SUNT: Leder Gro Elisabeth Paulsen i Lektorlaget frykter stempling av elver som slutter. Foto: KRISTER SØRBØ
SUNT: Leder Gro Elisabeth Paulsen i Lektorlaget frykter stempling av elver som slutter. Foto: KRISTER SØRBØ

- Frafall fra skolen er sunt

Publisert: Oppdatert: 30.01.10 10:43

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

(VG) Frafall fra videregående skole er sunt. Det mener leder Gro Elisabeth Paulsen i Lektorlaget.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen sier at jobb nummer en i skolepolitikken er å bremse frafallet fra videregående skole.

Nå får hun motstand fra Lektorlagets leder.

- Hvis elever er skoletrøtte, faglig svake og lite motiverte, vil det være feil å kverne dem gjennom videregående skole, sier Paulsen.

Lektorlederen mener det store fokuset på kampen mot frafallet kan stigmatisere en hel gruppe elever som faktisk velger bort videregående skole med åpne øyne.

Les også:Kan spare milliarder om flere fullfører skolen

- Rasjonelle valg

- Det er sunt med et visst frafall. Vi må ikke tro at de elevene som velger å slutte gjør det ut fra et ønske om å bli tapere. Vi må stole på at også ungdommer gjør rasjonelle valg. Jeg er veldig redd for at vi stempler disse unge menneskene som tapere selv om de ikke fullfører videregående skole, sier Paulsen.

Hun mener også de som velger bort videregående fortjener aktelse.

- Det er et respektabelt valg å ikke gå videregående- eller gå ut av videregående. Men det må samtidig være lav terskel for at de som velger dette bort, kan komme inn igjen senere, legger Paulsen til.

Hun tror mange elever som starter i videregående får seg et lite sjokk når de oppdager hvor lite ressurser det er til individuell oppfølging av hver enkelt elev.

I en beregning av hvor mye lærertid som vies hver enkelt elev i videregående, oppnår en elev i norsk yrkesfag under seks timer kontakttid med læreren i løpet av et skoleår.

Paulsen tror at spesielt de flinke elevene blir fort glemt med lave ressurser og stor kamp mot frafallet.

LES OGSÅ:Historisk få med lav utdanning

Skremt

- Elevene er ikke innrullert i skolen etter ungdomsskolen. Hvis ikke de har med seg arbeidsmåter og grunnleggende ferdigheter fra grunnskolen, vil det ikke hjelpe å begynne på videregående, sier Paulsen.

Utdanningspolitiker Hadia Tajik (Ap) er skremt over at Paulsen og lærere som jobber med elever i videregående godtar at elever dropper ut.

- Jeg har møtt flere lærere som mener at 30 prosent av elevene ikke har noe i skolen å gjøre. Når lærere møter elever med den holdningen, vil elevene ikke klare å prestere uansett, sier Tajik. Tajik hudfletter lederen i Lektorlagets holdning til frafall.

- Hvis vi aksepterer frafall, da aksepterer vi store kommende sosiale forskjeller, sier Hadia Tajik til VG.

Hun mener medisinen mot frafall er stille krav og forventninger til elevene, og følge dette tett opp.

- Å ikke stille krav, er å svikte elevene, sier Tajik.

Paulsen er ikke så redd for at elever avbryter skoleløpet.

- Det er slett ikke sikkert at frafall fører til ledighet. Arbeidsledighet eller trygdeytelser kan være forårsaket av noe helt annet, sier Gro Elisabeth Paulsen.

Hun mener det kan være et vel så godt alternativ å avbryte videregående som å sitte igjen med kun lave karakterer.

Denne artikkelen handler om