenor-sjef, fant Mæland behov for å presisere hva hun oppfatter at saken egentlig dreier seg om.

– Prosessen det vesentlige

Hun understreket at den informasjonen hun hadde fått, hadde hun meddelt både til mediene og «noe i Stortinget».

Les også: Overraskende og problematisk med bare mannlige kandidater

– Det var altså ikke kvinner med den dagen man skulle ansette. Det er ikke det vesentlige i denne saken, men det er hvilken prosess. Dette er altså gjentatt i sak etter sak og intervju etter intervju. Vi peker ikke på kjønn, vi peker ikke på person, men vi peker på prosess, og det er det jeg har gjort i denne saken, understreket Mæland.

Bakgrunnen er at Mæland før ansettelsen av Sigve Brekke som ny Telenorsjef allerede i mai fikk beskjed om at det kun var tre menn med i siste runde om toppjobben i telegiganten.

Overrasket over kvinnemangel

Mæland gjentok i Stortinget at hun inntil 4. mai trodde at det var kvinner blant kandidatene til toppjobben, og at hun ble overrasket da hun fikk vite at styret dagen etter kun fikk seg forelagt tre mannlige kandidater.

Bakgrunn: Telenor-kvinner ble aldri innkalt til intervju om konsernsjef-jobben

Arbeiderpartiets Knut Storberget beskyldte statsråden for ikke å ha fortalt hele sannheten før i et intervju med VG Nett torsdag. Han viste til at Mæland i flere intervjuer har bemerket at det er alvorlig om kvinner ikke var med i «sluttrunden».

– Det er fascinerende hva Arbeiderpartiet bruker en viktig budsjettdebatt til, svarte Mæland syrlig.

Hun avviser bestemt å ha snakket usant og la til at både hun og Aaser oppfatter at «sluttrunden» varte frem til 4. mai.

At hun har handlet i strid med prinsippene for god eierskapsutøvelse, slik Ap og Storberget antyder, er hun også uenig i.

– Uhørt å gripe inn i prosessen

– Jeg var fram til 4. mai i den tro at kvinner var del av den prosessen. At jeg dagen før ansettelse skulle skje, fikk vite at innstillingen som var klargjort av et enstemmig ansettelsesutvalg, var tre menn, ble jeg overrasket over. Det meddelte jeg. Men det er ikke slik at jeg griper inn i en slik prosess. Det ville være helt uhørt og i strid med våre eierprinsipper, sa Mæland i Stortinget.

Senterpartiets leder i næringskomiteen, Geir Pollestad ville deretter ha svar på hva Mæland gjør for å få på plass en ny styreleder – og kanskje endatil et helt nytt styre – i Telenor.

– Telenor har et styre og en fungerende styreleder, men vi er svært opptatt av å få på plass en ny styreleder. Det er nominasjonskomiteen som gjør denne jobben. Komiteen innstiller til bedriftsforsamlingen og jobber på spreng, sa Mæland.

Nominasjonskomiteens leder Anders Skjævestad håper arbeidet vil være gjort i løpet av «uker, og ikke flere måneder».

Tidligere styreleder Svein Aaser i Telenor skriver fredag ettermiddag i en sms til VG at han ikke har fulgt debatten i Stortinget.

Han legger til i en ny sms:

– De senere dager har fått frem realiteten i dette.

Monica Mæland meddeler via sin presserådgiver st hun ikke har noe mer å legge til enn det som ble sagt i Stortinget fredag.


VG/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder