Kunstneren bak penis-tegningen:
 - Aldri ment for førsteklassinger

Tegningen som 1. klasse ved Breidablikk skole i Trondheim fikk i hjemmelekse, stammer fra et ti år gammelt kunstprosjekt.

 • Hanna Haug Røset

Artikkelen er over fem år gammel

Da seksåringene kom hjem med leksebøkene i går, skvatt flere av foreldrene av den noe utradisjonelle illustrasjonen av en elefant, et tre og en naken mannsperson.

Bildet, som har tittelen «Glad elefant», er en av flere tegninger laget i dataprogrammet MS Paint, signert en kvinne med kunstnernavnet Henriflette.

– Det startet med at jeg la ut tegninger på et nettsted, og fikk veldig god respons, forteller hun til VG.

Deretter ballet det, bokstavelig talt, på seg. Det ble flere tegninger – og en serie med flere lignende motiver har blant annet vært utstilt på bransjefestivalen Bylarm og i Kulturdepartementet, under Arbeiderpartiets Trond Giskes periode som statsråd.

Se flere smakebiter fra serien i bildegalleriet øverst i saken!

Tegningene ble laget for nærmere ti år siden, og Henriflette avsluttet prosjektet for flere år siden. Hun ønsker derfor ikke at VG publiserer hennes fulle navn.

– Jeg ble jo ganske overrasket over å se dette bildet som toppsak på VG da jeg sto opp i dag. Jeg håper ikke lærerne som brukte dette bildet får altfor mye trøbbel, sier hun.

HVA SER DU HER?: Førsteklassingene på Breidablikk skole har bokstaven «E» som tema denne uken, og fikk dette bildet i hjemmelekse. Foto:PRIVAT,

Ord på E

Rektor Grethe Naalsund ved Breidablikk skole så på bildet da VG tok kontakt tirsdag kveld, og bekreftet at det er sendt ut til alle førsteklassingene.

Tegningen var limt inn i elevens kladdebøker under spørsmålet «Hva kan du skrive her?». Elevene har denne uken jobbet med bokstaven E.

Ifølge Naalsund har lærerne som plukket ut bildet ikke lagt merke til den nakne mannen, men sett ett epletre, en gutt og en elefant.

Agnieszka Wojtowicz trodde ikke sine egne øyne da seksåringene hennes åpnet lekseboken de hadde fått med hjem fra læreren.

– Jeg har snakket med flere som er helt sjokkert. En mor sa hun ikke lot datteren

SJOKKERT MOR: Agnieszka Wojtowicz. Foto:Privat,

gjøre lekser. Flere har også delt Facebook-innlegget videre. På det bildet ser jeg en elefant, et epletre og en ereksjon. Alt det begynner på E, men jeg skjønner ikke hvordan de ikke har tenkt. Jeg har aldri sett en slik barnetegning. Jeg lurer på om det er ment å være morsomt? Dette er bare usmakelig, sier Wojtowicz.

- Bevisst

Henriflette forteller at den barnslige stilen er brukt helt bevist.

– Bildene ble laget med en tanke om å skape litt uskyldig glad-stemning. Det var alltid sol og blå himmel, grønt gress og glade folk. Jeg prøvde ofte å få inn dyr i tegningene mine, men det var begrenset hvilke dyr jeg klarte å tegne. Jeg har klart fisk, sau, sjiraff, fugl og elefant.

Til tross for tidligere eksponering for et større publikum, mener kunstneren at bildene ikke nødvendigvis passer for den yngre garde.

– De var aldri ment for førsteklassinger. I perioden prosjektet foregikk fikk jeg nesten utelukkende positive kommentarer, men bildene var altså rettet mot et voksent publikum, sier hun.

Les også

Mer om

 1. Skolestart
 2. Skole og utdanning

Flere artikler

 1. 1. klasse-elever fikk penis-tegning med hjem i lekse

 2. Kunnskapsministeren om penis-tegning: Tror voksne reagerer sterkest

 3. Pluss content

  August ble skolevegrer: – Det ble bare dritt

 4. Særdeles unyansert om seksåringer, VG!

 5. Åtte av ti lærere i 1. klasse: Skoledagen for teoretisk for 5- og 6-åringer

 6. Skolestatsråd Sanner (H): Må være rom for lek i skolen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder