FHI endrer zikaråd for gravide

Folkehelseinstituttet råder kvinner som har vært i områder med zikavirus om å vente i minst én måned med å bli gravide. Dette er en oppmyking av tidligere råd.

  • Siri Eggen
  • Hanna Haug Røset

Artikkelen er over fire år gammel

For å redusere risiko for at zikavirus overføres seksuelt, legger FHI ut nye råd om bruk av kondom og graviditet. Anbefalingene gjelder personer som har vært i zika-berørte områder.

– Vi kjenner fremdeles bare til to tilfeller der zika har smittet ved seksuell kontakt, et fra flere år tilbake og så et til fra dette utbruddet, sier overlege Tone Bruun ved Avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

Opptil fire millioner mennesker i 23 ulike land er smittet av myggviruset (se liste nederst i saken).

Les også: Dette er zikavirus

Viruset har spredd seg raskt siden det ble oppdaget i Brasil i 2015, og brasilianske forskere mener zika-smitte er årsaken til hjerneskader hos 3700 nyfødte i landet.

Myket opp

Endringene ligger under siden for spørsmål og svar knyttet til zika.

De inkluderer at kvinner som har oppholdt seg i berørte områder, bør vente minst fire uker etter hjemkomst før de blir gravide, og at menn bør bruke kondomer i minst fire uker etter å ha vært i berørt område. Ved mistanke om smitte forlenges perioden opp til minst seks måneder.

Tidligere var rådene å vente med graviditet i to måneder og det samme for bruk av kondom. Det forelå ingen spesifikke råd for dem som hadde hatt symptomer.

Les også: OL-komiteen: Uaktuelt å avlyse på grunn av zika-viruset

Gravide bør utsette reise

Avdelingen har hatt møter om zika-utbruddet etter at Det europeiske smittevernsenteret ECDC kom med ny risikovurdering denne uken.

– Vi synes det er greit at våre råd er i tråd med deres, og de gjør regelmessige trussel- og regelvurderinger. Vi har endret litt på rådene om seksuell smitte. Ellers er reiserådene de samme: Beskytte seg mot myggstikk, og gravide bør vurdere å utsette reise til berørte områder, sier Bruun.

FHI vil snart komme med en samlet side for alle råd og fakta knyttet til zikaviruset.

Leste du? VG ble med den brasilianske hæren ut på myggjakt

FHIs liste over land med pågående utbrudd eller økende forekomst:

Barbados, Brasil, Colombia, Den dominikanske republikk, Ecuador, El Salvador, Fransk Guyana, Guatemala, Guadeloupe, Haiti, Honduras, Martinique, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Saint Martin, Surinam, Venezuela, Amerikansk Samoa, Kapp Verde og Tonga.

Land hvor det har vært sporadiske tilfeller:

Bolivia, Costa Rica, Curacao, Guyana, Jamaica, Amerikanske Jomfruøyene, Samoa.

Kilde: VG/NTB

Mer om

  1. Zikaviruset

Flere artikler

  1. Derfor slår WHO full zika-alarm

  2. En danske og en svenske smittet av zikaviruset

  3. To gravide i Norge testet positivt på zika-viruset

  4. Fraråder gravide å reise til Thailand

  5. Dallas: Pasient zika-smittet etter sex

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder