DØDE: Eugene Obiora døde da tre polititjenestemenn pågrep ham på Østbyen servicesenter i Trondheim i 2006. Saken ble henlagt av Riksadvokaten på grunn av manglende bevisgrunnlag. Foto: PRIVAT
DØDE: Eugene Obiora døde da tre polititjenestemenn pågrep ham på Østbyen servicesenter i Trondheim i 2006. Saken ble henlagt av Riksadvokaten på grunn av manglende bevisgrunnlag. Foto: PRIVAT

Obioras etterlatte får 500.000 kroner i erstatning

Publisert: Oppdatert: 16.02.10 19:33

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

De etterlatte etter Eugene Obioria får 500.000 kroner i erstatning av staten, bekrefter Justisdepartementet.

Tirsdag ble det kjent at Sivilombudsmannen mener Norge brøt menneskerettighetene i forbindelse med politiets maktbruk da Eugene Obiora døde.

Staten og Obioras etterlatte ved advokat Frode Sulland ble enige tirsdag ettermiddag om erstatningsbeløpet på en halv million kroner. Forhandlingene foregikk på kontoret til justisminister Knut Storberget (Ap).

- Vi har hatt en konstruktiv dialog gjennom hele dagen og fått til en løsning. Det synes jeg er viktig for å kunne bringe til veis ende en sak som har vært vanskelig for oss alle, sier Storberget.

Døde av kvelning

Obiora døde av kvelning da politiet pågrep ham etter en ordensepisode i Trondheim i 2007. Han ble lagt i bakken i et såkalt «mageleie» av tjenestemenn fra Sør-Trøndelag politidistrikt. Etter, eller i løpet av pågripelsen, døde Obiora.


Det er konkludert med at politifolkene ikke hadde tilstrekkelig kunnskap om eventuelle skader mageleie og det omstridte grepet som ble brukt kunne føre til. Det er likevel ikke konkludert med at noen gjorde noe straffbart.

Les også:Riksadvokaten beklaget - og henla Obiora-saken

- Ingen saker er like. I denne saken er det ikke konstatert noe straffbart forhold. Vi har likevel funnet grunn til å betale erstatning til det etterlatte på 500.000 kroner. Det gjelder særlig de som har mistet faren sin, sier Storberget.
Obiora etterlot seg to sønner på 15 og 21 år.

- Burde vært fanget opp før

Les også:Også Obioras etterlatte kan få erstatningLes også:Politiet loggførte Obiora som «neger»

- Jeg har kommet til at justis- og politimyndighetene, i første rekke Politidirektoratet og Politihøgskolen, må kritiseres for å ha hatt manglende kunnskap om sikkerhets- og helsemessige risikofaktorer knyttet til bruken av mageleie. Det er vanskelig å forstå at dette ikke har vært fanget opp i årene før Eugene Ejike Obioras død, og at bruken av denne teknikken ikke har vært nærmere regulert, skriver Sivilombudsmann Arne Fliflet i uttalelsen.

Obiora etterlot seg to sønner på 15 og 21 år.

- Vi er glade for at de pårørende har fått oppreisning for en liten del av de belastningene de har vært utsatt for. En slik avslutning av saken kan være med på å gjenopprette noe av tilliten til politiet som er blitt betydelig svekket av denne saken, sier de etterlattes advokat, Frode Sulland.