UTMELDT: Sp-politiker Hans Stølan bryter med partiet. Her holder han appell utenfor Stortinget i november 2022.

Sp-profil melder seg ut i protest: − Handler om partiets troverdighet

Eks-ordfører Hans Stølan på Frøya er så rasende på Senterpartiet for den nye grunnrenteskatten på havbruk som regjeringen vil innføre, at han har meldt seg ut av partiet.

Publisert:

Stølan sitter nå i kommunestyret for Sp på Frøya. I tillegg er han hovedtillitsvalgt for de LO-organiserte hos havbruks-giganten Salmar i NNN, nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbundet.

– Det handler om min samvittighet og Senterpartiets troverdighet når partiet går i spissen for å innføre grunnrenteskatt på havbruksnæringen, sier Stølan til VG fredag.

– Vi er mange som har prøvd å påvirke dette, men vi har ikke nådd fram. Sp i regjering fortsetter bare jobben med å etablere et sugerør med i kontantstrømmen til samfunnsbyggerne langs kysten, legger han til.

– De har lurt kysten

Stølan var ordfører på Frøya på Ap fra 2007 til 2011. Senere meldte han seg ut av Ap. I 2019 stilte han til lokalvalget for Senterpartiet.

– Da anså jeg Sp som et distriktsparti. Men etter at partiet kom i regjering, virker det som om de har glemt at også kysten er en del av distriktene. Jeg kan ikke stå inne for det de nå gjør. De har lurt kysten. Nå må de våkne, sier han.

I november i fjor deltok han i næringsmiddelarbeidernes demonstrasjon foran Stortinget mot grunnrenteskatten, som aksjonen «Kystbrølet» organiserte.

Nå varsler Stølan en ny markering, utenfor Sps landsmøte i Trondheim senere i mars.

– Hvis det hadde vært mulig, så hadde jeg meldt meg ut av Sp to ganger: En på grunn av Trygve Slagsvold Vedum, og en på grunn av Geir Pollestad, og den nedlatende måten de omtaler kystnæringene på, sier Stølan til VG.

– Har ikke uttalt meg negativt

Geir Pollestad, som er Sps finanspolitiske talsmann på Stortinget, sier at det er frivillig å være medlem i et politisk parti, men håper at Stølan kommer tilbake.

– Jeg har ikke uttalt meg negativt om havbruksnæringen. Tvert imot ønsker jeg kraftig vekst, både i oppdrett og foredling, sier Pollestad til VG.

Han sier at regjeringens endelige modell for grunnrenteskatten vil bli presentert i løpet av mars.

– Reaksjonene vi har fått, viser at næringen tåler en hardere beskatning. Vi gjør dette fordi hans medlemmer skal slippe å betale mer personskatt, som var alternativet til grunnrentebeskatningen, sier Pollestad.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no