PLAST: Skreien blir dratt opp i en båt utenfor Senja. Nå viser det seg at store deler av den norske torsken har plast i magen. Foto: ANNEMOR LARSEN, VG Foto: Annemor Larsen VG

Ny studie: Norsk torsk har plast i magen

For første gang har forskere funnet plast i magen på norsk torsk. Hele 27 prosent av torsken som svømmer i havnebassenget i Bergen har slukt plast, viser en fersk studie.

 • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

– Torsk var i 2015 den viktigste økonomiske fiskearten i Norge, og spiller dessuten en sentral rolle i økosystemet i Barentshavet og langs norskekysten, sier forsker David Eidsvoll i Norsk institutt for vannforskning (NIVA) til NTB.

Les også: Biffen din forurenser like mye som syv liter bensin

Han mener funnene bør være urovekkende. Torsken er dessuten satt opp på Verdens naturvernunions rødliste over truede fiskeslag, og er altså fra før utsatt. Hvilken effekt plast har på torsken, ble ikke undersøkt i denne undersøkelsen.

Giftig?

– Dette bør man følge opp med andre studier. Spørsmålet er om gift fra plast kan overføres til fisken, og deretter til mennesker, sier Eidsvoll.

Dumping og brenning av fritidsbåter: – Alvorlig miljøproblem

Han peker på at funnene i Norge samsvarer med studier i andre deler av verden, der plastforurensning er et mye større problem enn her. Forskerne tok prøver i Oslo, Bergen, Sørfjorden, Karihavet, Lofoten og Varangerfjorden.

Kjempefisk: Hanne (29) fanget kjempefisk i Trondheimsfjorden

– Studien viser at 3 prosent av torsken langs norskekysten har plast i magen. Det er relativt lavt, men henger trolig sammen med befolkningstetthet og omfanget av plastforurensning. Jo lenger nord man kommer, jo mindre plast blir det. Men selv om prosenten her er lavere enn for eksempel utenfor England og Frankrike, har vi fått bekreftet at også vi har et problem med plast i fisk, sier han.

Hvorfor Bergen har en så mye høyere andel plast i torskemager enn resten av kysten, vet forskerne ikke.

Les også: Uenighet om rapport om økologisk jordbruk

– Her må vi bare spekulere i om det er høyere lokalforurensning eller om det er havstrømmer som fører mer plast til området, sier han.

Ni plasttyper

Forskerne fant hele ni forskjellige plasttyper i torsken, og alt fra mikroplast (plastbiter under 5 mm), mesoplast (15-20 mm) og makroplast (over 20 mm).

Uheldig: Er dette Norges mest uheldige fisk?

– Vi fant at den plasten vi bruker mest av i dagliglivet, nemlig PE, PP, PVC og polyester, også er det som forurenser de marine miljøene, opplyser Eidsvoll.

Mer om

 1. Miljøvern
 2. Bergen
 3. Dyr

Flere artikler

 1. Nei, dette er ikke et leketøy, men kanskje en ny art?

 2. Pluss content

  Plasten som dreper dyr - og skader naturen

 3. Pluss content

  «Plasthvalen» som kan endre alt

 4. Undersøkelse: Plast i havet bekymrer nordmenn mest

 5. Pluss content

  Plasten som dreper verdens dyreliv

Fra andre aviser

 1. Ny studie: Norsk torsk har plast i magen

  Bergens Tidende
 2. Plast i havet ender på norskekysten

  Aftenposten
 3. Fanget torsk med termoskork i magen

  Bergens Tidende
 4. Frister det med fisk full av plast til middag?

  Bergens Tidende
 5. Her tygger isbjørnungene på plastsøppel. Økende problem i Arktis.

  Aftenposten
 6. Her tygger isbjørnungene på plastboss

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no