Filmet unik dokumentasjon av terroren

(VG Nett) Johan Christian Tandberg gikk inn i regjeringskvartalet like etter at bomben smalt og filmet de enorme ødeleggelsene med mobilkameraet sitt.

 • Mona Langset

Artikkelen er over ni år gammel

Oslomannen kom kjørende i tunnelen forbi brannstasjonen da det smalt. Han forteller at trykket var så sterkt at hele bilen flyttet på seg. Han ga gass for å komme seg ut av tunnelen, og da han svingte ut, sto han plutselig midt i kaoset.

FILMET: Johan Christian Tandberg har tatt opp en unik dokumentasjonsvideo av ødeleggelsene i regjeringskvartalet. FOTO: PRIVAT

- Det er det jævligste jeg har sett i hele mitt liv. Det så ut som en krigssone. Men jeg skjønte jo at det ikke var krig, men terror, så jeg stanset bilen og begynte å filme. Jeg tenkte at hvis noen ville ødelegge landet mitt, er det viktig å dokumentere dette for ettertiden, sier Tanberg til VG Nett.

Oslomannen jobber til daglig med eiendom, men studerte journalistikk i USA på slutten av 80-tallet. Han jobber også med video gjennom et selskap som filmer eiendommer som legges ut for salg, så for ham var det naturlig å begynne å filme.

Videoen han tok på fredag 22 juli er en 16 minutters sammenhengende dokumentasjon av ødeleggelsene i Oslo sentrum.

Tandberg filmet både utenfor og inne i regjeringskvartalet. Inne traff han en ansatt, og sammen løp de rundt i de ødelagte korridorene og lette etter skadde, hele tiden mens kameraet gikk.

På filmen hører vi flere ganger at han ber folk komme seg vekk, fordi det kan komme flere bomber. Men selv nølte han ikke med å gå inn i den ene ødelagte bygningen.

- I etterpåklokskapens lys var det kanskje ikke så lurt. Den ene bygningen trodde jeg kom til å rase, så den turde jeg ikke gå inn i. Men den andre regnet jeg med ville stå, så der gikk jeg inn for å lete etter skadde. Folk virret rundt på området, mange i granatsjokk og mange uten hørsel. Det falt glasskår ned overalt, så jeg måtte bare få folk unna, sier han.

- Hvorfor gikk du selv inn?

- For å dokumentere, og for å få skadde ut.

Johan Christian Tandberg har vært med på redningsaksjoner før.

- Jeg driver med fjellklatring og andre risikoidretter, og er rescueguide i Sjoa. I fritiden er jeg vant til å gjøre sikkerhetsvurderinger hele tiden. Der og da vurderte jeg sikkerheten god nok til å gå inn i den ene av regjeringsbyggene, forklarer han.

På videoen hører vi at Tandberg to ganger sier til folk han møter at han er redningsmannskap.

- Hvorfor sa du det?

- Det var nødvendig. Mange var i sjokk og virret rundt. Når jeg sa at jeg var redningsmannskap gjorde de som jeg sa og kom seg vekk, forklarer han.

- I slutten av videoen sa du til en politimann at du bar folk ut. Gjorde du det?

- Jeg hjalp folk ut, og bar vekk en dame helt i starten, sier han.

Johan Christian Tandberg har bevisst ikke filmet de verste scenene som utspant seg i og rundt regjeringsbyggene. Filmen ble mer enn sterk nok likevel. Og opplevelsene denne dagen har gjort inntrykk.

- Når man ser så mye død på nært hold kommer man i en spesiell sinnsstemning. For noen år siden var jeg med på å bære en død gutt ut av Rjukan. Den gangen satt jeg i sofaen etterpå og følte meg full, uten å ha drukket noen som helst. Da var jeg ikke forberedt på reaksjonen, men det var jeg nå, sier han.

Mer om

 1. Terrorangrepet 22. juli - Etterforskningen

Flere artikler

 1. Løp inn i bombeskadd bygning: - Jeg ble veldig sinna

 2. Breivik ble filmet før bomben gikk av

 3. Her ser kronprins Haakon på vannski - en halv time etter terrorbomben

 4. Kjøpte flybensin til bombe på nettet

 5. Regjeringskvartalet ser ut som en krigssone etter kraftig bombeeksplosjon

Fra andre aviser

 1. Unik video av terroren

  Bergens Tidende
 2. Parkerte bombebilen ved inngangen til Høyblokken

  Bergens Tidende
 3. Historisk dokumentasjon fra eksplosjonsstedet

  Fædrelandsvennen
 4. Parkerte bombebilen ved inngangen til Høyblokken

  Fædrelandsvennen
 5. Slik skjedde terroraksjonen i Oslo

  Bergens Tidende
 6. Parkerte bilen ved inngangen til Høyblokken

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no