FØLGER MED: Jørn Presterudstuen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) leder seksjon for kontraeksremisme. Foto: Nils Bjåland , VG

Dette frykter PST ved asylstrømmen til Norge

Ekstremister har forsøkt å radikalisere asylsøkere

Asylstrømmen til Europa er ingen trussel i seg selv

Dersom det stemmer at en eller flere av terroristene i Paris misbrukte asylruten til Europa, kan det føre til at PST endrer sin trusselvurdering for Norge.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser at de jobber med å analysere og verifisere informasjon om terrorangrepene i Paris, og hvordan det eventuelt påvirker deres vurdering av sikkerheten i Norge.

Les mer: PSTs vurdering etter terroren

– Vi ser spesifikt på informasjon vedrørende gjerningsmennenes forberedelser og nettverk, og reiserute inn i Europa er et viktig element. Hvis det viser seg at terroristene i Paris er blitt plassert der gjennom misbruk av asylruten, så kan det bidra til endringer i vår vurdering, sier Jørn Presterudstuen, seksjonsleder i PST til VG.

– Men foreløpig har vi ikke fått slike opplysninger verifisert, og det foreligger informasjon i media som per nå ikke er i vårt system, legger han til.

Lite sannsynlig

Foreløpig står PST på sin vurdering fra 6. november fast, der det blant annet står at «PST vurderer fortsatt at det per i dag er lite sannsynlig at det norske asylinstituttet blir brukt av grupper som ISIL/al-Qaida til å sende personer med en forhåndsbestemt voldsintensjon til Norge.»

Justisminister Anders Anundsen (Frp) venter nå på den nye trusselvurderingen fra PST, melder NRK.

– Med den strømmen som er nå, er det vanskelig å gjennomføre de intervjuene og registreringene det er behov for. Derfor har jeg bedt PST om å komme med en egen trusselvurdering knyttet til akkurat den problemstillingen, sier Anundsen.

PST sier til VG at de fortløpende utarbeider ulike vurderinger og også vil utarbeide en vurdering på denne bestillingen fra Justisministeren

Registrert som flyktning

En av terroristene i Frankrike kan ha vært en syrer som ble registrert som flyktning i Hellas og Serbia i oktober. Det er imidlertid ikke brakt på det rene om passet som ble funnet ved ham, er ekte, eller om det faktisk tilhørte terroristen.

Bakgrunn: Dette vet vi om terroristene

Det skal være samsvar mellom fingeravtrykk fra registreringen på den greske øya og fingeravtrykk fransk politi har sikret seg etter terrorangrepet, ifølge statsadvokat François Molins i Paris.

Tre bekymringer

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har tre konkrete bekymringer knyttet til asylstrømmen, som de følger ekstra tett:

1. En potensiell trussel ved personer i asylstrømmen til Norge. Dette kan bli plukket opp ved flere trinn i registreringsprosessen, eller ved tilbakemeldinger fra asylmottakene, eller ved andre former for etterretning.

2. Radikalisering av sårbare personer i asylmottakene. PST har fått bekymringsmeldinger på at asylsøkere er blitt utsatt for forsøk på radikalisering.

3. Sikkerheten ved asylmottakene, faren for angrep mot asylsøkere.

– Når det gjelder faren for forsøk på radikalisering, så er det knyttet til ekstreme islamistiske miljøer i Norge. Faren for angrep mot asylmottak er knyttet til høyreekstreme miljøer, og faren for påsatte branner, slik man har sett i Sverige og andre land.

Etter terrorhendelsene i Frankrike og Belgia i januar, forklarte PST for VG hvordan de jobber med å fange opp muglige terrorister. Se video her:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder