IKKE FUNNET: Roald Amundsen og flyet Latham 47 forsvant i 1928. Den ble ikke funnet til tross for en storstilt leteaksjon. Foto: SEARCH FOR AMUNDSEN / EPA
IKKE FUNNET: Roald Amundsen og flyet Latham 47 forsvant i 1928. Den ble ikke funnet til tross for en storstilt leteaksjon. Foto: SEARCH FOR AMUNDSEN / EPA

Fant ikke Roald Amundsens fly

INNENRIKS

(VG Nett) Den storstilte leteaksjonen etter polarheltens fly fra 1928 endte resultatløs.

Publisert: Oppdatert: 05.09.09 17:10

Aksjonen startet på havbunnen nordvest for Bjørnøya for drøye to uker siden. Lørdag kom KNM Tyr og undervannsroboten Hugin til land i Tromsø uten flyet Latham 47, som forsvant i 1928.

- Jeg kan bekrefte at vi ikke har funnet flyet, sier pressemedarbeider i «Search for Amundsen», Lars Erik Lyngås, til VG Nett.

Les også:Denne gangen finner vi Amundsens fly

Amundsen brukte flyet på sin aller siste reise, og det store havområdet har blitt finkjennet av den minesøkende roboten Hugin i håp om å finne flyrestene.

Ekspedisjonens leder Rob McCallum har under hele perioden blogget om søket. Han var overbevist om å finne Amundsens fly, men måtte konstatere at de ikke klarte det.

(Saken fortsetter under bildet)

Hva skjedde?

Latham forsvant 18. juni 1928 med Amundsen, piloten Leif Dietrichson og fire franske besetningsmedlemmer om bord. Amundsen var da på vei til Svalbard for å lete etter Umberto Nobiles havarerte luftskip Italia.

VG-blogger:Nå er det bare å krysse fingrene

Til tross for en iherdig innsats for å finne ut hva som skjedde med Amundsen var det ikke mulig å finne overlevende, omkomne eller rester etter flyet.