FÅR KRITIKK OG KRITISERER: Justisminister Knut Storberget (Ap) får kritikk for handlingsplanen mot voldelig ekstremisme, men skyter tilbake. Foto: Hans H. Torgersen/VG Nett
FÅR KRITIKK OG KRITISERER: Justisminister Knut Storberget (Ap) får kritikk for handlingsplanen mot voldelig ekstremisme, men skyter tilbake. Foto: Hans H. Torgersen/VG Nett

Storberget: - Frp snakker med to tunger

INNENRIKS

(VG Nett) Justisministeren mener Frp spiller dobbeltspill når de kritiserer regjeringen for å ikke være tøffe nok mot potensielle terrorister, men samtidig sitter på gjerdet i spørsmålet om Datalagringsdirektivet.

  • Hans Henrik Torgersen
Publisert:

Samme dag som Storberget og statsminister Jens Stoltenberg presenterte regjeringens handlingsplan for forebygging av radkikalisering og voldelig ekstremisme, kom de under angrep fra Frps Per Sandberg for å være naive og for beskyttende overfor innvadrergrupperinger.

Til NTB sier Sandberg at handlingsplanen er å regne som beskyttelse for ytterliggående elementer.

PLANEN: Les hele regjeringens handlingsplan her

- Dette er ikke en handlingsplan mot terrorisme, men en rettighetsbrosjyre for misfornøyde innvandrere. Regjeringen adresserer ikke utfordringene og pakker inn problemene, sier Per Sandberg (Frp), som er leder i justiskomiteen på Stortinget.

- Det verste man kan gjøre

Til VG Nett utyper Sandberg at det er grunnholdningen til justisministeren han vil til livs. Han mener det tas for få konkrete grep for å få bukt med personer som kommer til Norge for å oppildne til terrorhandlinger.

- Det verste man kan gjøre er akkurat det Storberget gjør i denne planen. Han vil at vi skal unngå konfrontasjon og bare snakke om dialog. Både PST og dokumentarer på TV 2 og NRK viser at det finnes grupper som vi må konfrontere, sier Sandberg til VG Nett.

Vil ha strengere krav

(Saken fortsetter under bilder)

- Vi må se på innvandringstallene, og vi må stille strengere krav - blant annet ved å nekte ekstreme imamer å komme inn i landet. Vi må også få en egen sikkerhetskomité på Stortinget, sier Sandberg.

LES OGSÅ: - Dette er ikke naivt

- Jeg stusser veldig over at lederen for justiskomiteen har denne tilnærmingen. Når han sier at han virkelig vil ta de som kan drive med terror. Det absolutt viktigste virkemidlet for denne bekjempelsen er Datalagringsdirektivet - og det er Fremskrittpartiet og Sandberg mot. Jeg synes Sandberg taler med to tunger på dette, sier Storberget.

Etter en intern strid i Fremskrittspartiet, der Sandberg var en av de mest uttalte tilhengerne, besluttet partiet å gå mot Datalagringsdirektivet på sitt årsmøte i vår. Datalagringsarkivet får stram kritikk fra flere av partiene på Stortinget.

Argumentene mot går i hovedsak ut på at personvernet til norske borgere vil bli alvorlig svekket hvis politi og påtalemyndighet skal ha tilgang til all data- og teletrafikk utført av mistenkte i straffesaker. Forkjemperne mener det er helt nødvendig for å kunne bekjempe kriminalitet i det 21. århundre.

- Terroristene er på nett

- Det må ikke være tvil om at den viktigste måten å spore opp potensielle terrorister er på nettet, sier Storberget.
Storberget poengterer at det må skilles mellom planen som ble lagt fram onsdag og det å bekjempe og etterforske terrorgrupper.

LES OGSÅ: Chaudhry frykter shariaskoler i Norge

- Dette er plan som skal hindre rekruttering til disse miljøene. Når handlingen først har skjedd, eller noen planlegger noe, da har vi andre virkemidler, sier Storberget før han legger til:

- Hvis man stigmatiserer grupperinger skjerper man bare de konfliktene som ligger der. Bekjempelsen av terror handler om å bruke politimetoder for å ta kriminelle. Det handler om å bekjempe kriminalitet, ikke ytringer.

Sammen med justisminister Knut Storberget (Ap) presenterte Stoltenberg onsdag en handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme.

Fire satsingsområder

Handlingsplanen har fire innsatsområder: Økt kunnskap og informasjon, styrking av myndighetenes samhandling, styrking av dialog og økt involvering, og støtte til sårbare og utsatte personer.

LES OGSÅ: Datalagringsdirektivet kan koste to milliarder

Blant de nye tiltakene som skal bekjempe terror og ekstremisme i framtiden er etableringen av en forskergruppe, en ny nettportal for å øke bevisstheten og kunnskapen om radikalisering og voldelig ekstremisme, og en veileder for hvordan unngå terrorfinansiering.

Per Sandberg på sin side mener det ikke er mye nytt i denne planen.

- Hva er det nye? Trusselnivået som vurderer sjansen for at Norge blir utsatt for terror har blitt hevet til samme nivå som andre europeiske land. Jeg skjønner ikke hvorfor PST, politiet og etterretningen er holdt utenfor i denne planen. Dette er bare veldig mange flott ord som alle partiene i Stortinget kan stille seg bak. Men det er ikke noe nytt, sier Sandberg.

Her kan du lese mer om