Bombegruppen sjekket koffert utenfor synagogen i Oslo - var tom

Politiets bombegruppe rykket fredag morgen ut for å undersøke en koffert som ble funnet utenfor synagogen i Oslo. Overvåkningsbilder viser at en mørkkledd person satte den fra seg noen timer tidligere.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Siden kofferten ble oppdaget i 07-tiden fredag morgen, har politiet satt større og større sperringer rundt synagogen i Bergstien i Oslo. I 09-tiden var bombegruppen i gang med sine undersøkelser. Drøye to timer senere ble det klart at kofferten var tom. Politiet beslutter likevel å opprettholde sperringene.

– Situasjonen er at vi i 07-tiden fikk melding om at det stod en koffert ved inngangspartiet til synagogen. Etter en vurdering av hvordan kofferten er plassert har vi valgt å sjekke det ut, sier operasjonsleder Vidar Pedersen til VG fredag morgen.

Vet du noe om denne saken? Kontakt VGs journalister her.

Ingen beboere i området ble evakuert, og de får lov til å ta seg til og fra sine leiligheter bak sperringene. Politiaksjonen medfører noe trafikale problemer i Oslo sentrum.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I BEREDSKAP: I 09-tiden tok en ambulanse seg forbi sperringene som er rundt synagogen i Oslo etter at det ble funnet en rød koffert stående utenfor. Foto: Mona Langset / VG

Så person sette kofferten fra seg

Det var en ansatt i synagogen som oppdaget kofferten og kontaktet politiet. Noen timer etter at kofferten ble oppdaget, hadde politiet gjennomgått en overvåkningsvideo. I 04-tiden viser den en mørkkledd mann sette fra seg en rød koffert.

– Vi ønsker å komme i kontakt med vedkommende, for det å sette fra seg en koffert utenfor et sånn objekt er uforsvarlig. Vi vet ikke om den er hensatt med vilje, sier operasjonsleder Tor Grøttum til VG.

Politiet beskriver personen som iført en mørk jakke, en mørk bukse og mørke sko. Bevæpnet politi holder ofte vakt utenfor synagogen, som ble beskutt i 2006, men det var ingen tjenestemenn utenfor bygningen natt til fredag.

– Hadde vi vært der, hadde vi oppdaget det, sier Grøttum til VG.

Skulle øve til 17. mai

Ila skole og barnehagen som ligger like ved skulle i dag øve til barnetoget. De opplyser i en sms at de tar en rute utenfor sperringene, men at øvingen ellers går som normalt.

KLAR FOR TOG: Yousef Abdel Naser (3) hadde tatt med seg det norske flagget fordi han skal øve til barnetoget som skal gå gjennom hovedstaden på nasjonaldagen. Foto: Guro Hoftun Gjestad / VG

Yousef Abdel Naser (3) var på vei til St. Hanshaugen barnehage sammen med sin mor. Han hadde gledet seg til å øve til 17. mai, men nå blir ruten lagt om.

For Lena Andersen, som bor inne i det sperrede området, betyr sperringene at hun ikke får hentet bilen sin.

– Jeg fikk beskjed av politiet om at jeg ikke kan hente bilen min som står lengre inne, og at jeg skulle gå utenfor sperrelinjene eller inn der jeg bor, sier hun til VG.

Også i mars i fjor rykket bombegruppa ut til synagogen. Den gang ble en mann sett komme løpende ut ved bygningen overfor synagogen. Mannen hadde med seg en gjenstand som han la fra seg bak synagogen. Gjenstanden viste seg å være en bag uten farlig innhold.

SLO ALARM: Politiet jobber på stedet for å finne ut hva som er i kofferten. Foto: Mona Langset / VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder