MARERITT: Thorbjørn Vereide (i grønt) opplevde marerittet. Nå er han på Sundvollen med de andre pårørende. Foto: Sara Johannesen, VG.

Thorbjørn (22): - Vi var 30-40 da han begynte å skyte. Da han var ferdig sto fem-seks igjen

SUNDVOLLEN (VG Nett) Thorbjørn Vereide (22) forteller at Anders Breivik først skjøt, og så fortalte folk at det var trygt å komme fram, før han igjen skjøt ned ungdommer.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Det er trygt å komme ut. Dere vil bli reddet. Jeg er politi.
Det ropte Anders Behring Breivik etter å først ha avfyrt flere skudd. 22 år gamle Thorbjørn Vereide var blant dem som gikk mot den falske politimannen.

- Vi var en gjeng på 30-40 da han begynte å skyte. Da han var ferdig sto fem-seks igjen, forteller Vereie til VG Nett.

Les også: Her skyter han mot ungdommene

Han forteller at han så et skudd treffe bergveggen like ved seg, før han kom seg unna med de gjenværende. De gjemte seg nede ved vannet i en hule.

- Det var hardt skadete folk rundt oss, men vi turte ikke gå ut av hulen av frykt for å bli oppdaget, sier Vereide, tydelig preget av det som skjedde.

Under intervjuet skjelver 22-åringen, stemmen brister, og tårene sitter i øynene. Likevel vil han fortelle sin historie.

- Jeg har aldri mistet noen jeg kjenner før. Da er det ganske dramatisk å starte med å miste 85 gode venner, sier han.

VGTV ved Utøya: - Ligger døde kropper langs vannkanten

Saken fortsetter under bildet ...

DRAPSMANNEN: Dette bildet viser Anders Behring Breivik på Utøya, der han nådeløst skjøt mot ungdommene som var på AUFs sommerleir. NRK-fotograf Marius Arnesen visste ikke hva han hadde fanget på film før etterpå. Foto: Marus Arnesen/NRK


Han tegner grusomme bilder av en gjerningsmann som tilsynelatende var helt rolig, mens han skjøt de fleste ofrene to ganger, som for å forsikre seg om at de var døde.

- Han så ut som han ikke brydde seg om situasjonen, sier Vereide.

Vestlendingen forteller at han vurderte å legge på svøm, men ble igjen for å passe på en venninne med panikk.

Til slutt kom det en båt, men 22-åringen hadde vanskelig for å stole på folk etter å ha blitt skutt på av den falske politimannen.

- Det første som slo meg var at jeg måtte ransake båtføreren, sier han.

Nå har han venner han håper å treffe, mange han ikke ennå har sett, som han venter på.

- Det er helt forferdelig. Jeg har snakket med venner på hotellet som sier de så bestevenninnen bli skutt i hodet foran dem, sier han.

Politiet gikk lørdag ut med en oppdatering på antall døde etter skytingen på Utøya, til 85 personer som er bekreftet omkommet.

32 år gamle Anders Behring Breivik er siktet for både Utøya-skytingen og bomben som eksploderte i regjeringskvartalet i Oslo.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder