Stortinget vil at alle skal betale NRK-lisens

Slik blir endringene

Den omdiskuterte NRK-lisensen kan bli en egen medieskatt som betales per hode, ikke per TV.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Alle partiene på Stortinget bortsett fra Frp er blitt enige om en avtale for å legge om NRK-lisensen. Det er fortsatt fellesskapet som skal finansiere NRK, men måten vi betaler på skal endres. I avtalen forelås en finsk modell for TV-lisens, noe som betyr:

• Det kan bli slutt på at vi betaler 1417 kroner 31. januar og 31. juli hvert år for å ha en TV, slik det er i dag. Som kjent kan de som bor sammen dele lisens.

• I stedet vil det kunne bli slik at hver enkelt av oss betaler en egen medieskatt ut fra hvor mye vi tjener. Dette vil være en toppskatt som er uavhengig av det årlige statsbudsjettet.

Les avtalen her.

Vil vekk fra 50-talls-ordning

– Vi er enige om å legge om hele lisensordningene. Dagens ordning er sosialt urettferdig, husstandsavgift er veldig 50-talls, det er en regning du får før du skal på sommerferie og ordningen er hengt opp i en gammeldags teknologi som heter fjernsynsapparat, sier Venstres Trine Skei Grande til VG.

Skei Grande ser for seg en medieskatt som inkluderer ikke bare NRK-lisensen, men også pressestøtte og stipender til undersøkende journalistikk i en samlet pott hun kaller «ytringsfrihetsskatt». Dette vil ifølge Venstre-lederen fristille pressen mer fra staten.

– Det blir litt som folketrygdavgiften. Du betaler bare en skatt, og merker ikke egentlig hvor mye det er. Dette vil ikke utgjøre så mye hvis den fordeles sosialt riktig, sier hun.

Fremmes først til høsten

SVs Bård Vegar Solhjell utdyper:

– En singel eller enslig skal betale mindre enn et par eller familie, en som har dårlig økonomi betaler mindre enn en med god økonomi. I min familie vil vi sannsynligvis komme dårligere ut, med høyere inntekt enn snittet og som to personer. Men en student med lav inntekt vil komme bedre ut.

Avtalen mellom Stortingspartiene Ap, Høyre, KrF, Sp, Venstre, SV og MDG vil ligge på bordet når regjeringen skal fremme forslag høsten 2016 for hvordan den mener NRK og de øvrige mediene skal finansieres. Først skal et ekspertutvalg levere sin anbefaling innen 1. juli.

En ny lisensordning ligger altså noen år frem i tid.

– Vi kommer til å ende opp med en langsiktig ordning som gir forutsigbarhet for NRK. Jeg tror ikke folk vil merke noen forskjell økonomisk sett. De vil fortsatt måtte betale, men kanskje for noen annet enn TV-apparatet, men heller knyttet til person eller husholdning, sier Marit Arnstad i Senterpartiet.

Les også: Vurderer alternativer til dyr NRK-lisens

Vurderer å hjelpe TV 2

En del av avtalen om allmennkringkasting handler om hvorvidt det skal gis støtte til en kommersiell allmennkringkaster. TV 2 har hatt et ønske om å motta statlig støtte som kompensasjon for å drive med nyhetsformidling.

Statens avtale med TV 2 utgår i år, og stortingspartiene – minus Frp – ber om at avtalen utvides på kort sikt og erstattes med en avtale som sikrer en «kommersiell allmennkringkaster med hovedkontor og nyhetsredaksjon i Bergen» innen 2016 er omme.

Arbeiderpartiets Arild Grande sa under pressekonferansen Vandrehallen på Stortinget at de har «tatt viktige grep for å sikre Bergen som medieby».

Andre medieaktører har latt seg provosere av at TV 2 kan få videre støtte, blant dem administrerende direktør og sjefsredaktør i TVNorge, Harald Strømme, som mener mediedoping ikke gir mangfold.

Vil ha sport for alle

Stortingspartiene er også enige om at store internasjonale sportsarrangementer skal være fritt tilgjengelig på åpne kanaler.

– Vi ber regjeringen sikre at store sportsarrangementer skal være gratis for alle i fremtiden. Det vil i alle fall være snakk om OL og VM i store idretter, sier Solhjell i SV.

Kårstein Eidem Løvaas (H) påpeker at det ikke bare er de opplagte idrettsbegivenhetene som er viktige for folk; plutselig var «alle» opptatt av curling og sjakk – avhengig av hvor Norge triumferer.

– De virkelig leirbålene hvor familiene sitter rundt bordet og har klump i halsen og glemmer å spise potetgull fordi en nordmann er i ferd med å gjøre det bra, tror jeg er viktig at er tilgjengelig for alle. Hvordan dette skal defineres og distribueres må regjeringens se på, sier han til VG.

Les også: Løvaas: – Regjeringspartiene vil innføre betalingsmur hos NRK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder