VÅREN ER PÅ VEI: Fra mandag av får hele Sør-Norge føle en forsmak på våren. I Bergen kan temperaturen komme opp i 15 pluss! Foto: Jan Johannessen , VG

Forsmak på våren i Sør-Norge

Oslo kan få + 12 - Bergen kan få + 15 tirsdag

BERGEN (VG) Dra ned glidlåsen og vreng av ullgenseren! Nå kommer en skikkelig forsmak på våren til hele Sør-Norge. Dagtemperaturen kan nå opp til 15 pluss tirsdag!

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Våre beregninger tilsier at Bergen kan få inntil 15 plussgrader tirsdag – og

Kristiansand kan nå 12. Oslo kan også nå opp i 10–12 plussgrader i solen, lover meteorolog Ina Wollertsen i StormGeo.

Les også: To sesongvarsler spår het vår

Høytrykket som produserer det flotte været ligger allerede over oss – men i løpet av helgen skjer det en massiv lufttransport fra sentrale Europa:

– Prognosene viser at det vil oppstå en transport av luft fra Kontinentet og ut i Atlanterhavet og rundt høytrykket og til Sør-Norge. Temperaturen oppe i 850 meters høyde kan komme opp i hele ni plussgrader, og dette vil da gi nokså vårlige temperaturer nede ved kysten, forklarer hun.

Og når den milde luften fra sør er på plass over Sør-Norge, legger høytrykket seg greit på plass midt over oss – og lager stabile, rolige værforhold i dagevis.

Les også: Vårfornemmelser på Østlandet i helgen

Nedbør i vest i helgen

– Mandag, tirsdag og onsdag ser klart ut som de flotteste dagene, men det vil også være noen fine dager på Østlandet i helgen. Da vil Vestlandet streve litt med noen nedbørsfronter som skal passere.

Det strålende førpåske-været kan vare hel fram mot palmehelgen, men temperaturene daler kjapt når vi kommer til torsdag:

– Da kan det se ut som om den milde luften blir skiftet ut med luft som kommer nordfra – som er mye kaldere. Men den flotte værtypen kan i beste fall vare hel til neste helg – men derfra er usikkerheten stor, sier Wollertsen.

Mer forsiktig

Hennes kollega på Meteorologisk institutt, statsmeteorolog Håkon Mjelstad, er i de store trekkene enig med StormGeos prognose – men er mer forsiktig i temperatur-anslaget:

– Jeg tror Bergen kan nå 12 plussgrader, men vil ikke gå mye lenger, Stavanger vil få mye det samme. For Oslos vedkommende vil jeg anslå 8–10 grader disse dagene. Men dette vil være flotte vårdager, sier han.

Ifølge prognosen fra Det europeiske værsenteret skal høytrykket svekke seg, men Mjelstad er ikke sikker på at dette skjer så raskt:

– Det kan vise seg at høytrykket holder seg fram mot palmehelgen, men mye tyder på at vi da går over til en nordvestlig værtype.

Surt i nord

Nord-Norge vil i kommende uke bli preget av flere lavtrykk som presses i en nordlig bane på høyde med Svalbard, og vil lage perioder med pålandsvind:

– Først får vi mye sørvestlig vind i helgen, som dreier vestlig og etter hvert nordvestlig ut over i neste uke. Vinden kan bli ganske frisk – det kan bli kuling både tirsdag og torsdag-fredag. Det er noe nedbør i dette, først som regn, men også etter hvert som snø ned i lavlandet, sier Ina Wollertsen i StormGeo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder