HARDT UT: Ehsan Fadakar forventet reaksjoner etter kommentaren der han blant annet skrev at det norske samfunnet er gjennområttent. Foto: Aftonbladet/faksimile

Enormt engasjement etter «norgesangrep»

Kommentaren der den svenske journalisten Ehsan Fadakar kaller nordmenn for egoister som behandler fattige som dyr, har skapt storm i både norske og svenske kommentarfelt.

Innlegget som onsdag ble publisert i den svenske avisen Aftonbladet, der Ehsan Fadakar er sjef for sosiale medier, ble Sveriges mest delte det påfølgende døgnet.

Rundt 12.000 har nå delt kommentaren på Facebook, og den er delt cirka 500 ganger på Twitter. I tillegg er VGs gjengivelse av artikkelen, som ble publisert i 16-tiden onsdag, i skrivende stund delt nær 3000 ganger i sosiale medier.

Les kommentaren her.

Nyhetssjef i Aftonbladet, Martin Wåhlstedt, forteller at han har fått mange telefoner fra sinte nordmenn etter publiseringen.

- Jeg satt i samtaler hele dagen i går om hva nordmenn mener er en form for rasisme mot nordmenn. Det er klart Fadakar har skrevet det veldig provoserende, og det får han stå for, sier Wåhlstedt.

Forventet kritikk

Fadakar selv, som forventet kritikk av kommentaren, mener debatten engasjerer flere i Norge enn i Sverige. Han anslår at 75 prosent av e-postene han har fått i etterkant er fra nordmenn, resten fra svensker.

- Av de e-postene jeg har fått om kommentaren min, er cirka 95 prosent fra menn. Jeg har hundre e-poster foran meg nå. Én er fra en kvinne, sier han til VG.

STØTTE: NRK-journalist Madeleine Cederstöm uttrykte sin støtte til VG-kommentator Anders Giæver under hans motsvar. Foto: Faksimile


Aftonbladet fikk 3700 kommentarer på innlegget før de stengte sine kommentarfelt under kommentaren og sakene knyttet til den, som tilsvaret fra VGs kommentator Anders Giæver. På VGs nettsider har innlegget og saken «Derfor angriper svensk journalist Norge» generert rundt 300 kommentarer hver. Disse sakene og Giævers kommentar er alle delt flere tusen ganger.

- Vi slo av kommentarfeltet tilknyttet Ehsan Fadakars kronikk om Norge, fordi alt for mange hadde brutt mot våre regler, opplyser nyhetssjefen i Aftonbladet.

Åpne kommentarfelt

Sjef for sosiale medier i VG, Øyvind Solstad, forteller at VG har måttet slette en god del innlegg i kommentarfeltene på disse sakene på grunn av rasisme, men ikke flere enn at det har vært håndterbart.

- VG prøver å ha kommentarfelt på flest mulig saker. Vi har ikke kommentarfelt på kriminalsaker, ulykker og mange av kjendissakene, fordi her har «folk flest» lite å bidra med og kan komme med innlegg som både bryter med egne regler og norsk lov om privatlivets fred, sier han og legger til:

- Vi prøver å ha kommentarfelt på saker om innvandring også, men må ofte stenge dem fordi det blir for mange rasistiske kommentarer. Selv om VG er en stor avis, har vi ikke ressurser til å bruke tid på å slette mange kommentarer. Da bruker vi heller moderatorene våre på saker der folk kan bidra konstruktivt.

Sterke reaksjoner

Reaksjonene på beskyldningene om utbredt hverdagsrasisme og at nordmenns eneste bidrag til verden er «bortskjemte ungdommer som ikke vil jobbe», har variert fra hyllest til hylekor, og fra omfavnelse til åpne og mer skjulte rasistiske angrep mot svensken.

Blant dem som støtter Fadakar på Twitter, er svenske Johan Sjöstrand, som skriver:

«Riktigt bra kolumn om Norge, så skönt att någon vågar tala klarspråk!»

Viktoria Färm slutter seg til med «Bra skrivet av @ehsanfadakar om vårt grannland Norge. Jag är ytterligare några illusioner fattigare».

Norske Mina Adampour stiller seg også støttende på Twitter:
«Hei, eliten liker ikke det du sier, men fra en innvandrer i Norge: stå på @ehsanfadakar Vi som har kjent det på kroppen, skjønner deg».

- Unyansert

Men hovedvekten av kommentarene kritiserer Fadakars innlegg.
Forfatteren og forlagsredaktøren Aslak Nore er blant de kritiske røstene:

«Har sjelden sett en mindre intelligent samfunnsdebattant enn denne svenske @ehsanfadakar. For en ignorant kronidiot». I andre Twitter-innlegg kaller Nore kommentatoren «ubehjelpelig og grenseløst uvitende» og svarer Fadakar: «Ditt bilde av Norge er like nyansert som FOX News' bilde av Midtøsten».

SV-politiker Audun Lysbakken kritiserer også Fadakar og at han nærmest setter likhetstegn mellom Frp, ABB og direkte rasisme:
«Debatten om Norge etter 22. juli er altfor viktig til å spore av i en orgie av usakligheter. Pinlig, @ehsanfadakar».

Også mange svensker tar på Twitter avstand fra påstandene i kommentaren, som Saman Mameghani:
«Du är så jävla pinsam! För oss som faktiskt bor i Norge så är det du skrev inget annat än propaganda från en tabloid tidning».

Les også: Svensker i Norge forsvarer nordmenn.

Vera Wilhelmsen skriver: «@ehsanfadakar Det är flera som tycker det är svårt att bemöta så onyanserad kritik. Synd, för om du hade en poäng, så är det borta...»

Det går også igjen i kommentarene under sakene på VG, at Fadakar har skuslet bort det som kunne vært et viktig poeng.
Ida Landberg formulerer det slik:

«Jeg synes artikkelforfatter har en del gode poeng, som dessverre drukner litt i faktafeil og usaklig kritikk på slutten. Folk henger seg selvsagt opp i kritikken, og gidder ikke diskutere hva artikkelen faktisk handler om - Norges behandling av minoriteter. Og det er helt klart at der er det mye å ta tak i. Men det er vel mer behagelig for folk å sutre over kritikk og slippe å forholde seg til ubehagelige sannheter?

MANGE SVAR: Snorre Vangstad er én av flere som i VGs kommentarfelt mener vi nordmenn må tåle kritikken. Foto: Faksimile


Snorre Vangstad (se over) mener vi bør tåle skytset:
«En del av kritikken er jo absolutt berettiget. Hvorfor ikke tåle at noen gir oss litt konstruktiv kritikk? Så hårsåre behøver vi vel ikke å være».

Kommentarfeltene preges også av svensker som utrykker støtte til nordmenn:

«Skäms som svensk att behöva bli förknippad med denna artikel, något så dumt har jag nog inte tidigare läst i en svensk «tidning». Bry er inte om detta Norge, 99,99 prosent av oss Svenskar älskar Norge och vi som bor här är ytterst glada för den möjligheten ni gett oss!», skriver Karl Magnus Ivar Olovson (se utklipp under).

Øyvind Solstad i VG forteller at engasjementet rundt saken er stort i sosiale medier, men ikke rekordstort.

- Vi har en rekke saker i Norge som delt opp mot 70.000 ganger, og VGs mest delte sak er delt over 250.000 ganger. Men generelt er over 10.000 delinger regnet som veldig bra. VGs gjengivelse av Fadakars kommentar er delt rundt 3500 ganger på Facebook. På Twitter er saken til Aftonbladet delt cirka 500 ganger, og det er mye diskusjon rundt den, sier han.

Les også

 1. Når VG blir brukt

  Denne uken skrev VG at norske leger, professorer og internasjonale helseeksperter mener kvinner, barn og ungdom bør…
 2. Svensk kunnskapsløshet

  Svenske mediers uvitenhet om norsk historie og kultur stikker så dypt at landets ledende avis kan sette grunnløse…
 3. Pompøse kortslutninger

  I kommentaren "Skartveit på en lørdag" den 24. november 2012 skriver VGs politiske redaktør at "Det som skjedde 22.
 4. Gro: Ikke enig i «brun» regjering

  Gro Harlem Brundtland, den tidligere statsministeren, tar avstand fra påstanden om at den norske regjeringen er blitt…
 5. Svensker i Norge: - Nordmenn ikke mer egoistiske enn svensker

  Her er svenskene som tar oss i forsvar: Nordmenn er hverken mer egoistiske eller rasistiske enn søta bror.
 6. Derfor angriper svensk journalist Norge

  Svenske Ehsan Fadakar, som er sjef for sosiale medier i Aftonbladet, stilte til debatt etter at hans spalte fikk mange…
 7. Söta bror blir stadig fetere

  Nesten halvparten av svenskene er nå overvektige eller direkte fete. Siden slutten av 1980-tallet er söta bror i snitt…
 8. Norge är ett själviskt land som behandlar de fattigaste som djur

  Av Ehsan Fadakar, Aftonbladet Ju mer jag läser om Norge ­desto mer blir jag övertygad om att det norska…
 9. Svensk partileder angrepet med kake

  En kakekaster gikk til angrep på lederen av det høyrevridde Sverigedemokratene, Jimmie Åkesson, tirsdag ettermiddag.
 10. Jente til sykehus etter kaos i Stockholm

  Slagsmål, gjenstander som kastes gjennom luften og regelrett kaos preger den svenske hovedstaden etter at nynazistiske…
 11. Sverigedemokrat oppdaget sprengladning på bilen sin

  En mann i Uddevalla oppdaget natt til tirsdag at en sprengladning var festet til bilen hans.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder