SAMMEN IGJEN: De to brødrene Thomas og Harald er de eneste hvitørede silkeapene i Oslo reptilpark. Torsdag ble Harald bortført, og Thomas satt alene igjen i buret. Onsdag kveld er de to søskenene samlet igjen.

SAMMEN IGJEN: De to brødrene Thomas og Harald er de eneste hvitørede silkeapene i Oslo reptilpark. Torsdag ble Harald bortført, og Thomas satt alene igjen i buret. Onsdag kveld er de to søskenene samlet igjen. Foto:,Oslo Reptilpark

Silkeapene er tilbake i god behold

En angrende synder leverte de to bortførte silkeapene tilbake til Oslo Reptilpark onsdag kveld.

  • Linn Johansen
  • Cathrine Ekehaug
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det melder Reptilparken på sine Facebook-sider onsdag kveld.

Dyreansvarlig Camilla Bjerke i parken sier til VG at det var litt tilfeldig at apene kom til rette onsdag kveld.

– For lenge siden hadde vi avtalt et møte i norsk herpetologisk forening, altså en reptilklubb, i dag. Det gjennomførte vi selv om omstendighetene var spesielle, forteller Bjerke.

På grunn av dette møtet var Bjerke og flere andre på parkeringsplassen i 22-tiden onsdag kveld, da en drosje kjørte opp til porten.

– Vi spøkte med at «haha, nå kommer de med apene». Og da en mann gikk ut av bilen, og tok med seg to Ikea-poser med innhold i, tenkte jeg litt forsiktig at det faktisk var apene, sier Bjerke.

Innbruddet ble oppdaget da ansatte kom på jobb onsdag morgen.

Der ble de møtt av flere knuste glassbur og glasskår. Det ble også konstatert at den hvitørede silkeapen Harald og dvergsilkeapen Nano var borte.

Begynte å gråte

Mannen kom bort til dem, og fortalte at han var der for å levere tilbake apene.

– Jeg ble så glad at jeg øyeblikkelig begynte å gråte. Han ba meg om å ikke gråte, og gir meg en klem, fortsetter hun.

Mannen ba om at parken ikke skulle stille noen spørsmål, og holde lovnaden sin om å ikke anmelde. Det lovet hun.

– Vi ville bare ha apene tilbake. Det virket på meg som han var en kompis av dem som hadde tatt dem uansett. Vi gikk bare rett inn i parken igjen og satte fra oss apene, sier Bjerke.

Stor gjensynsglede

Apen Harald ble dermed gjenforent med broren sin Thomas.

– Thomas kom løpende, han har lette etter broren i hele dag. Harald var litt pjuskete i pelsen, og litt redd, men ellers virket han fin. Det hjalp å komme inn igjen i kjente omgivelser. De gikk sammen og la seg i sovekurven sin, de var nok slitne begge to, sier Bjerke.

Nana ble også satt inn igjen til søstrene sine. De hadde allerede gått og lagt seg siden lyset var skrudd av.

– Men Nana løp opp dit der hun alltid sover, og vi så at hun hoppet bort til søstrene sine og la seg ved siden av dem, forteller hun.

Tok ikke fysiske verdier

– Gjerningspersonen, eller -personene, har gått rett forbi alt av fysiske verdier og rett mot apene. Penger, datamaskiner og alt ligger der fortsatt, fortalte Bjerke til VG tidligere i dag.

Hun fryktet tidlig at apene allerede var døde som følge av stress i forbindelse med tyveriet.

Tidligere denne måneden ble to pingvinkyllinger funnet trampet i hjel i Atlanterhavsparken etter at russ skal ha brutt seg inn på området. Pingvinene ble meldt savnet av parken før de ble funnet noen dager sener, og ifølge politiet er det mulig at pingvinene tråkket i hjel pingvinkyllingene som følge av stress.

Forsvant fra to bur

Det var den hvitørede silkeapen Harald (cirka 8 år) og dvergsilkeapen Nano (cirka 6) som forsvant fra buret sitt natt til onsdag.

Igjen satt Harald sin jevngamle bror, Thomas, alene i buret. I dvergsilkeapenes bur var fire blitt til tre.

Bjerke fortalte før oppklaringen onsdag at apene som er igjen i parken endret atferdsmønster drastisk etter at innbruddet skjedde.

– De har sittet stille i nesten hele dag, og bare så vidt rørt maten sin. Dette er dyr som vanligvis hopper og spretter rundt, så det er en merkbar forskjell, forteller Bjerke.

Spesielt Thomas, som er alene i buret etter at broren Harald forsvant, var ifølge Bjerke svært betuttet.

Skulle ikke anmelde

Oslo Reptilpark melder på Facebook at de fortsatt vet lite om hva som har skjedd og hvem som står bak tyveriet.

Bjerke oppfordret onsdag apetyvene til å levere dem tilbake så fort som mulig, i håp om at de skulle komme tilbake i live.

– Dersom apene kommer tilbake snart så vil vi ikke anmelde forholdet, lovte hun.

Sentrum politistasjon i Oslo gjorde onsdag undersøkelser på stedet, og sikret blant annet en overvåkningsvideo fra området rundt reptilparken.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder