Eriksson har gitt Nav-direktøren sparken

IKT-sjef Kjersti Monland konstituert som ny direktør

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) ønsker ny ledelse i Nav. Dermed ryker Joakim Lystad ut.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

IT-problemene er én av flere årsaker som gjør at arbeids- og sosialminister Robert Eriksson til slutt bestemte seg for å skifte ut Navs toppleder siden 2010 - ett og et halvt år før hans åremål går ut.

Om få dager kommer en ekstern rapport som skal gi status på det enorme pengesluket som Nav's IT-trøbbel har vært over mange år. Den kan ha fremskyndet Lystads avgang, får VG opplyst fra kilder i regjeringssystemet.

– Jeg kjenner hovedkonklusjonen i en foreløpig rapport, uten at jeg vil gå inn i disse. Men den peker på at vi også har utfordringer i prosjekt to, sier Eriksson til VG fredag formiddag.

– Jeg har gjort mange avveininger for å finne ut av hvordan jeg skal lykkes i mitt viktigste politiske prosjekt. Jeg har kommet frem at vi trenger å ta noen grep, og et av disse er å skifte ut ledelsen i Nav, sa Eriksson på en pressekonferanse om saken tidligere fredag.

Handler om summen

Eriksson vil ikke peke på konkrete feil som gjør at han nå sparker Nav-direktør Joakim Lystad.

– Det handler om summen for hvilken retning Nav har gått i de siste årene, og hvilken retning jeg ønsker at det skal gå i. Her mener jeg at vi nå står i et veiskille, sier han.

KONSTITUERT: Kjersti Monland overtar jobben som direktør i Nav. Foto:Nav,

– Nav har beveget seg bort fra det som har med arbeid å gjøre. A-en i Nav har blitt borte. Vi må gjenreise A-en i Nav. Det betyr mer slagkraft i arbeidet med å få flere tilbake i arbeidslivet, sier Eriksson, og viser til rapporten fra Vågeng-utvalget som ble lagt frem torsdag.

– En av de viktigste oppgavene til Nav er å få folk tilbake i jobb. Det har ikke Nav lyktes med i stor nok grad. Vi trenger ny energi inn, sier Eriksson til VG.

VG har forsøkt å komme i kontakt med Joakim Lystad fredag formiddag, men får opplyst at han foreløpig prioriterer å opplyse sine 19.000 Nav-ansatte om situasjonen.

Monland inn

Sparkingen av Lystad kommer dagen etter at et ekspertutvalg slo fast at Nav ikke lykkes i å hjelpe flere personer i arbeid.

Flere kilder med god kjennskap til saken, bekrefter overfor VG at denne rapporten er en del av årsaken til at Lystad må gå nå.

Eriksson mener Nav over tid har gått bort fra tanken om at folk skal stilles foran systemet.

– Nav er en vanskelig organisasjon å lede. Jeg vil takke Lystad for å ha ledet organisasjonen de siste årene. Likevel mener jeg det er nødvendig å ta dette grepet. Vi trenger ny energi inn, sier han.

Navs nåværende IKT-direktør, Kjersti Monland, blir konstituert som ny Nav-direktør. Samtidig vil departementet allerede i helgen starte arbeidet med å finne en ny leder på permanent basis.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

IT-problemer

Foruten gårsdagens rapport, har også de store IT-problemene etaten har hatt gjennom mange år veid tungt for sparkingen, får VG opplyst fra flere hold. Flere statsråder har de siste årene måttet svare for seg i Stortinget for Navs store problemer med å få sine datasystemer til å fungere skikkelig. IT-arbeidet i Nav har vært en verkebyll i årevis, og har kostet staten mange milliarder.

Les mer: Gigant-satsing ble NAV-bom

Da Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité avholdt sin andre høring om dataproblemene i Nav i februar, anslo Joakim Lystad at datamoderniseringen blir 1,5 milliarder kroner dyrere enn antatt i 2011.

Etter det VG kjenner til, skal det gis en status på arbeidet med å rette opp IT-problemene i revidert nasjonalbudsjett som kommer i mai.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Konsulenter

Også Arbeids- og velferdsetatens bruk av konsulenter er tema for Stortingets kontrollkomité. Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) har lovet full gjennomgang av pengebruken.

– Jeg har forståelse for de spørsmål som blir reist. 9,6 milliarder kroner i årene 2006-2014 vil for folk flest oppfattes som et meget høyt beløp, sa Eriksson under kontrollhøringen 2. februar.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

HJELPENDE HÅND: For gravide Tuva Sverdstad Eikås (30), rant begeret over da hun måtte fylle ut foreldrepengeskjemaet. Nå vil hun hjelpe Nav ut av den digitale steinalderen. Foto:PRIVAT,

Vanskelige skjemaer

Navs vanskelige skjemaer har også vært et tema i media denne uken, etter at gravide Tuva Sverdstad Eikås (30) skrev en kronikk hvor hun tok et oppgjør med Navs elektroniske foreldrepengeskjema.

«Den elektroniske søknaden består av en PDF som må lastes ned, fylles ut og lastes opp igjen. De har med andre ord satt strøm på papirskjemaer slik som så mange offentlige etater før dem», skriver Eikås.

Seksjonssjef i kanalseksjonen i Arbeids- og Velferdsdirktoratet, Espen Sunde, sa seg da enig i at systemet er for vanskelig.

– Det er for vanskelig for folk å søke om foreldrepenger slik det er i dag, og vi har full forståelse for at mange sliter. Dagens elektroniske løsning er ikke god nok, og vi ser derfor at mange gir opp og heller sender per post, uttalte han til VG.

Joakim Lystad har vært direktør i Nav siden september 2010. Han ble da utnevnt i statsråd av daværende arbeidsminister Hanne Bjurstørm. Han ble ansatt på åremål med seks år med mulighet for forlengelse for én periode.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder