REISEKLAR: Stein Hoff (70) skal forsøke å ro fra New York i USA over Atlanterhavet til Storbritania. Dagen før avreise rodde han nedover Hudson River under Manhattans skyline. Foto: Elisabeth Hoff

Stein (70) skal krysse Atlanterhavet i robåt

Søndag la Stein Hoff (70) ut på sitt livs villeste tur: Alene i en robåt skal han krysse Atlanterhavet fra Manhattan til England.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er ikke første gangen nordmannen legger ut på en rotur som vekker internasjonal oppmerksomhet. Stein Hoff (70) var den første nordmannen som krysset Atlanterhavet, og i 2002 rodde han alene fra Lisboa i Portugal til Guyana i Sør-Amerika.

Nå er det enda villere vær og vind i vente når han skal følge den nordatlantiske ruten.

– Det blir en enda tøffere tur, men jeg er klar for det. Jeg har en sterkere båt og kan enda mer om sikkerhet nå, sier Hoff til VG.

Distansen han skal legge bak seg er på opptil 5500 kilometer. Det tilsvarer nesten avstanden Oslo-Nordkapp og tilbake til Oslo igjen.

– Jeg er sikker på at det blir mange fine øyeblikk, og mange øyeblikk hvor jeg lurer på hva i all verden jeg driver med. Men mottoet mitt er: Det er når du har litt ubehag at du vet at du er i live.

Les også: Sa opp jobben for å krysse Stillehavet

Fylt 70 år

Lege Stein Hoff gjenskaper ruten som norsk-amerikanske George Harbo og Gabriel Samuelsen tok da de ble de første menneskene som krysset et hav i robåt i 1896. Ferden hans kan følges på nettsidene til Ripley's believe it or not.

– Det er en fascinerende rute og veldig moro om jeg blir den første nordmannen som gjør dette under norsk flagg. I tillegg er det jo en personlig utfordring for en 70-åring.

– Jeg er litt lei av at folk tenker at når du blir gammel så er det bare å slutte å spise sunt og trene, og bare nyte sitt otium. Å flytte til Spania og drikke rødvin. Det veldig gøy å se at jeg fortsatt kan gjøre det jeg gjorde da jeg var ung, sier Hoff.

Vil du bli sprekere? Slik bremser du aldringen (krever innlogging)

«Galskap»

Stein Hoff forteller at de fleste nordmenn mener han er spik, spenna gæren når han forteller om turen.

– Ni av ti nordmenn jeg snakker med mener det er galskap. Jeg savner egentlig litt entusiasme fra en havnasjon, vi er landet til Nansen og Heyerdahl og her kommer en 70-åring som vil bryte noen barrierer, sier han.

– Her borte i USA møter jeg mye mer begeistring.

GODT UTSTYRT: 110 dagsrasjoner med mat, renseapparat til saltvann, redningsflåte og sikkerhetsutstyr gjør at robåten er tung når ferden starter. Foto: Elisabeth Hoff

Les også: På tur i Nansens fotspor

Roturen er planlagt å ta rundt 90 dager om alt går etter planen. Hoff regner med å ro i 12–15 timer hver dag, noe som vil bringe ham 40 nautiske mil nærmere målet på Isles of Scilly om dagen.

Hoff regner med at de første fire dagene vil by på de største utfordringene. Når båten er tyngst og kroppen ennå ikke har vendt seg til livet på havet. De første dagene vil vind og havstrømmer være viktig for å komme seg av kysten av Long Island.

– Det hadde jo vært ufattelig flaut om jeg må reddes en av de første dagene, ler han.

Les også: Ble mobbet på skolen tok VM-gull i roing

Godt forberedt

VG snakket med roeren kvelden før han skulle legge ut fra marinaen ved Battery Park helt sør på Manhattan. Han har akkurat rodd ned Hudson River med datteren Elisabeth og sett New York skyline over seg. Nå gjenstår bare de siste forberedelsene.

Båten er fullpakket med alt som trengs for å overleve tre måneder over havet:

* 110 daglig rasjonspakker med kornblanding, nøtter, energibarer, fruktkake, sjokolade og ost.

* Tørkede aprikoser, potetgull, brød og snacks.

* 60 egg smurt inn i vaselin.

* Et destilleringsapparat omgjør saltvann til drikkevann.

* Teposer: English breakfast om morgenen og kamillete til kvelds.

– Vaselin gjør at eggene holder lenger. Jeg trenger rundt 4000 kalorier hver dag hvis jeg ikke skal begynne å gå ned i vekt, forteller Hoff til New York Daily News.

Båten er også fullastet med sikkerhetsutstyr som redningsflåte, overlevingsdrakt, nødpeilesender og satellittelefon.

ERFARING: Stein Hoff rodde fra Portugal til Guyana i 2002. Her har han nettopp nådd målet. Det tok bare noen få dager før han kjente kriblingen etter å legge ut på ny langtur. Foto: Ken Moore

Har med Titanic

For å få tiden til å gå har han fylt mp3-spilleren med Beatles, Elvis og Edvard Grieg.

– Noen dager handler alt om det fysiske, å takle været, båten og bølgene. Det er nærkontakt med havet på en helt unik måte. Når ting er rolig kan det sikkert bli litt kjedelig til tider, men jeg har det veldig bra i mitt eget hode.

Dessuten har han med seg en film:

– Jeg skal krysse det samme strekket som Titanic, så om laptopen virker skal jeg se filmen der ute, sier han og ler.

70-åringen er topptrent og jobber fortsatt som kardiolog ved Drammen sykehus to dager i uken.

Roende familie

Hele familien er involvert i eventyret han nå skal oppleve. I 1999 prøvde datteren Elisabeth å bli den første kvinnen til å ro over Atlanterhavet fra Tenerife til Barbados, men måtte gi opp da båten gikk rundt. Noen måneder senere gjennomførte kona Diana den samme etappen.

– Kona mi er nok litt engstelig, men jeg har proppfullt med sikkerhetsutstyr om bord, sier 70-åringen.

RO-FAMILIE: Stein Hoff sammen med kona Diana og datteren Elisabeth dagen før avreise. Alle tre har tidligere gjennomført ekstreme roturer. Foto: Elisabeth Hoff

– Jeg gleder meg veldig. Jeg vet det er risikabelt og ubehagelig, men om jeg gjør alt riktig er det mulig.

Annen roer som imponerer: «Ingen grenser»-Birgit vant VM-sølv i roing

– Enestående

Presidenten i Norges roforbund er dypt imponert over Stein Hoff.

– Det er helt fantastisk! At en roer på 70 år kan legge ut på en slik ferd er enestående. Det viser til det fulle at roing og særlig langtursroing er en idrett man kan drive med hele livet, sier president Hans-Jørgen Arvesen.

– Dette er vel ikke en tur for hvem som helst?

– Nei, det er klart. Det krever helt spesielle egenskaper. Det Hoff skal gjøre er i en helt annen liga enn de flest langturer.

Ro-mester: Olaf Tufte åpner for å fortsette

Roforbundet sier de håper ekstremturen vil inspirere andre til å ta årene fatt.

– Det er kommet så mye nytt utstyr og båter som gjør at man i dag kan ro i ganske kraftig sjø. Mange tenker på roing som 2000 meter i OL eller VM, men roing kan være langturer i skjærgården, eller tendere mot ekstremsport for dem som ønsker det. Det illustrer denne turen, sier Arvesen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder